miercuri, 24 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Masa rotundă arădeană pe tema bugetului. Mâine, după ploaie, se anunță curcubeu…

    de Raluca Medeleanu | 15 aprilie 2021, 2:05 PM | Administraţie

    0

    Încântare, fraternitate și optimism debordant pentru viitorul Aradului – cam așa am putea descrie foarte pe scurt concluziile trase la întâlnirea de astăzi din Sala Ferdinand a Primăriei Arad. După o perioadă tumultoasă, cu diverse atacuri și certuri în mediul online pe tema tăierilor din bugetul orașului, iată că acum – parcă peste noapte – consilierii locali de la toate partidele (minus unul, PSD) au ajuns la un consens cu primarul, iar mâine, după ploaie, se anunță curcubeu.

    Primarul Călin Bibarț, vicele Lazăr Faur (ambii din partea PNL), alături de consilierii locali Florin Stana (USR PLUS), Codrin Dacian Vlad (USR PLUS), Levente Bolgnar (UDMR) și Cristian Galea (PMP) au spus azi într-un glas că sunt foarte mulțumiți de discuțiile purtate în această săptămână și că se bucură că au găsit deschidere la dialog și chiar puncte comune, la un consens, cu privire la cheltuielile și investițiile care trebuie făcute în oraș, decizii care se vor concretiza prin mai multe amendamente asupra Bugetului General. Deși la discuții au luat parte și reprezentanții PSD, aceștia nu au participat la conferința de presă comună de astăzi, căci „au preferat să rămână în opoziție totală”, a afirmat Bibarț.

    „După parcurgerea pașilor procedurali, respectiv după dezbaterea publică a bugetului vineri, am avut împreună cu domnul viceprimar mai multe întâlniri cu consilierii din fiecare spectru politic reprezentat în consiliul local, USR PLUS, PSD, UDMR, PMP și PNL, am căutat punctele comune și am constatat că sunt unele asumate de fiecare partid politic, apoi am luat în analiză cele susținute doar de unele dintre părți, s-a ajuns la o agreere comună, pornind de la principiul ca întregul buget, care este mare, trebuie să fie aprobat cu amendamentele despre care s-a vorbit, astfel încât de mâine – și așa suntem în întârziere mare cu bugetul în România – să putem da comenzi la lucrări, să pornim licitații… Se dorește suplimentarea banilor pentru cultură, suplimentarea banilor pentru reabilitările clădirilor istorice în oraș, documentații pentru posibilitatea construirii unui nou spital în Arad, pentru a putea accesa fonduri de reabilitare pentru grădinițe, școli generale și licee și evident alte sume de bani pe care dorim să le punem în continuare la reparații de străzi, la investiții, la spații verzi, astfel încât să avem un an cât de cât în parametri normali, deși suntem în pandemie și în criză. Sumele de bani rectificate le-am luat cu preponderență luând pixul în mână și tăind de la cheltuieli materiale”, a spus Călin Bibarț.

    Florin Stana a spus că USR PLUS a marșat pe patru solicitări, prima fiind deschiderea proiectul unui nou spital municipal , întrucât anul acesta astfel de investiții sunt într-un context favorabil pentru că Uniunea Europeană a deschis fonduri pentru așa ceva. În primă fază, vor fi alocați 500.000 lei pentru realizarea documentației pentru a stabili concret de ce este nevoie pentru obținerea finanțării. A doua solicitare a fost legată de investiții în reabilitarea școlilor tehnologice, pentru ca elevii să fie atrași și spre aceste unități de învățământ. În acest sens, pentru început se va reface documentația din 2014 pentru Liceul de Industrie Alimentară, apoi fie găsite fonduri nerambursabile, fie municipiul să aloce suma estimată de 2 milioane de lei pentru reabilitarea exteriorului. A treia solicitare a fost legată de suplimentarea sumei aferente cheltuielilor de personal de la Filarmonică. Iar ultima solicitare a fost să se aloce în primă fază încă un milion de lei pentru reabilitarea clădirilor de patrimoniu din oraș, urmând în a doua jumătate a anului să mai crească suma. Stana le-a mulțumit tuturor celor prezenți pentru deschiderea la dialog și a spus că el și colegii lui vor continua să supravegheze atent toate investițiile din municipiu.

    Următorul care a luat apoi cuvântul a fost Levente Bognar, fostul viceprimar, actualmente consilier local UDMR. Acesta a spus că a ascultat cu atentie dezbaterile și că a cautat să gasească un consens între prioritati. A dat de înțeles că se bucură pentru schimbarea atitudinii, pe ultima sută de metri, față de instituțiile de cultură arădene. „Un oras fără instituții de cultură e o comună mare, mă bucur că s-au găsit soluții (…). Așteptăm ziua de vineri, ca aceste lucruri să fie stabilite prin hotărâre”, a spus Bognar.

    Despre subiectul „cultură” a vorbit și Cristian Galea (PMP) care s-a arătat și el încântat de dialogul dintre partide, afirmând că a găsit deschidere spre a modifica anumite lucruri. Fiind parte a comisiei de cultură CLM, Galea a menționat că – alături de colega lui – s-a ocupat în ultimele luni de cultură, mai ales de problemele de la Filarmonică. Acum, spune Galea, e optimist și mâine va depune un amendament pentru salariile de acolo, însă a ținut să sublinieze că ce s-a întâmplat în această perioadă a fost un semnal de alarmă că lucrurile nu funcționează așa cum ar trebui. Își asumă un proiect pe termen lung, prin care dorește să reformeze instituția aceasta, chiar să schimbe echipe, cu altă mentalitate, dorindu-și ca Filarmonica să funcționeze cum trebuie și să redevină emblematică.

    La acest subiect, membrii partidelor mai sus menționate au căzut de acord să diminueze 1 milion de lei de la Centrul Municipal de Cultură și să îl aloce în schimb către Filarmonică.

    De la subiectul „cultură”, discuția a fost schimbată către „sănătate”. Lazăr Faur a afirmat că se bucură că se respectă două principii: responsabilitatea egală față de toate valorile și nevoile Aradului, dar și o regândire a modului în care se cheltuie banul public. „O listă de priorități vom avea întoteauna, iar eu personal cred că în primul rând e sănătatea”, a spus Faur, amintind că în bugetul pentru 2021 se alocă bani pentru vaccinare, pentru viitorul spital municipal, dar și pentru reabilitarea clădirilor care țin de Primărie de la Spitalul Județean Arad.

    În încheiere, Călin Bibarț le-a mulțumit din nou tuturor pentru că au fost deschiși la dialog și că nu vor bloca aprobarea bugetului. „Blocarea unui buget înseamnă și blocarea unui oraș, așa că mă bucur că s-a ajuns la un consens”, a spus Bibarț.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.