duminicã, 25 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Medicii care au terminat studiile pe Facebook atacă din nou: „Important e că nu a trebuit să ne dăm pe mâna lor…”

  de Andreea Daniela B. | 26 ianuarie 2022, 12:30 PM | Blogul Special Arad | Recomandările editorilor

  1

  (foto: economica.net)

  Probabil că orice om mai are câte o scăpare și se crede medic din când în când, uitând că studiile necesare pentru această meserie nu le-a făcut. Este absolut normal ca atunci când avem un prieten care strănută să venim în ajutor cu „ia un Parasinus”, însă unii, aparent, au trecut de la răceli direct la prospect în lupta cu pandemia. Nimic greșit dacă, desigur, ai niște studii în spate, ani de zile de învățat, practică și experiență, însă când le faci pe toate acestea nu prea ai timp de dat tratamente pe Facebook și nici nu este etic să faci așa ceva fără un consult al pacientului.

  Și totuși, etic sau nu, de când cu pandemia au apărut și medicii formați la Universitatea Facebook. Cu toate că în majoritatea cazurilor ignor comentariile, unele îmi atrag atenția și mă fac curioasă. Așa s-a întâmplat și azi când, trecând cu privirea peste comentarii, văd că au trecut la nivelul următor. Câteva persoane făceau schimb de idei legate de tratamentul pentru infecția cu coronavirus și își trimiteau deja fotografii cu medicamentele care trebuie luate, amenințau pe cineva în instanță, se rugau pentru altcineva să se infecteze și explicau pas cu pas cum trebuie luate pastilele, în ce combinații și de câte ori pe zi.

  Ei bine, asta m-a dat complet peste cap. Nu doar că încă mai sunt oameni care consideră că pandemia este „comandată” de cineva, dar mai nou nu mai cerem nici sfatul medicului și preferăm să ne facem „plinul” cu pastile recomandate de o persoană necunoscută de pe o rețea de socializare. Șocant, unora li se pare complet normal atât să asculte de cineva de pe Facebook, cât și să dea tratamente pe Facebook cu toate că nu știu nimic despre pastilele pe care le recomandă, fișa medicală a pacientului și efectele adverse. Ba mai mult, nu se lasă „doborâți” de cei contra și „atacă” adversarul cu cuvinte greu de digerat.

  Din păcate aceasta este lumea în care trăim, probabil așa a fost mereu, însă oamenii stăteau ceva mai ascunși având în vedere că nu mulți sunt cei care au știut ce înseamnă o pandemie înainte de februarie 2020. Desigur, faptul că avem acces la prea multă informație ne poate da peste cap, mai ales atunci când nu prea știm cum să filtrăm adevărul și minciuna. În plus, unii afirmă lucruri complet greșite și au o anume obsesie pentru antibiotice în timp ce, în realitate, acestea acționează împotriva infecțiilor cu bacterii, nu împotriva virușilor, iar aceste medicamente nu se dau oricui și în orice situație.

  Oricum ar fi, nu trebuie să ne îngrijorăm prea tare, mai ales că în curând, aceiași virusologi vor începe să dezbată probleme legate de războiul care urmează și poate așa vor lua o pauză de la tratarea pacienților.

  În continuare voi exemplifica prin câteva comentarii unde se poate vedea cum un pacient cu o boală cronică serioasă (astm bronșic) refuză sfatul medicului pentru că știe el mai bine. Menționez că acestea nu au suferit niciun fel de corectură, doar au fost scoase câteva cuvinte jignitoare. 

  – (exemple de două medicamente). Asta e tratamentul valului 5. Va zic eu gratis.

  – Corect ! Aveți dreptate. Eu am avut coviduțul în 14 Ianuarie anul acesta. Ieri a fost prima zi de libertate, după 10 zile de izolare. Medicul de familie tot insista cu salvarea și spitalul. I-am spus ultima dată ! Nu vreau nici o salvare. Ați înțeles odată ???? Deja, mă obosea cu salvarea și spitalele lor pline de infecții și bacterii. Mi-am făcut testul PCR. Doar, acel test îl vroia. Am făcut pe bani mei la clinică privată. Test pozitiv. Tratament nimic. Ce i-au eu de răceală, am si astm bronșic, și fac des viroze respiratorie. Acum nu m-ai este numai coviduț ….Am luat coldrex max grip, vitamina c cu d3.și zinc. Și pentru gît Trachisan și stepsils. Acesta este tratamentul fantomă ! Își bat joc de noiii…..Să stai 10zile închis în bloc. Este Superrr…..să-i ia naiba.

  – S.R., acest tratament ( fantoma)e al tau ori prescris de medic?

  – D.P. Femeie ! Ești dusă rău cu capul ! Chiar nu ești normală. Eu acum venit de la muncă. Cîți colegi am avut cu covid, nici unul nu a fost spilalizt. Exact cazul meu. Dar, au alți medici de familie ! Eu din 14 Ianuarie pînă în 24 Ianuarie am fost izolată cu paracetamol. Nu ești normală ! Toți colegii mei mi-au spus azi ce tratament or avut. Și antibiotice, și nu m-ai știu cîte ! Te bagi in seama că o dobitoacă care ești. Să-ți dea Dumnezeu să fii și tu, cum am fost eu. Să nu te scape satana de covid.să iei și tu paracetamol. Eu am și astm bronșic. Ăsta este tratament pentru covid ??? Nebuna naibi. Dar, testul PCR pe banii ma obligat să îl fac ! Pentru ce am făcut testul, să i-au paracetamol ???

  – Doamnă ! Eu am ajuns acasă la ora 23 : 45. Azi a fost prima zi de lucru după 10 zile de izolare la bloc. V-am răspuns și ieri ce am luat. Am doua cucoane medici de familie. M-am întrebat azi colegii de la firmă care au avut covid ce tratament mi-au dat. Toții au rîs. O zis că mint. Cum să-mi de-a coldrex și ce v-am scris și ieri. Ați confirmat și dv. Colegii mei au luat și antibiotic, și nu m-ai știu ce mi-au înșirat acolo. Mo apucat nervii cînd am auzit. Noi sîntem peste 1000 de angajați ! Mă deranjat comentariu unei babe clonțe. Baba cloanța este D.P. Se bagă dobitoaca în seamă. Azi la muncă nu m-am simțit bine. Dacă mă întoarce boala înapoi, cînd mă duc joi dimineața după medical, le spun clar, că le dau în judecată. Tot insistau dobitoacele să mă duc la spital, să i-au toate infectiile și bacteriile lor. Ăsta a fost tratament pentru covid ??? Și totuși, din spusele colegilor mei care au avut covid , alți dau și alt tratament. Tot la domiciliu. Nu știu ce să mai cred.

  – Doamnă ! Nu vă supărați, chiar mă interesează. Vă rog frumos să-mi spuneți dacă va ajutat acele antivirale ??? Eu nu mă simt bine deloc. Mîine mă duc după concediul medical. Le și spun, dacă mă întoarce boala înapoi, le dau în judecată ! Nepoata mea este Avocat ! Vorbesc cu ea , ce pot să fac ???Vă mulțumesc frumos. Vă doresc sănătate maximă !

  – (foto cu un medicament) 3 ori pe zi cate 2. Dar dureaza pana sunteti iar ca inainte de covid. Tusea seaca te chinuie inca, mai ai stari de iti vine sa te culci …oboseala.. important e ca nu a trebuit sa ne dam pe mana lor…

  – Vă mulțumesc din suflet pentru informație. Am să caut să-mi i-au și eu. Vă doresc sănătate maximă la toată familia dv. Doamne ajută !

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Stimata Doamna,

   Va rog sa nu luați în derâdere Universitatea Facebook. A fost acreditata împreună cu Universitatea YouTube.
   Aparent, în clasamentele internaționale s-au situat deasupra Oxbridge( prescurtarea anglo-saxona pentru Oxford și Cambridge; ca mă acuza Colectivul Academic YouTube, ca inventez Universități), UCL, etc.Putin respect……
   Ar fi de ras, dacă nu ar fi de plâns…

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.