joi, 23 mai, 2024

Special Arad Logo

  Mic tezaur descoperit în vechea clădire a Preparandiei. Monede și un document datând din anii 1800

  de - | 30 mai 2020, 10:37 AM | Cultură | Știri Arad

  0

  (foto: Muzeul Preparandiei)

  În timpul renovării clădirii Preparandiei, cuprinsă în proiectul de modernizare a Centrului Istoric Vechi al Aradului, a fost descoperit un mic tezaur din secolul al XIX-lea.
  Este vorba de opt monede, patru de argint şi patru de bronz şi un document redactat în limba maghiară.
  În temelia casei, în partea dinspre strada Cuza Vodă, chiar lângă uşa de intrare de pe colţ, într-o mică firidă a fost descoperită o sticlă sigilată cu un dop de lemn. În sticla umplută în mare parte cu apă se afla un document suluit, iar pe fundul acesteia, un start gros de cocleală verde.


  În condiţiile în care documentul a fost destul de avariat de statul în apă, monedele au fost cele care au datat descoperirea făcută la fundaţia Preparandiei: undeva după anul 1846.
  Documentul redactat în limba maghiară, limba oficială a vremii (secolul al XIX-lea), pomeneşte numele foştilor proprietari: Slavnici şi Petranov.


  După ce au fost studiate puţinele date din document și elementele arheologice s-a ajuns la concluzia că reamenajarea clădirii după Revoluţia Paşoptistă de către proprietari a fost marcată cu micul tezaur pus la fundaţie.
  În ceea ce privește creiţarii, cea mai veche monedă datează din anul 1800, iar cea mai nouă din 1846.
  Istoricii spun că depunerea monedelor la temelia clădirii are o valoare simbolică.
  Micul tezaur este expus în Muzeul Preparandiei, în prima încăpere și va putea fi vizitat imediat după ce situația legislativă o va permite.

   

   

  Sursa: Muzeul Preparandiei

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.