miercuri, 19 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Medicament folosit de milioane de români, retras de pe piață! Se pare că are efecte cancerigene

  de - | 20 ianuarie 2020, 9:31 PM | Naţional | Sănătate

  0

  Acum câteva luni a izbucnit un scandal SUA cu privire la retragerea de pe piață a produsului Zantac (medicament pe bază de ranitidină), pe motiv că ar putea determina apariția cancerului.

  Uniunea Europeană nu se lasă mai prejos și ia o decizie similară. Astfel, în acest moment, toate medicamentele care conțin Ranitidină au fost blocate de la vânzare.

  Deși se află în continuare în farmacii, aceste medicamente nu mai pot fi comercializate în acest moment. Conform mai multor surse din industrie, decizia a fost luată la nivel european, iar România a fost obligată să se conformeze. Până când specialiștii nu se vor elucida cu privire la efectele adverse ale acestui produs, medicamentele pe bază de ranitidină nu vor mai putea fi vândute.

  De menționat că încă nu s-a retras complet de pe piață, ceea ce înseamnă că s-ar putea relua comercializarea lui. Însă după acest scandal, rămâne de văzut cine l-ar mai cumpăra, scrie capital.ro.

  Ranitidina, precum și alte medicamente pe bază de Ranitidina, cum este cazul Arnetinului, sunt extrem de folosite în România în tratarea afecțiunilor de stomac. Mai mult decât atât produsele sunt utilizate de foarte mulți ani și până acum nimeni nu a semnalat că ar putea avea efect cancerigen.

  Fiind un medicament cu tradiție, Ranitidina este și unul dintre cele mai ieftine de pe piață. Așadar este posibil și ca lobby-ul din pharma să fi dus la această decizie și peste câteva luni să apară un înlocuitor al acestui medicament cu mult mai scump, așa cum s-a mai întâmplat și în trecut, susține capital.ro.

  „Agenția Națională a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR) a dispus, ca măsură de precauţie, blocarea la vânzare la nivel de farmacie, a medicamentelor pe bază de ranitidină, atât a formelor farmaceutice cu administrare orală cât și a soluției injectabile, până la emiterea de către Comisia Europeană a unei decizii referitoare la medicamentele care conțin ranitidină, afectate de această neconformitate de calitate. ANMDMR informează, în acest context, profesioniștii din domeniul sănătății asupra disponibilității pe piață a unor tratamente alternative și recomandă pacienților să-si consulte medicul în acest sens”, scrie în comunicatul remis de Agenția Națională a Medicamentelor.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.