marþi, 5 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Românii, îndemnați să se prezinte la medicul de familie pentru a primi rețeta pastilei de iod

  de Special Arad | 8 august 2022, 2:51 PM | Naţional

  0

  Ministrul Sănătății cere românilor să se prezinte “cât mai repede” la medicul de familie pentru a primi rețeta pastilei de iod, necesară în caz de incident nuclear.

  Distribuţia pastilelor de potasiu este perfect funcţională, îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara de unde îşi pot ridica în mod gratuit aceste pastile. Deci este un sistem perfect funcţional, este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să-l punem la punct”, a declarat luni ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, răspunzând la o întrebare a jurnaliștilor.

  Populația de peste 40 de ani nu primește rețeta de iodură de potasiu, medicamentul fiind considerat periculos pentru cei care au peste această vârstă.

  Distribuția pastilelor de iodură de potasiu a început de câteva săptămâni, dar ministrul Sănătății a considerat necesar să dea acum acest semnal, fără a preciza foarte clar motivul. În ultimele zile au existat însă bombardamente la Centrala Nucleară de la Zaporojie (aflată în sudul Ucrainei, la câteva sute de kilometri de granița cu România).

  Probabil că pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina e posibil ca cererea să crească, dar, repet, medicii de familie trebuie să elibereze prescripţie acestor pacienţi care au dreptul să primească microcomprimatele de iodură de potasiu”, a adăugat ministrul Sănătăţii, conform biziday.ro.

  Potrivit ministrului, listele cu farmaciile care distribuie pastilele de iodură de potasiu sunt disponibile la Ministerul Sănătăţii şi la Direcţiile de Sănătate Publică din teritoriu.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.