luni, 29 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Lucia Bibarț și-a deschis sufletul în Casa Pianului

    de Raluca Medeleanu | 11 septembrie 2023, 11:45 AM | Cultură

    0

    Casa Pianului de pe str. Episcopiei a fost din nou gazda unui frumos eveniment închinat artei. Duminică seara, a avut loc recitalul de poezie „Sărat, printre genele tale”, susținut de poeta Lucia Bibarț , care realmente și-a deschis sufletul publicului restrâns din salon.

    Pe lângă seria de poezii recitate de Lucia Bibarț cu intonație de reală actriță, seara a avut parte și de trei momente muzicale. Dragoș Mihăilescu a interpretat la pian „Preludiu în do diez minor” de J.S. Bach, „Fantezia în re minor” de W.A. Mozart și „Nocturna în do diez minor” de F. Chopin.

    „Acest recital de poezie… și de muzică, «Sărat, printre genele tale» îl datorez domnului Mihai Săcui și lui Dragoș Mihăilescu cărora le mulțumesc. Recitalul este un „memento” și îl închin tuturor celor duși din viața noastră de care ne mai amintim din când în când, lui Jacques Faix, marilor spirite ale Aradului și în egală măsură celor care și-au pierdut viața în războaie, în pandemii, în accidente, celor de la Colectiv, Crevedia, Caracal… unora ca aceștia le închinăm seara… plecați nedrept, neașteptat și dureros. Încercăm să recreăm aici un spațiu al artei și sper să fim demni de el”, a spus Lucia Bibarț.

    Lucia Bibart recital de poezie la Casa Pianului 4

    Într-o epocă modernă, deși apelează de cele mai multe ori la forma versului liber, Lucia Bibarț rămâne în esență o veritabilă romantică. Poeziile ei vorbesc despre marile teme precum credința, tradiția, istoria, dar și înstrăinarea, singurătatea, condiția omului într-o lume în plină schimbare. Și mai ales iubirea, sub toate formele ei: cea părintească, dar și cea erotică.

    Dragostea Luciei Bibarț pentru poezie e una autentică. Ea nu simulează, ci se transpune întru totul atunci când scrie, atunci când recită. Trăiește poezia. De-a lungul timpului, poeta a încercat mereu să aducă poezia aproape de sufletul oamenilor, mai ales a celor tineri, organizând nenumărate evenimente prin care a îndemnat tânăra generație să se aplece asupra acestui stil de artă.

    Dragostea Luciei Bibarț față de cuvânt s-a regăsit ca temă principală și în prima poezie din seria celor recitate în cadrul evenimentului:

    La început a fost cuvântul / Apoi cuvântul a coborât în cărți. / S-a așezat între oameni, / I-a cunoscut, i-a adunat, i-a legat, i-a iubit. / S-a umanizat. Și a văzut că e bine / Și omul a văzut că e bine așa. / De atunci, omul cheamă cuvântul mereu: / Când se bucură, / Când vrea să atingă fericirea, / Când e pe punctul de a plânge, de a dispera, / Când se duce să moară puțin / Sau când o face de-adevăratelea. / Cuvântul oameni s-a făcut.

     

    •  Citește și: Înapoi în timp. Pianul Faix Jacques și-a reprimit casa din Arad și așteaptă serile de altădată · Special Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.