vineri, 20 septembrie, 2024

Special Arad Logo

    Mihai Fifor: „Programul de guvernare al PSD va scoate țara din criza sanitară și economică“ (P)

    de - | 23 noiembrie 2020, 12:15 PM | Politikos

    0

    Acum, mai mult ca oricând, România are nevoie de un Guvern responsabil care să gestioneze această criză sanitară și economică ce se adâncește de la o zi la alta. Dacă în vară lucrurile păreau să nu fie atât de grave, acum observăm că am ajuns în pragul unui colaps, cu toate că specialiștii ne avertizau despre ce avea să urmeze.

    Nu mai avem timp însă să căutăm vinovați, ci soluții. Asta am făcut cu toții atunci când am creat programul de guvernare PSD care va scoate țara din acest impas. Rata șomajului a depășit 5,4% și continuă să crească, așa că atenția mea se îndreaptă spre măsuri de siguranță a unui loc de muncă.

    Am creat un program pentru stimularea angajării șomerilor prin care vom susține jumătate din salariul unui nou șomer angajat timp de 12 luni, cu condiția ca acesta să rămână angajat pentru minim alte 12 luni. Încurajăm adaptabilitatea la situația fără precedent în care ne aflăm prin vouchere destinate companiilor pentru reconversia profesională a angajaților, dar și pentru șomerii sau persoanele inactive care aleg să urmeze cursuri acreditate de formare profesională. Trebuie să avem un loc de muncă pentru fiecare așa că am creat diverși stimuli atât pentru angajatori, cât și pentru viitori angajați.

    Nu trebuie însă să permitem exploatarea angajaților din sistemul privat așa că, după discuții cu sindicate, am înțeles că e nevoie de modificarea Codului Muncii în sensul prevenirii abuzurilor prin practica orelor suplimentare neplătite. Totodată, ne dorim și clarificarea legislației în ceea ce privește tele-munca, dar și introducerea dreptului la deconectare.

    Știm că prima condiție pentru un loc de muncă bine plătit este finalizarea studiilor liceale, așa că avem un program numit „a doua șansă”, prin care acordăm o primă de instruire în valoare de 350 euro/lună pentru finalizarea studiilor. Suma este destinată să acopere cheltuielile unei persoane care dorește să își continue studiile cu condiția finalizării acestora.

    Și dacă tot discutăm despre instruire, menționez și programul „Mentorat cu seniori”, prin care acordăm prime de 50% din salariul minim lunar pentru 4 ore/zi, timp de 3 luni, pentru servicii de mentorat susținute de pensionari în formarea noilor meseriași. Astfel, procesul de instruire a personalului aflat la începutul carierei poate fi mai eficient, mai ieftin și mai rapid. Tinerii învață direct de la meseriași care au muncit o viață întreagă în zona respectivă de activitate și au o expertiză de necontestat.

    Rămânând la segmentul de vârstnici, vreau să amintesc programul pentru creșterea calității vieții vârstnicilor rămași singuri. Pentru ei ne propunem alocarea a 2000 lei/lună/persoană pentru cazarea în cămine pentru bătrâni private.

    Menținerea locului de muncă este un obiectiv pe termen scurt, însă pe termen mediu, pentru siguranța unui venit mai mare, ne propunem dublarea alocațiilor de stat pentru copii, creșterea punctului de pensie la 1775 lei, creșterea pensiei minime și majorarea salariului minim și a salariului mediu brut astfel încât puterea de cumpărare a populației să crească.

    În cadrul aceluiași program pentru siguranța locului de muncă ne propunem și să majorăm indemnizația de creștere a copilului și stimulentul de reinserție în muncă pentru părinți, dar și să creăm noi creșe pentru a asigura necesarul de locuri și astfel pentru a permite reinserția mai rapidă în muncă a părinților.

    Totodată ne dorim să sprijinim familiile monoparentale să mențină echilibrul între locul de muncă și creșterea copilului punându-le la dispoziție vouchere de până la 1500 lei pentru after school.

    Ajungem așadar și la programul de educație, unul menit să asigure dezvoltarea armonioasă a copiilor noștri printr-un acces echitabil la educație.

    Cea mai urgentă problemă, în contextul actual, este digitalizarea resurselor educaționale, achiziția de tablete cu abonamente la internet și conectarea tuturor școlilor la internet pentru a ne asigura că nu vor suferi copiii noștri pe termen lung din cauza acestei pandemii.

    Școala cu program prelungit până la ora 16:00 trebuie să devină o realitate. Copiii vor servi o masă caldă la școală și vor participa la activități de aprofundare, remediale și extracurriculare. Părinții își vor putea păstra locurile de muncă știindu-i pe cei mici în siguranță la școală, iar la întoarcerea acasă se vor putea bucura de timp prețios petrecut în familie și nu făcând teme cu copiii până seara târziu.

    Dar educația are nevoie de reforme mai solide pe termen lung. Trebuie să susținem capitalul uman din învățământ, să modernizăm arhitectura curriculară și să reconfigurăm programele școlare adaptându-le cerințelor din piața muncii, să urmărim mai atent evoluția învățământului și să menținem pasul cu cea a societății pentru a ajuta tinerii să înțeleagă mai devreme care este drumul pe care își doresc să-l parcurgă. Iar în ceea ce privește învățământul superior și cercetarea ne dorim să trecem la următorul nivel prin creșterea vizibilității activităților științifice și participarea României la cercetarea de nivel european.

    Unele dintre măsurile prezente în acest plan sunt absolut necesare, nu pentru un trai mai bun, ci pentru un trai decent în secolul XXI, iar altele sunt necesare pentru evoluția noastră. Te invit cu mine în Parlament să le materializăm împreună.

     

    Senator Mihai Fifor, președintele PSD Arad, candidat la Camera Deputaților

    Comandat de Partidul Social Democrat, Organizația Județeană Arad. CUI mandatar financiar: 11200020

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.