sâmbãtã, 13 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Mânzul șarg ajunge la majorat și ne aduce „Filmtettfeszt” și la Arad, în acest weekend | Program

  de Tomck@t | 10 octombrie 2018, 11:35 AM | Cultură | Film | Recomandările editorilor

  0

  Filmtettfeszt – adică Zilele Filmului Maghiar a ajuns în acest an la ediția a XVIII-lea, iar în lista din ce în ce mai numeroasă de orașe transilvănene, bănățene și crișene figurează, pentru al patrulea an consecutiv, și Aradul. 

  Proiecțiile vor avea loc la Cinema Arta vineri și sâmbătă seara, pe 12 și 13 octombrie, iar selecția include filme de lungmetraj precum „Geneza” (2017, regia: Bogdán Árpád), „Vârsta bărbăţiei” (2017, regia: Politzer Péter), „1945” (2016, regia: Török Ferenc) și scurtmetraje precum „Pământenii” (2017, regia: Freund Ádám), „Cel mai bun joc” (2018, regia: Deák Kristóf) sau „Uşor sărat” (2016, regia: Nagy Zoltán).

  Filmele vor avea subtitrare în limba română, iar intrarea va fi liberă la toate proiecţiile.

  PROGRAM

  program Filmtettfeszt 2018 Arad

  Prima ediţie a festivalului Filmtettfeszt a fost organizată în anul 2001 cu scopul de a prezenta publicului clujean filme de artă produse recent în Ungaria, premiate la diferite festivaluri internaţionale, dar care nu au intrat în distribuţie cinematografică în România. În acelaşi timp, organizatorii au dorit să asigure un prilej de prezentare cineaştilor maghiari transilvăneni deja cunoscuţi sau aflaţi încă la început de carieră.

  De-a lungul anilor a crescut numărul filmelor proiectate, a genurilor şi invitaţilor din breaslă prezente la festival, dar şi a locaţiilor: în 2018 sunt deja 12 oraşe (Cluj-Napoca, Oradea, Satu Mare, Sibiu, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Odorheiu Secuiesc, Covasna, Târgu Secuiesc, Arad, Timișoara, Gheorgheni), dar și două localități mici din județul Cluj: Săvădisla și Mera.

  Mascota festivalului este mânzul șarg, drept pentru care din anul 2012, în fiecare an, la Cluj-Napoca, Asociaţia Filmtett premiază o personalitate de marcă a cinematografiei maghiare care, prin activitatea sa, a sprijinit sau sprijină formarea tinerilor cineaşti transilvăneni. Trofeul „Mânzul Şarg” pentru întreaga carieră a fost oferit în 2017 profesoarei și directoarei Facultății Maghiare de Foto, Film și Media din Transilvania (EMTE) din cadrul Universității Sapientia, în 2016 creatorului de filme de animație, profesorului și fondatorului de festival Patrovits Tamás, în 2015 regizorului, profesorului universitar Balogh Zsolt, în 2014 producătorului Muhi András, în 2013 regizorului, producătorului și profesorului universitar Buglya Sándor și în 2012 producătorului Durst György.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.