vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Mă numesc România și locuiesc pe strada Europa, la capătul ei, într-o casă dărăpănată…

  de Lucian Dănilă | 23 martie 2020, 7:54 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  36

  Numele meu e România. Locuiesc pe strada Europa de 13 ani, din ianuarie 2007. Am o casă veche, care a fost mare și frumoasă cândva. Acum e tot mare, dar dărăpănată. Cade tencuiala, acoperișul a vechi și uneori îmi plouă în casă.

  Dar nu mă plâng. Am o grădină mare. Cândva aveam o livadă aici, dar ai mei au tăiat toți pomii pentru că am avut nevoie de lemne de foc. O parte au vândut vecinelor mele. E aici, aproape de mine, o doamnă Austria. Ei îi dădeau ai mei mai toate lemnele. Iarba e și ea cam uscată pentru că nu am mai udat-o demult.

  Sunt la școală cu vecinele mele: Italia, Spania, Germania, Franța, Ungaria și mai am câteva. E și Anglia cu mine în clasă, dar de câteva luni s-a mutat de pe strada mea. Am înțeles că era certată cu Germania și cu Franța. Pe primar nu știu cum îl cheamă, dar îi știu inițialele: U.E.

  El tot vine la noi pe stradă, dar nu se oprește decât la cei mai înstăriți. L-am văzut de multe ori că intra și la familia Germaniei și a Franței. Pe mine doar mă salută când mă vede pe la stradă și rar mă întreabă ce mai fac.

  Italia s-a îmbolnăvit. În urmă cu câteva săptămâni a venit la școală și a făcut febră. Strănuta într-una și tușea, dar a stat la toate orele. A doua zi nu a mai venit, dar am răcit toate de la ea. Italia este cea mai frumoasă de pe stradă. În fiecare zi vine altfel îmbrăcată la școală, parcă e din revistă. Germania, îi este vecină, dar moare de invidie când o vede cât e de frumoasă. Bolnavă fiind, Italia a avut nevoie de medicamente și s-a dus la ușa Germaniei. A sunat o dată și nimic, a sunat a doua oară, niciun răspuns. A ieșit la un moment dat cineva și i-a spus: „Am, dar nu pot să îți dau că poate și ai mei se îmbolnăvesc”. Apoi i-a închis ușa în nas… S-a dus apoi la Franța și tot așa, nu a primit nimic.

  Spania este și ea o frumusețe. E brunetă și puțin creolă, iar la școală stă în aceeași bancă cu Italia. S-a îmbolnăvit și ea. De câteva săptămâni nici nu au mai ieșit din casă. Le văd doar la geam când mai trec și mă plimb singură pe stradă. Acum stau acasă toate. Nici la școală nu mai mergem. Eu mă mai duc prin parc sau mă mai plimb cu bicicleta. Tușesc puțin, dar sunt bine. Nu mi se poate întâmpla chiar mie să pățesc ceva.

  Acum, că mai toate stau acasă, au venit să îmi aducă jucăriile pe care li le-am dat. Toate mi-au adus jucăriile stricate, iar pe cele bune și le-au păstrat și Italia și Spania și Germania. Credeam că măcar Anglia să mi le ducă toate, mai ales că ea nu mai stă pe stradă cu noi. Nici măcar nu mi le-a trimis mie. Le-a dat Franței și Germaniei să mi le ducă, iar ele mi le-au dus tot pe cele stricate, însă abia după ce le-a lăsat Ungaria. M-am uitat printre jucării. Cu câteva excepții, toate sunt defecte.

  După colț, pe cealaltă stradă, locuiește Serbia. Părinții ei tot caută o casă pe strada noastră, dar încă nu au găsit. Și ea e cu noi în clasă. Tot ca și noi, stă și ea acasă, dar a rămas fără medicamente, pansamente, măști, ceea ce îți trebuie la răceală… Mai departe de aici, în altă localitate, locuiește China și ea cam are de toate. Serbia i-a cerut ei, dar Germania a sărit imediat să nu ia de la ea că ale ei sunt mai bune. Serbia, naivă, a ascultat și acum când s-a dus să-i bată în poartă Germaniei, aceasta nici nu i-a răspuns… Iar China le-a dat apoi la alții.

  Când totul era bine, păream ca o mare familie. Germania mă suna tot la două zile, Italia mă chema des pe la ea, Franța îmi trimitea cărți și eu îi dădeam jucării, cu Spania făceam schimb de haine, iar cu Ungaria, deși nu eram prietene, ne înțelegeam așa ca între vecine.

  Acum, de când cu răceala asta, nu mai vorbește nimeni cu nimeni. Parcă am fi niște străine. A trecut și primarul pe aici, domnul ăla la care-i știu doar inițialele: U.E. Mi-au zis ai mei că l-au văzut când a vorbit cu familia Germaniei. Le-a promis mulți bani de la Primărie. Tot așa a spus că îi dă și Franței, iar Italia și Spania se descurcă și ele.

  Nouă ne va da doar ce rămâne după… Ne-am obișnuit să nu primim nimic, deși nici ai mei nu mai merg la lucru pentru că stau acasă să aibă grijă de mine. Asta e, banul la ban trage. De când stăm aici cam tot așa a făcut. U.E. venea pe la noi doar când trebuia să ajutăm cu ceva la Primărie, sau pe la firmele pe care le au familiile Germaniei, Angliei, Spaniei și Italiei. Sunt familii bogate, se vede și după casele și mașinile pe care le au…

  Ce trist e pe strada mea în aceste zile… Va trece și asta și iar vor veni la mine să se joace, să fim prietene, să fim ca o familie.

  Dar asta nu e familie. Strada Europa e acum toată bolnavă și a devenit ca un camping: fiecare cu cortul lui…

  Mă numesc România și locuiesc pe strada Europa din anul 2007. Stau chiar la capăt într-o casă dărăpănată. Dar nu mă plâng. M-am obișnuit ca de câte ori e o problemă să nu mă ajute nimeni…

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Și dacă ascultă încă mult timp la toate minciunile și bârfele frumoasei Rusia, care temporar se mutase cândva pe aceeași stradă, dar care acum și-a construit un oraș unde doar ea poate fi primăriță, atunci o să se năruie și cea mai rămas din șubreda casă, odată frumoasă și încăpătoare în care locuiește România naiva.

   +50 voturi
   +1
   -1
   • Really? Autovictimizare! Plus tendinta de a crede ca iarba vecinului e mai verde. Sunt tari izolate cu dificultati de conectare, oameni atat de izolati incat nici dupa vaccin nu mai pot iesi(daca ar exista). Stirile sunt contradictorii, pe undeva: stai acasa! pe de alta parte fa niste pasi si si ajuta pe unde poti. Adica inteleg din textul tau, pe vreme de carantina eu trebuie sa actionez pe riscul meu, sa te ajut pe tine care nici macar ajutor nu ceri. Nu inteleg cine e Rusia in acest context si care e interesul ei.

    +21 voturi
    +1
    -1
   • Nu-i nimic adevărat! Eu traiesc în Franța. Când China a avut probleme, toate tarile Europei i-au trimis masti, medicamente, ce au zis ca le lipseste.
    Acum, in panica asta, Franta nu mai are nimic! N-au masti nici pentru personalul medical, noi muritorii de rând nici nu se pune problema… Nimic in nici o farmacie! Nici lichid hidro-alcoolic pentru dezinfectare… N-a existat in farmacii si n-au destul nici la spitale… Ce credeti ca se poate face.? Cehia a furat mastile destinate Italiei… Nimeni n-are nimic… Dar noi avem mult, mult mai multi bolnavi si morti decât România… Ce sa mai spun de Italia si Spania.. Noi, Franța, primim câțiva din bolnavii lor, in masura locurilor disponibile, dar voi? Aveti locuri in spitale, masti, personal calificat… Ce faceti pentru ceilalti?

    +5 voturi
    +1
    -1
   • Sunteţi doar catastrofe umane. Un text care poate o sa va clarifice asupra unor situaţii pe care dvs nu le puteţi cuprinde. „Două documente explozive ale Comisiei Europene arată că Rusia, prin intermediul Gazprom, s-a folosit de poziţia sa dominantă pe piaţa gazelor pentru a-şi promova interesele politice. Astfel, gigantul rus a taxat Polonia cu 350 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz, în timp ce Germania plătea numai 200 de dolari. Aceasta în condiţiile în care transportul către Germania ar fi trebuit să fie mult mai scump. În plus, în timpul crizei gazului din 2009, Gazprom i-a interzis Poloniei să se aprovizioneze cu gaz din altă parte.”

    +1 voturi
    +1
    -1
    • Tu drăgălașule, înțelegi limba română??? ..ia de mai citește odată ce am scris eu, la fel ca domnișoara Florescu. Poate totuși te prinzi și tu la ce am facut eu referire …DE FAPT! Ți se pare cumva că-i iubesc pe ruși? … atunci în mod sigur ai înțeles pe invers.

     +1 voturi
     +1
     -1
  2. O! Ce poveste emoționantă.
   In contextul realității imediate m-a emoționat, chiar dacă am mai plâns și altă dată după ai mei plecați la muncă, ptr că aceeași prieteni ne-au îndemnat să inchidem fabricile si uzinele, pe motiv că au ei si ptr noi…
   Mi-a bătut inima si după fiecare copac în parte, plecat tot la prietenii, care si-au dovedit doar interesul… din prietenie.
   Nu mai vorbesc de grâne, de oi, de pui si porci…de apă si de hrana noastra cea de toată zilele.
   Poate omul de rând știe, se manifestă sau nu, dar deciziile țării nu le iau ei.
   Iar la masa „prieteniei de pe strada Europa”, doar cei aleși se pot așeza. Restul stă izolat și trebuie să-l asculte pe „domnul primar”..
   Toate trec, va trece și asta, important este sa nu te uiți pe tine, om bun!
   Sănătate om bun, oricum te numești si oriunde te-ai afla.
   Sper să ne revedem in grădina noastră care sigur va înflori din nou!

   +54 voturi
   +1
   -1
  3. Cred ca domnișoara a cam prins gust de sfilitici ruși, iar boala asta ajunge și la creier in timp scurt. Dragă domnișoara, ma bucur ca te-ai saturat sa vezi multitudine de produse si preferi sa ne intoarcem la ocupatia rusescă, cand noi le dadeam rusilor tot și ei ne dădeau (prin 195-60) pește murat la butoi, marmeladă la ladiță, iar in loc de Dubai, să mergi la firme la filme la care sa vezi ce bine traiesc rușii in timp ce un soldat rus îți baga măna sub fustă, iar dupa o plimbare prin parc iți dă un pachet de țigări.

   +9 voturi
   +1
   -1
  4. Toti sunteti geniali! Redactorul si comentatorii! Romani, creatori de opinii, idei, conspiratii si dezbateri! Urmasi demni ai creatorului Mioritei ai discursurilor expresedintelui comunist! Pacat ca nu va impacati sa actionati pe baza REALITATII!

   +6 voturi
   +1
   -1
  5. Nuantare a bucolicei naratiuni

   Ar fi necesare niste precizari de nuanta.
   Tatal fetei este vitreg. Este ce-si gaseste ma-sa prin birturi, o femeie care se chinuie si traieste drama dresajului din copilarie, de la tara, sa nu ramana singura, nemaritata. Un betiv violent, hot si fara educatie. Un individ dealtfel plin de orgoliu care revendica aprecierea vecinilor fara sa incerce macar sa faca dovada faptului ca accepta regulile jocului. Nu, el nu respecta regulile fiindca-s pentru prosti. El nu se trezeste dimineata. Se baga in seama cu vecinul incercand sa arate ca el este de fapt mai bun si emite pretentii la un respect care se lasa asteptat, vorbeste de ce masina a avut el, de cati cai putere, si ce smecher era el cum mergea la fetite si fraierea fraieri. Este galagios si scandalagiu, da manele peste limita de discretie (cuvant pe care el il traduce prin sesibilitate de gingasi debili si frustrati). Nu prea stie nicio limba straina. Orice propozitie este inecata in tristetea unor erori de acord sau de declinare absolut grobiene.
   Nu are un job stabil si nici venituri stabile si astfel toata familia se taraste intr-o saracie pe care o ascund prin masina de prost-gust, mare, second-hand, cu multi cai putere si foarte costisitoare atat la intretinere cat si la asigurari si carburanti.
   Relatiile cu vecinii sunt in realitate de respingere, de desconsiderare. Din cand in cand mama este chemata la curatenie, cand femeia de servici din serbia nu poate veni. Alta data i sa mai da si tatalui cate un ban pentru munci de salar. Bani putini si o lada de bere ca la betivi.
   Ca ei, vecinii, isi vad de interesul lor, rece, calculat, simplu. Sa uita la ratatii astia de vinituri, fara scoala, fara competente cheie, fara seriozitate, fara consecventa, fara decenta, fara mandrie, fara constiinta propriei valori, cu prioritati cretine si infantile si le e mila de fata aia care n-are saraca nicio vina. In cativa ani va creste si este frumusica si …
   N-avem valori de care sa ne tinem … n-avem nimic. Ne plangem de mila si ne oprim cand e greu. Nu suntem responsabili pentru nimeni si nici pentru noi. Ne alegem tati hoti, țațee, pirati, retarzi, șmecheri. Ne imbatam ca porcii si mancam ca porcii si credem ca suntem grozavi. N-am mai citit o carte de ani si ajungem de poveste cu europarlamentari penibili care au mai multe carti scrise decat citite si care raman primari si impart orasul si tara ca pe propria feuda.
   Mai simplu: noi nu facem ce trebuie sa facem ci ce ne place pe moment. Ne vindem viitorul, interesul tuturor pe termen mediu si lung, pe margele si o sticla de posirca.

   +50 voturi
   +1
   -1
  6. Spre finalul articolului chiar am plans!!
   Din pacate toate tarile lumii traverseaza o perioada foarte grea si este de inteles ca fiecare stat sa aiba grija de cetatenii care locuiesc acolo!
   Problema Romaniei este una veche si complexa. Si se datoreaza faptului ca Romania in ultimii 30 de ani a avut niste „parinti” iresponsabili si egoisti care „äu cheltuit alocatiile copiilor pe tigari si alcool” in loc sa foloseasca banii in folosul educatiei lor si pentru a le face un viitor frumos.

   +18 voturi
   +1
   -1
  7. Domnule Dănilă,
   nu mai forța falsul patriotism ala „sputnik”.
   Cu toții știm că România a ajuns asa de jos doar din cauza populațiilor, mentalităților care o compun. Sunt ușor de corupt, pe bani puțini.
   Chiar susțineti ca biata Romanie a ajuns asa din cauza „vecinelor” din sat??! Ce e cu victimizarea asta? Ce cauta asemenea manipulare abjectă pe „Special Arad”?
   Daca ar fi fost pe „Aradon” as mai fi înțeles. Dar aici NU!
   Jenant! ….rar mai găsești presa de calitate in ziua de azi

   +8 voturi
   +1
   -1
   • Din punctul meu de vedere, nu este deloc un articol de propagandă. Este sentimentul pe care il au multi dintre români în aceste zile, iar acest lucru este arătat inclusiv de reacțiile la acest articol.
    Chiar am urât comunismul și tot ce tine de el. Am pledat tot timpul și o mai fac pentru Europa, dar vreau ca UE sa fie aici și când e criza, nu doar când e bine și exista piață de desfacere. Pentru ce am scris sunt mai multe surse, și nu ma refer la sputnik și alte din astea. Noi, ca populație, nu am văzut pe vreunul de la noi sa zică ca e solidar cu Italia. Iar acum fiecare e pe treaba lui. Iar despre Germania am scris pt ca tocmai ministrul ei de interne a blocat exportul medicamentelor într un moment în care în Italia era deja prăpăd, iar în Germania abia începea.
    A avut timp UE sa se pregătească de ce a venit, pt că era clar că odată cu globalizarea va ajunge la noi și Coronel din China. De ce nu a investit atunci UE în echipamente, în medicamente? De ce nu a deblocat fonduri ca să prevină, nu sa vina după ce avem mii de morți sa zică, scuze, uite 1 miliard si iesiti din criza… Pagubele vor fi de mult mai multe miliarde, iar viețile pierdute, majoritatea dintre ele vor fi inestimabile pt familii. Las aici un link de pe dailymail. Ăștia nu sunt comuniști, chiar sunt ziar serios din Marea Britanie…
    https://www.dailymail.co.uk/news/article-8083527/amp/Germany-France-condemned-EU-members-blocking-export-medical-supplies.html?__twitter_impression=true&fbclid=IwAR1NCZgSxx9xFl0EKepMAOykuafdtMvdP-0GFw1gYZv6oIe4ab9a6LIXiOs

    +1 voturi
    +1
    -1
    • Buna din nou…
     Probabil ca am fost usor vehement sa va judec dar a fost doar o reactie de aversiune fata de autovictimizarea seculara a natiei noastre de care imi este greata. Parca asta ni se baga in cap si in comunism cum ca romanul a fost intotdeauna asuprit de altii, el doar s-a aparat, a fost iobag samd. Niciodata nu a avut el vre-un cusur. Sper ca acest lucru nu a fost intr-adevar adevarat pentru ca atunci iti dai seama cum aratam ca natie…lasi si supusi.
     Intotdeauna traim ceea ce alegem, mai mult sau mai putin, constient. Faptul ca traiesc bine sau prost este si va fi intotdeauna doar din cauza mea. Doresc altceva, atunci trebuie sa indraznesc sa-mi schimb obiceiurile (rutina). Este greu…dar merita. Uneori ne lipseste doar o motivatie puternica care sa invinga lenea.
     In fine …strict la tema…
     In situatii de o asemenea anvergura, este in sangele omului indiferent de nationalitate, sa-si asigure camasa de pe el iar mai apoi sa ajute in stanga si in dreapta. Incepand de ieri atat Germania cat si Elvetia ajuta Franta si Italia prin preluarea pacientilor aflati in situatie critica. NU tin partea germanilor, incerc doar sa fiu obiectiv. Este normal ca in stare de necesitate prima reactie a statelor nationale sa fie cea de autoconservare. Intr-adevar in asemenea situatie UE trebuie sa fie total impartiala cu impartitul „darurilor”.
     Unii confunda Germania cu UE. Cred ca si CSAT din Romania ar fi procedat la fel in prima faza.
     Cat despre cum profita altii de noi la capitolul „piata de desfacere” este adevarat . Din pacate pentru unii nu suntem decat consumatori si mana de lucru ieftina. Dar cine e de vina pentru asta, din moment ce romanul nesilit de nimeni lucreaza peste hotare deoarece castiga mai bine decat la patronasul roman?! Si aici nu ma refer la necalificati. Aproape toate statele nivelate de comunism sunt in situatia asta. Unii au totusi „sange in instalatie” si incearca sa se impuna in cadrul UE. Poate si Romania ar trebui incet sa renunte la statutul de iobag si sa scoata capul. Dar pentru asta trebuie sa stie ce vrea, sa aiba ce oferi in acest sens. Asta este greu dupa 30 de ani pierduti in coruptie.
     Sunt convins ca ar trebui sa inceapa prin investitii majore in educatie. Iar peste multi ani totul va veni de la sine deoarece noile generatii ,educate incepand de azi, vor stii ce au de facut avand desigur deja alta mentalitate. Mentalitate care nu se poate schimba de pe azi pe maine. Mai usor se schimba astazi sexul decat mentalitatea. 🙂
     O zi buna si articole bune!

     +10 voturi
     +1
     -1
  8. Erată de fond sau Volumul II:

   …faptul ca avem casa darapanata din păcate e si vina capului familiei mele care tot a fost ispitit cu bani marunti de la vecina Austria pentru lemne,pe care i-a baut,apoi, la birtul din sat.
   Iar jucăriile mele tot picau de pe rafturile tot mai șubrede din casă de care mama si tata nu se mai ocupă, asa ca unele au plecat pe la vecine ca sa nu se strice iar altele s-au stricat de la atatea cazaturi. Unele au vrut sa-si repare rafturile dar tot venea tata cu unchiul Anaf si le dădea peste mână. Asa ca au plecat de acasă. Dar mai vin din cand in cand in vizită. Unele au încercat sa rămână dar din cauza tatei care e tot mai bețiv nu s-a putut.
   L-am întrebat pe tata de ce nu face cerere pentru bani de renovarea casei de la primarie.
   Mi-a răspuns că nu merită ca „e multe acte” si e supravegheată renovarea si lui nu-i iese nimic pentru birt si ca prefera sa faca bussines cu unchiul si mătușa „care e de ai noștri „.
   Vecinul ala ursuz care sta la ieșirea din sat ,Rusia parca, tot ii trimite reviste deocheate tatei care parca ii ia mintile uneori.
   Iar prin sat, tatei, i s-a dus vestea că e neserios ca vrea sa schimbe regulile casei.
   Acum ca e criza prin sat, drept e ca fiecare vecin e mai egoist si se apara mai întâi pe sine. Acum de abia cred ca tata își dă seama,poate, ca in timpul petrecut la birt si ascultand manele mai bine completa dulapiorul cu medicamente din casă, curăța si aproviziona pivnita exact asa cum îmi citea pe vremuri strabunicul „cri,cri,cri, toamna gri” Imi aduc aminte ca tata imi citea intruna altceva: ” cățeluș cu părul creț „.
   Mama săraca…pare ca s-a resemnat de faptul că a rămas acasa cu tata si cu jucăriile tot mai stricate.
   Oare cand va fi si casa noastră din nou ca pe vrea strabunicului??
   Cu stimă o jucărie care nu s-a vrut stricata

   +26 voturi
   +1
   -1
  9. Jalnic. E scuzabil totusi ca din lipsa de ocupatie unii pot scrie asemenea prostii.
   Macar de ar fi ceva original dar seamana prea mult cu basmele din copilarie unde un personaj este necajit, umilit , pacalit , nedreptatit de toti ceilalti. Dar la final vine o zana , un print , un rege si salveaza personajul necajit si de atunci incolo traieste fericit , bogat si fara sa mai munceasca vreodata, pana la adanci batraneti.. La 5 ani suna frumos povestea asta dar pentru un adult e stupida sau ar trebui sa fie stupida. Pentru unii este regula dupa care isi traiesc toata viata. Nu vine nimeni sa ne faca dreptate, nu ne salveaza nimeni, nu se intampla o minune. Noi trebuie sa gandim cu mintea noastra sa muncim cu mainile noastre sa luam decizii pentru noi in primul rand.

   --3 voturi
   +1
   -1
  10. Ce îți mai place sa scrii articole din astea sentimentaliste, când moare cineva la fel, acum iar… Adevărul e ca astea prind, majoritatea plâng la asa ceva. Spunea cineva mai sus ca faci propagandă, nu te ocupi tu cu asa ceva, asta e stilul tău sentimental!
   Româul s-a născut poet!
   Cât despre covid 19, e o mare prostie, e panică nejustificată, acum se vede cât de fragil și ușor de panicat, manipulat e omul! Pana la urma e o gripă (eu cred ca e lansat, plasat, spuneți cum doriți, virusul ăsta pe piață) pentru a avea din nou o criză economică! După toate astea e clar ca cineva are de câștigat! Încă nu știm multe și e posibil sa nu aflăm niciodată!
   La noi la firmă, la sf anului trecut la ședință, big boss vorbea că urmează în 2020 o criza economică, adică un afacerist important din București știa ceva…

   --3 voturi
   +1
   -1
  11. Foarte frumos scris!!! Iar referitor la faptul ca Primarul nu vrea sa ne ajute, îți spun eu părerea mea, el când vede ca la noi în curte 9 din 10 animale fura… 9 din 10 oameni fura, și 10/10 sunt corupți pana în măduva oaselor… Nici eu nu as aloca bani doar ca să știu că vor ajunge în conturile un nemernici.

   +3 voturi
   +1
   -1
  12. Nu credeam ca Aradul poate adaposti atatia idioti.Acum 40 de ani asazisele opinii ale acestor pastosi sugatori la tata balabustei UE ar fi umplut revistele dedicate fetelor batrane si flacailor pensionati de care era plina Europa „civilizata.Si daca tot nu ati cunoscut sexul adevarat intre o femeie si un barbat sau invers ,in compesatie pe multi dintre voi va fute grija de mama Rusia.Gerontofililor

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.