vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Marea Britanie: Numărul lucrătorilor români şi bulgari este în scădere de la 1 ianuarie

    de Special Arad | 20 mai 2014, 4:46 PM | Internaţional

    0

    Numărul lucrătorilor români şi bulgari în Marea Britanie este în scădere de la deschiderea pieţei muncii la 1 ianuarie 2014, potrivit statisticilor oficiale publicate la Londra, fapt ce infirmă ‘invazia’ la care se aşteptau britanicii, relatează miercuri AFP, potrivit Agerpres.

    Dacă în ultimele trei luni ale anului 2013, 144.000 de români şi bulgari lucrau în regat, în perioada ianuarie-martie 2014 numărul lor era de 140.000, înregistrându-se o scădere de 4.000 de persoane, a indicat Oficiul naţional de statistică.

    Aceste cifre, foarte aşteptate, contrastează, cel puţin pentru moment, cu predicţiile alarmiste privind o ‘invazie’ care au alimentat temerile în regat pe fondul unui euroscepticism exacerbat.

    Marţi, Keith Vaz, preşedintele Comisiei parlamentare pentru afaceri interne, vorbea încă despre un aflux de 30.000 de români şi bulgari suplimentari de la începutul lui 2014.

    ”Numărul foarte modest de români şi bulgari veniţi la muncă în regat în acest an indică un contrast foarte puternic cu retorica inflamată de la începutul acestui an”, a declarat miercuri Danny Alexander, adjunctul ministrului britanic al Trezoreriei.

    Pe o perioadă de un an, numărul muncitorilor români şi bulgari este, bineînţeles, în creştere cu 25%, comparativ cu cei 112.000 prezenţi pe teritoriul Marii Britanii în ianuarie 2013. Dar aceasta se datorează exclusiv lunilor de dinaintea ridicării restricţiilor impuse românilor şi bulgarilor, care până la 1 ianuarie nu aveau dreptul să exercite decât un număr limitat de meserii.

    Deschiderea totală a pieţei muncii a suscitat mari temeri, într-o ţară în care problema este sensibilă după valul puternic de imigraţie provenit din Europa de Est, mai ales din Polonia, ca urmare a extinderii UE din 2004.

    AFP aminteşte că, la 1 ianuarie, media britanice au trimis numeroşi reporteri pe aeroportul din Luton, în nordul Londrei, pentru a-i întâmpina pe noii imigranţi. Dar ei n-au găsit decât unul singur, pe Victor Spirescu, un român în vârstă de 30 de ani, care a fost întâmpinat şi de doi parlamentari, veniţi şi ei pe aeroport.

    De afluxul de imigranţi se temea şi Partidul Conservator (la putere), sub presiunea Partidului Independenţei Regatului Unit (UKIP), antiimigraţionist.

    La sfârşitul lui 2013, guvernul conservatorului David Cameron anunţa o înăsprire a accesului imigranţilor la ajutoare sociale şi punea în cauză libera circulaţie în UE, provocând mânia Bruxellesului.

    Marţi, Cameron a declarat însă că are în vedere realizarea obiectivului său privind reducerea ratei migraţiei nete anuale a ţării la 100.000 de persoane până în 2015. Rata imigraţiei era de 212.000 în 2013.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.