sâmbãtã, 24 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Lovitură de teatru: după ce acum un an a luat 9,95 la evaluare, Bogdan Costea e făcut manager prost în ARQ-ul liberal și arădean

  de Special Arad | 27 octombrie 2018, 12:09 PM | Administraţie | Cultură | Topic special

  11

  Special Arad a urmărit și urmărește cu mare atenție viața culturală a orașului în care trăim, considerând că un oraș fără cultură este ca o echipă de fotbal fără stadion sau ca o Cetate în care nu poți să intri.

  Am observat cu tristețe și am comentat din belșug despre decăderea culturală a Aradului în „anii glorioși” din urmă, considerând că ingerința politică în cultură este ca viermele care roade mărul, monopolizarea instituțiilor de cultură de către gruparea care conduce de o vreme orașul fiind cauza fundamentală a acestei decăderi.

  Cu atât mai mare ne-a fost mirarea observând un atac devastator publicat în ARQ, portal apopiat conducerii orașului, împotriva „băiatului de aur” din ultima vreme a culturii arădene de expresie fălciană: Bogdan Costea, directorul de aproape opt ani al Teatrului Clasic Ioan Slavici. Bogdan Costea a servit atâția ani cu promtitudine comenzile venite de la primărie, ne întrebăm, oare ce a făcut săracul de a devenit dintr-o dată atacabil și de lepădat, cum se explică această schimbare spectaculoasă de optică, în fond Costea a luat acum un an 9,95 la evaluarea periodică care „analizează” activitatea din instituțiile de cultură subordonate primăriei.

  Avem un pont, încă nu o spunem, în loc de asta dăm mai jos textul respectiv în integralitatea sa, menționând că autorul este o personalitate arădeană profund implicată din cele mai vechi timpuri în viață teatrală a orașului. 

   

  „Urmăresc de mulți ani, aș zice chiar de câteva decenii, activitatea teatrului arădean și am publicat până în prezent peste 3000 de pagini, la Editura Academiei Române, despre istoria acestuia, în context transilvănean. Fac această precizare, nu întâmplător, ci spre a sublinia faptul că sunt profund interesată de activitatea instituției în discuție. Cu toate că m-am exprimat în varii momente despre activitatea prezentă a Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, exprimându-mi nemulțumirea privind spectacole aflate în repertoriu, cred că este de datoria mea să semnalez managementul defectuos al conducerii teatrului arădean, aducând următoarele argumente:

  1. Teatrul arădean nu are o strategie pe termen mediu și nici la nivel de stagiune, ci se improvizează „din mers”, la modul superficial și spontan. Managerul teatrului nu își respectă nici măcar programul managerial susținut la concursul de numire pe post, astfel, ca să dăm un singur exemplu, Cabaretul cuvintelor de Matei Vișniec nu s-a jucat nici până în prezent.

  2. Coproducțiile, care reprezintă un titlu de glorie pentru directorul Teatrului, nu pot ține locul unui proiect repertorial coerent și nu se justifică ca investiție, chiar și financiară, dacă nu pot fi vizionate numeroase reprezentații și pe scena teatrului arădean. Astfel, spectacolul cu Disputa de Pierre de Marivaux, în regia lui Vlad Massaci, elaborat în colaborare cu Teatrul Nottara, s-a jucat numai de trei ori la Arad și fără a avea AFIȘ și CAIET PROGRAM, fapt inadmisibil. De asemenea, spectacolul Rosencranz și Guildenstern sunt morți de Tom Stoppard, cu participarea celebrei trupe londoneze „Tiger Lillies”, în colaborare cu Teatrul din Gyula (Ungaria) a însemnat o investiție de aproximativ 20.000 de euro pentru Teatrul Clasic „Ioan Slavici”. Un spectacol foarte bun, care nu s-a jucat încă la Arad, cu toate că a avut premiera la Gyula, în luna iulie. Îl vom urmări, însă, în cadrul Festivalului de Teatru Clasic, dar spectacolul trebuie programat mult mai mult, ca să justifice cei 20.000 de euro finanțați din bugetul Consiliului Local. O altă coproducție (Ne știm de 100 de ani) cu teatrele din Râmnicu Vâlcea, Reșița, Piatra Neamț și cu Asociația „Ataraxia” din Râmnicu Vâlcea își așteaptă premiera la Arad. Mă întreb, nu neapărat retoric, de ce nu a fost montat acest spectacol, prilejuit de Centenar, în principal, la Arad?

  3. Teatrul se numește „Clasic” dar are înscrise mult prea puține piese clasice de anvergură, preferându-se montări „peste noapte” fără o motivație solidă, ca text și abordare teatrologică.

  4. Managerul Teatrului nu urmărește ritmicitatea reprezentațiilor teatrale, astfel spectacolele Ecarisajul pentru toțiBullExitParculMinotaurul s-au jucat extrem de puțin, în timp ce Orașul nostru și Să ne cunoaștem mai bine sunt promovate preferențial.

  5. Nu trebuie să ne „împăunăm” excesiv cu nominalizarea spectacolului Orașul nostru, deoarece această nominalizare a UNITER în mandatul actualului manager vine după 10 ani și este departe de succesul obținut în mandatul managerial al lui LAURIAN ONIGA, când spectacolul Iubirea Fedrei a fost nominalizat de UNITER, în anul 2007, la categoriile: cel mai bun spectacol, cea mai bună actriță în rol principal, cel mai bun actor în rol principal, cea mai bună scenografie, iar, un an mai târziu, în anul 2008, actorul OVIDIU GHINIȚĂ a primit premiul UNITER pentru cel mai bun actor în rol secundar în spectacolul Vis. Toamna în regia lui Radu Afrim.

  6. Urmărind afișul Teatrului arădean, publicat în format mare, la intrarea în Teatru, descoperi numeroase spectacole, fiind trecute și reprezentații care au loc la București și Satu Mare, ceea ce determină confuzii, spectatorii crezând că pot fi vizionate în Arad și chiar dorind să le vadă. Este un fapt ce mi-a fost semnalat în numeroase rânduri de către iubitori ai teatrului arădean.

  7. Directorul Teatrului arădean nu este preocupat de promovarea colegilor săi în spectacole, pretextând, credem nejustificat, că nu sunt „potriviți” în rol sau că respectă opțiunea regizorilor. Și totuși, cum se explică, că ACTORI precum VALENTIN VOICILĂ (apare numai în montarea proprie Al tău, vechi, Caragiale din anul 2012); SORIN CALOTĂ (a „șomat” o lungă perioadă de timp, din anul 2013, de la spectacolul Zero în regie proprie și Revizorul din 2014, până la Complexitatea apartenenței în anul 2017); DORU NICA (de la spectacolul în regie proprie Freud și bunul Dumnezeu în anul 2014 nu a mai fost distribuit în nicio reprezentație teatrală); MARIAN PARFENI (a avut ultima premieră în anul 2016, Ecarisajul pentru toți, cu doar cinci reprezentații); CARMEN BUTARIU (a jucat doar în Mult zgomot pentru nimic în anul 2015 și în Don Juan se întoarce de la război în anul 2017); FLORIN COVALCIUC (de la Minotaurul în anul 2013 a așteptat patru ani până la rolul din Flori de mină din anul 2017); OLTEA BLAGA, o actriță foarte bună, a avut partituri minore, nevalorificându-i-se potențialul artistic; OANA KUN (nu a avut niciun rol principal între Jocul dragostei și al întâmplării în anul 2004 și Gaițele în anul 2016). Să reținem și faptul că talentatul scenograf DORU PĂCURAR a avut ultima producție teatrală în octombrie 2017 (Geniul crimei); coregrafa MAURA COSMA nu s-a mai regăsit pe afișul Teatrului din anul 2015 cu Săptămâna luminată iar OANA VĂRAN nu a mai „lucrat” de la Tache, Ianche și Cadârîn anul 2016.

  8. Directorul Teatrului ar trebui să elaboreze un repertoriu cu gândul la actori și nu numai la aceiași știuți actori. În mod inexplicabil, un actor, precum ZOLTAN LOVAS, este distribuit puțin și în roluri minore sau de mică întindere, or el, un actor excepțional, ar putea deveni protagonist al unor mari reprezentații teatrale. În cadrul unei întâlniri la care am participat alături de marii actori VALERIA SECIU, ION CARAMITRU și regretatul OVIDIU IULIU MOLDOVAN, toți trei, membri ai comisiei de concurs al actorului ZOLTAN LOVAS la Teatrul Național din București, își exprimau regretul că el a părăsit teatrul bucureștean și s-a întors acasă, la Arad. Și totuși, în ultimii ani nu a fost distribuit în niciun rol important din dramaturgia românească și universală.

  9. În mod regretabil, nu se află în repertoriul Teatrului arădean montări cu basme și producții pentru tineri, pe segmentul 12 – 16 ani, și nici chiar la Teatrul de Marionete.

  10. Spectacolele lectură ale Teatrului arădean nu au nicio miză pentru elevi, deoarece ele nu au în vedere programa școlară, cum ar fi firesc. Și atunci, ne întrebăm, cu îndreptățire, care au fost considerentele „superioare” ce au determinat plasarea lor în programul managerial al Teatrului arădean?

  11. Promovarea spectacolelor celor două trupe de teatru – dramă și marionete –se află mult prea puțin în atenția managerului, astfel site-ul Teatrului este greoi și este aproape imposibil să deslușești programul spectacolelor. Așa se întâmplă că programul viitoarei ediții a Festivalului de Teatru Clasic este dificil de accesat. Am reținut că se va reprezenta de două ori Pescărușul de Cehov în interpretarea Teatrului Clasic „Ioan Slavici” și a Teatrului „unteatru” din București, fapt discutabil dar interesant, în sine, ca opțiune, nu numai concurențială.

  12. Poate din pricină că directorul teatrului lipsește mereu din instituție, fiind plecat din varii motive, se constată pe coridoare și în sala de spectacol o incredibilă mizerie și un miros greu de exprimat în cuvinte.

  13. Dacă primarul Aradului, Gheorghe Falcă personal susține în mod deosebit Teatrul și dacă Consiliul Local Municipal finanțează trei festivaluri internaționale de teatru (Clasic, Nou și Euromarionete), fapt unic în țară și, recent, a apărut informația că se va renova exteriorul Teatrului arădean, se impune luarea rapidă a unor măsuri în vederea optimizării activității manageriale.

  Să subliniem și faptul că în 4 noiembrie a.c. se împlinesc 70 de ani de la înființarea Teatrului de Stat. S-a gândit, oare, managerul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” să marcheze acest eveniment important în devenirea prin timp a instituției arădene? Ne place să credem că uitarea NU se va așterne, implacabilă, asupra eforturilor predecesorilor de a institui la Arad, după numeroase și profunde strădanii, un TEATRU pentru PREZENT. Dar și pentru VIITOR!” – Lizica Mihuț

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Ce am observat eu in ultima vreme cand am mers la teatru….in cadrul anumitor piese se folosesc prea des cuvinte obscene. Ok e haios sa auzi o data „pl*” sau „c*c*t” dar cand la 2 – 3 replici tot asta auzi ..deja e prea mult. Si asa pe strada zi de zi numa asta auzi mai la teatru lipseste sa auzi.

   +4 voturi
   +1
   -1
    • De ce să nu am calitate să comentez, trebuia să folosesc obligatoriu un termen academice doar pentru că e vorba de teatru? Așa sunt eu, mai simplu, iertare dacă v-am ofensat, sper să nu fi zguduit iremediabil sistemul de valori. Mi-am permis un umil comentariu pentru că merg la teatru de ani buni și chiar mi-a plăcut ce am văzut în ultima vreme. În special spectacolele despre care se afirmă în materialul de mai sus că sunt promovate preferențial. Sunt mișto amândouă.

     +1 voturi
     +1
     -1
  2. Foarte adevarat ce scrie doamna Lizica Mihut – nu degeaba este doctor in teatrologie… Dar, incomplet. Din pacate, Bogdan Costea face zilnic dovada ca este un produs al societatii noastre (locale) total a-culturale/teatrale, total marcata de provincialism, manelism, superficialitate și, pina la urma, incultura. In acest sens, merita observat cine conduce Centrul cultural municipal, dar si judetean.

   +2 voturi
   +1
   -1
  3. PS Este evident ca Bogdan Costea nu avea niciun merit care sa-l indreptateasca sa conduca Teatrul aradean – totusi, el saracul doar a acceptat ce i s-a propus, asa incit, principalii vinovati sunt cei care l-au PUS sa conduca Teatrul. Dar, sper sa nu fie inlocuit cu actorasul ala din Sintana, ce-i si consilier municipal…

   +2 voturi
   +1
   -1
  4. Deci în această mazilire politico mafiota , nu putea să nu apară și numele Anei Pauker de Arad.! Ideal, recomandat,potrivit,adecvat, ar și aduce succes, faimă Teatrului Clasic Ion Slavici Arad, actorul, politicianul, consilier municipal, președintele CulturiiJudețeane Ionel Bulbuc, dar ar mai fi de exemplu Adrian Barbes, cu o vasta de cunoștințe în domeniul culturii și în ultim caz cineva de la Centrul Municipal de Cultura , Arad. !!!

   +1 voturi
   +1
   -1
  5. Ne place sau nu,in Centrul Cultural Judetean Arad nu s-au mai organizat evenimente de anvergura celor de pe”vremea”Anei-Maria Dragos!!!
   Din pacate mai marii cetatii au eliminat-o,pentru a demonstra in ce hal de obedienta politica se afla acum CCJA fata de CJA.Au mai”inventat”si Centrul Municipal de Cultura!!!Sunt bani suficienti la buget pentru inca un „set de salarii”,iar Aradul „musteste”de atata cultura!

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.