Mamografii gratuite pentru femeile din tot județul! Citește să afli cum poți face programarea!
În ședința de astăzi a Consiliului Județean Arad au fost votate mai multe proiecte de hotărâre. Printre acestea se regăsește și unul mai special care vizează femeile, mai precis pe cele care doresc să își facă analizele specifice pentru depistarea cancerului la sân. Pentru că s-a dorit ca femeile să aibă parte de un sprijin și să le fie cât mai ușor să își facă aceste analize, a fost aprobat în unanimitate un proiect încheiat între Județul Arad și Spitalul Clinic Municipal de Urgență din Timișoara.
Astfel, s-a votat un proiect de hotărâre privind aprobarea încheierii unui Protocol de colaborare între Județul Arad și Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara în vederea sprijinirii implementării proiectului „Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân – etapa II – Regiunile de dezvoltare: Nord-Vest, Vest”.
„Diferența dintre primul proiect și al doilea este că, în primul, femeile care doreau să își facă această analiză trebuiau aduse la Arad, însă de data aceasta, în al doilea, echipa va merge spre beneficiar și o să putem să ajungem în comunitățile rurale”, declară președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca.
Obiectivul general al acestui proiect este acela de a crește numărul de persoane care beneficiază de programe de sănătate și de servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic si tratament precoce pentru cancerul de sân. De asemenea, aceste servicii vor include „efectuarea de mamografii cu dublă citire și arbitraj la toate persoanele invitate care s-au prezentat pentru testare și a următoarelor servicii de evaluare suplimentară a leziunilor mamare incipiente depistate prin testarea mamografică inițiala: evaluare ecografică, biopsierea și confirmare anatomo-patologică a leziunilor suspecte, excizia leziunilor identificate și trimiterea la tratament a pacientelor confirmate cu diagnostice de leziuni mamare incipiente”, declară fondatorii proiectului.
Mai multe informații despre proiect se găsesc AICI
Câte arădence au beneficiat deja de aceste servicii și care este locația în Arad?
3399 de arădence au beneficiat începând cu anul 2017 de screening mamar gratuit, 459 dintre ele în anul 2020, de această examinare, la Centrul de screening mamar din Arad. Numai anul acesta, 61 de arădence s-au adresat Centrului pentru screeningul mamar. Situat în Arad, str. Cocorilor nr. 57, Centrul a fost dat în folosință gratuită Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad de către Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad. Centrul este echipat de Consiliul Județean cu aparatură performantă, achiziționat din fonduri europene, prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria.
„Astăzi am decis, în ședința Consiliului Județean, având în vedere că proiectul european în care am oferit aceste screeninguri s-a încheiat, să intrăm într-un nou proiect și să continuăm screeningul, dar de această dată fără limită de vârstă pentru beneficiare și mergând noi înspre ele, să nu mai fie obligate să se deplaseze din județ la centrul de screening din municipiu. Se vor efectua mamografii gratuite cu ajutorul unei Unități Mobile dotate cu mamograf mobil care va fi achiziționată prin proiect. Parteneriatul va fi valabil pe întreaga perioadă a derulării proiectului, respectiv până la data de 31.12.2023. Încurajăm femeile să se programeze, pentru că, din statistici și cifre oficiale, incidența cancerului de sân este foarte mare în județ, iar depistarea lui precoce face ca speranța de viață să crească”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
Unde se fac programările
Programul de lucru în ambulatoriul de mamografie este de 2 zile pe săptămână. Pentru programarea mamografiilor a fost pus în funcţiune un post telefonic cu nr. 0730110201, la care angajaţii Serviciului Managementul Spitalelor pot fi apelaţi zilnic, între orele 8-16.30.
Comentariile portalului
Treaba pompierilor este sa stinga focul. Treaba politiei este sa cerceteze de la ce a pornit focul, iar cauza cea mai frecventa la incendiile auto este scurcircuitul electric. Pana la (...)
Pe teritoriul Daciei, într-adevăr. Am corectat, mulțumesc. Eu am luat inițial în calcul întreaga perioadă știută în care au existat triburile nomade ale sarmaților.
Pompierii vorbesc prostii atunci. Cunostiinte zero.