joi, 29 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Mara Mereanu e prima în România la limba… chineză! E pilot de avion, parașutistă și scafandru la doar 16 ani

  de Lucian Dănilă | 10 iunie 2022, 1:17 PM | Povești despre oameni | Știri Arad | Topic special

  6

  Am premeditat acest articol despre o fată, o arădeancă, care îndeplinește toate condițiile pentru a folosi atributul „extraordinar”. Am scris astăzi pentru că este ultima zi de școală, iar cuvintele care urmează se doresc a fi precum un premiu pentru o premiantă. Această vineri din fiecare iunie este cea mai fericită zi din an pentru mulți dintre copiii României, fiind, de multe generații încoace, ziua în care începe vacanța mare.

  Se numește Mara Mereanu, și Mihaela (n.r. a completat ea), are 16 ani, este elevă la Colegiul Național „Moise Nicoară” și excelează în multe. Motivul pentru care am luat legătura cu ea a fost faptul că a câștigat concursul național de Limba și Cultura Chineză.

  Exact, de chineză, într-o perioadă în care vedem și auzim zilnic câte secrete are limba română, limba noastră maternă, pentru mulți dintre conaționali. Mara a ajuns să exceleze în limba chineză, acea limbă care celor mai mulți dintre noi ni se părea, încă de mici, cea mai dificilă din lume.

  Concursul s-a numit „Podul Chinezesc”, s-a desfășurat la Constanța, și a fost un concurs de limbă și cultură chineză pentru elevii de liceu, etapa națională (Chinese Bridge Competition for Secondary School Students). A fost a XV-a ediție și a constat în trei probe: discurs, întrebări din cultura și gramatica chineză dar și un număr pe care l-a avut de susținut fiecare participant.

  Am avut o mică problemă de comunicare încă din startul conversației cu Mara. Ea spunea „nu am luat locul 1”, așa cum am înțeles noi. „Dar ce loc ai luat?”, am întrebat apoi, la care răspunsul a venit repede: „Marele premiu”. Da, asta înseamnă că ea a fost cu adevărat campioana, ea a luat laurii, iar locul 1 din acest concurs a fost de fapt locul al doilea, cel de după ea…

  Am devenit curioși cum a ajuns Mara să învețe limba chineză iar răspunsul ei a părut atât de inocent încât chiar ne-a scos zâmbete: „Mă uitam de mică la desene animate în limba chineză și nu înțelegeam nimic, așa că m-am apucat să învăț”, ne-a spus ea.

  Legătura Marei cu limba chineză nu este, totuși, una întâmplătoare. Tatăl ei, Vitia Mereanu, fost ofițer în instituțiile MAI, are o istorie foarte interesantă legată de limba și de poporul chinez. „El a fost primul român acceptat la Mănăstirea Chao Lin din China. A stat acolo câțiva ani timp în care a absolvit și Academia Militară din China”, ne povestește Mara.

  Și pentru că am devenit curioși și cum se poate învăța limba chineză dacă locuiești în Arad, Mara ne-a confirmat că a reușit acest lucru și cu sprijinul tatălui, dar nu numai. În Arad se poate învăța în clasele institutului Confucius, Mara fiind ajutată și îndrumată de mai mulți profesori de limba chineză din partea acestui institut.

  mara 4

  Dar după ce ne-a impresionat cu talentul la limba chineză, cel mai tare ne-a surprins ceea ce face această tânără arădeancă în afara orelor de curs. La 16 ani, în timp ce mulți dintre noi nu găsim timp pentru mai nimic, această tânără urmează cursurile de pilotaj, face parașutism, dar este și…. scafandru. Mai mult decât atât, ea a plecat pe urmele tatălui său, la templul Chao Lin din China, în anii 2017 și 2019, acolo unde s-a antrenat în lupta cu sabia! „La început mi-a fost destul de greu pentru că antrenamentele erau lungi, de 8, chiar 10 ore. Apoi, timpul a început să treacă foarte repede pentru că facem ceea ce îmi plăcea”, ne-a spus Mara.

  Iar la „scafandrerie”, cum ne-a spus Mara, „adică skuba-diving cum mai e cunoscută”, a continuat tot ea, a ajuns pentru că a urmărit pelicula Lara Croft… „Voiam să fiu ca și ea, să fac de toate, să-mi arat mie că pot”, spune această adolescentă de 16 ani pentru care „nu pot” nu a fost inventat.

  mara 2

  La clasica întrebare „ce vrei să te faci când vei fi mare?”, Mara a început să aibă mici dubii. „Am spus tot timpul că vreau să urmez medicina, dar de când am început să zbor, mă văd pilot de avion”, spune Mara, care zboară momentan pe avioane ultraușoare.

  Este o poveste de viață pentru mulți dintre cei care se plâng că nu pot. Este o demonstrație pentru oricine dintre noi, indiferent de vârstă, că acolo unde pui pasiune, acolo unde depui eforturi, unde te antrenezi, unde înveți, acolo șansele de reușită sunt cu adevărat mari. Iar Mara este o campioană din acest punct de vedere.

  Felicitări, Mara Mihaela Mereanu!

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Respect ceea ce face. Este nevoie de perseverență și tenacitate. Dar să te fotografiezi cu steagul Chinei pe umăr este o tâmpenie și o mare lipsă de înțelegere a ceea ce înseamnă actualul regim Dictatorial pentru populația chineză, și nu numai. Lagăre de reeducare și o asuprire nemiloasă a popurului tibetan. Doar să enumăr două din cele mai mediate. China nu este o democrație! Este un mișmaș ce a făcut din cunducerea și liderii de partid comuniști, cei mai bugați oameni. Un stat în care nu se respectă drepturile omului.
   .
   Așa că dragă Mara, mai multă atenție la detalii.

   +1 voturi
   +1
   -1
   • Ma bucur pentru realizarile acestei fete de 16 ani, ea dovedeste ca se poat face lucruri deosebite, dovedeste ca atunci cand spritul e inca liber, pot aparea rezultate uimitoare in domenii aparent dificil de abordat…Dar, sa vezi din tot articolul DOAR detaliu dintr-o fotografie cu steagul care reprezinta cel putin 1.450.084.182 oameni si ca cataloghezi drept TAMPENIE si MARE LIPSA DE INTELEGERE, un gest care nu are nimic de a face cu ceea ce ai inteles tu din ceea ce ai vazut…, asta da „gandire”, sora cu analfabetismul functional.

    0 voturi
    +1
    -1
    • Cu părere de rău trebuie să te contrazic în privința drapelului chinez. El nu reprezinta poporul ci o doctrină …comunismul. Iar dictatura impusa de lideri întregii populații este nemiloasă. Cine, din varie motive, nu vrea să țină cont de toate atrocitățile comise în China, dovedește o lipsă de cunoaștere a democrației și ce reprezintă o dictatură comunistă.
     .
     Să zbori cu planorul, am făcut-o și eu din clasa XI și am 8 salturi cu parașuta. Nu am fost singurul. Am fost o gașcă de vreo 30 de fete și băieți, la un clubul de planorism. Pentru cineva ce habar nu are despre zborul ssportiv, cu sau fără motor, ori despre parașutism, este de înțeles că așa ceva este „deosebit”.
     .
     Da! … am văzut un detaliu care m-a deranjat. Și … ce trebuia să-l trec cu vederea?
     .
     PS- …vezi cine a fost tatăl ei. Nu ai nici o bănuială? … dar mă apostrofezi pe mine că am văzut un detaliu?

     +1 voturi
     +1
     -1

  Scrie un comentariu

  6 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.