sâmbãtã, 22 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Lucrările premiate la „ARS Fotografica”, expuse la Biblioteca Județeană din Arad

  de Raluca Medeleanu | 9 februarie 2023, 7:03 PM | Cultură

  1

  Holul etajului I al Bibliotecii Județene A.D. Xenopol din Arad găzduiește de joi, 9 februarie, o expoziție prin care descoperim cele 24 de fotografii premiate la concursul de fotografie artistică „ARS Fotografica”.

  Concursul ajuns la cea de-a XXII-a ediție s-a desfășurat la finalul anului trecut, din peste 600 de lucrări înscrise inițial fiind acceptate 24. Dintre acestea, doar unele au fost clasate pe locul I, al II-lea și al III-lea, pe diferite categorii, președintele juriului fiind Virgil Jireghie, care este totodată și președintele onorific al Foto Club Arad.

  Vernisajul a avut loc în sala multimedia a bibliotecii, prezentările fiind făcute de Mircea Boran (președintele Foto Club Arad), Daniela Rockhoff (UZPR Arad), respectiv Ioana Nistor (din partea insituției gazdă). Evenimentul a avut parte și de momente muzicale, oferite de Anamaria Buțurcă și Giani Surugiu, care au încântat publicul cu melodii compuse chiar de ei.

  Despre importanța organizării expozițiilor de fotografie a vorbit Daniela Rockhoff care a explicat că în ziua de astăzi a face poze este ceva extrem de banal, însă adevăratele valori se înalță deasupra imaginilor de duzină care inundă mediul virtual. „Devenim o societate din ce în ce mai vizuală, dar pasul spre artă îl fac foarte puțini”, a explicat ziarista.

  Mircea Boran a subliniat că acesta este și scopul clubului, promovarea fotografiei ca artă, iar pentru a-i atrage și pe tineri înspre acest domeniu, a înființat și un cerc foto pentru copii, la Colegiul Moise Nicoară, la care se poate participa gratuit.

  Virgil Jireghie a evocat amintiri despre începuturile concursului, prima ediție având loc în urmă cu jumătate de veac.

  „Acum 50 de ani, eu am înființat această bienală ARS Fotografica și de atunci a mers în continuare. Așa că nu o să pot spune care îmi este cea mai dragă fotografie, că am văzut zeci de mii de fotografii interesante, așa cum sunt și cele din prezenta expoziție. Toate îmi sunt dragi și mă bucur că democratizarea aceasta a fotografiei a făcut ca tot românul să fie și poet și fotograf!”, a spus Virgil Jireghie.

  Cele 24 de fotografii ajunse în finala concursului pot fi admirate pe holul bibliotecii, dar și într-un album apărut cu sprijinul Centrului Cultural Județean Arad, atât în format tipărit, cât și în format digital (pe care îl puteți accesa AICI). Fotografii sunt atât din România, cât și din străinătate, din țări precum Ungaria, Polonia, Olanda, Serbia, chiar și Brazilia.

  Trofeul concursului a fost oferit lui Griga Dan din Baia Mare.

   

  griga dan trofeu ars fotografica

  premiul 1 zupunski anica

  premiul 1 tokor tibor

  premiul 1 domsa ovidiu ars fotografica

  premiul 1 ars fotografica scuvil mariana

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  8 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.