joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Locuitorii din Zona Mărului nu pleacă niciunde… momentan! Zona de agrement poate să mai aștepte pentru că soluțiile „minune” pe care toți le caută încă nu există

    de Andreea Daniela B. | 20 aprilie 2021, 11:00 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad

    0

    Zilele locuitorilor din Zona Mărului sunt numărate, sau cel puțin așa tot suntem anunțați. Primele cocioabe au fost deja puse la pământ, însă până să se rezolve tot o să mai dureze probabil mult și bine. Având în vedere câți ani au trecut pentru a începe demolările, putem doar să sperăm că nu va dura încă pe atât până să se curețe zona. Din câte declara Călin Bibarț într-un rond făcut de acesta când au început demolările, primele case, mai exact șapte la număr „sunt locuințe a celor care au înțeles cum stau lucrurile și le-au eliberat din timp”.

    Desigur, ulterior am aflat că nu a fost așa, de fapt acolo nu mai stătea nimeni de o perioadă de timp, nicidecum nu a fost vorba de înțelegerea celor care locuiau ilegal. Oricum, bucuria că lucrurile se mișcă pe acolo există, dar tot nu am aflat cât o să dureze până să fie toți evacuați pentru că, din spusele reprezentanților Primăriei Arad, „aceștia au fost înștiințați din timp, ca să se poată organiza și să se mute”. Reamintim că înștiințarea a venit în iarnă, iar timpul pe care l-au avut la dispoziție pentru a se muta a expirat de mult. Pe înștiințare erau anunțați că trebuie să plece în 15 zile, au fost înțeleși pentru că era iarnă și era inuman să îi scoți în stradă, însă de atunci, din data de 19 ianuarie, au trecut aproximativ 3 luni, nimeni nu a fost evacuat din casele ridicate ilegal nici măcar în zilele cu soare și, încă o dată, ni se demonstrează că locuitorii de pe Mărului fac ce vor și pentru cât timp vor.

    Câte familii sunt acolo și ce se întâmplă cu minorii

    „Reprezentanții Serviciului Protecția Copilului și Familie s-au deplasat în repetate rânduri în zona Mărului pentru a identifica și evalua situațiile care impun acordarea de servicii și/sau prestații sociale, dar și depistarea precoce a familiilor aflate în situația de risc avându-se în vedere prevenirea separării copilului de familia sa.

    Urmare a acestor deplasări, pe strada Sabinelor, zonă în care s-a început demolarea imobilelor ilegal construite, au fost identificate un număr de 17 familii cuprinzând 34 de adulți și 63 de copii care locuiesc ilegal în zona respectivă. Dintre acestea, 5 familii totalizând 22 de copii minori, se află în situația de risc și au necesitat monitorizarea atentă a situației lor încă de la începutul acestui an. Situația acestora a fost discutată și cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului în vederea identificării de soluții în situația în care va fi necesară luarea unei măsuri de protecție pentru acești copii.

    Menționăm faptul că un accent deosebit s-a pus pe consilierea și informarea familiilor cu copii în întreținere, asupra drepturilor și obligațiilor acestora, dar și asupra serviciilor disponibile pe plan local așa cum sunt prevăzute în legea 272/2004, evitând punerea în primejdie a sănătății, dezvoltării fizice, morale, spirituale ori sociale ale copiilor.

    Reprezentanții DAS Arad au consiliat familiile cu privire la drepturile bănești și serviciile de care pot beneficia din partea instituției (ajutor social, alocație de susținere a familiei, monoparental, handicap, alocație de stat pentru minori, etc., după caz), a informării cu privire la necesitatea actualizării actelor de identitate și a depunerii dosarelor la Serviciul Fond Locativ din cadrul Primăriei Arad, în scopul obținerii unei locuințe sociale”, ne-au comunicat reprezentanții Direcției de Asistență Socială (DAS) Arad.

    Adulții au fost „puși la curent” cu regulile

    Părinții au fost consiliați cu privire la prevederile legii 272/2004 cu privire la drepturile și obligațiile ce le revin, ținând cont și urmărind în special interesul superior al copilului, precum prevenirea separării minorilor de familie. Dacă se consideră că situația o impune, stabilirea măsurilor de urgență ce urmează a fi aplicate va fi în interesul superior al copilului. Conform art. 47 alin. (2) din legea 272/2004, părinților le revine responsabilitatea de a asigura cele mai bune condiții de viață necesare creșterii și dezvoltării copiilor, aceștia fiind obligați să asigure copiilor locuința, precum și condițiile necesare de trai pentru creștere, educare, învățătură, pregătire profesională, precum și un mediu de viață sănătos”, au mai adăugat reprezentanții DAS Arad.

    Unii au buletine de Arad, alții au venit aici „în vizită” și nu au mai plecat

    Cândva, cu mulți ani în urmă, cei din Zona Mărului s-au bucurat de buletine de Arad pe bandă rulantă. Au fost bine primiți la noi în oraș și serviți cu tot ce au dorit. Și-au însușit câteva străzi și au fost oficial arădeni getbeget. Între timp însă, lucrurile s-au mai schimbat puțin. Dacă atunci erau sute de persoane, acum s-au înjumătățit și se pare că nu toți sunt veniți în perioada „mărinimoasă”, motiv pentru care nici nu au primit buletinele, deci nu sunt arădeni în acte.

    „Persoanele identificate și care nu au domiciliu pe raza municipiului Arad au fost îndrumate, împreună cu reprezentanții Poliției Locale, să se adreseze Serviciilor publice de asistență socială de la ultima adresă în vederea identificării la nivelul respectivei comunități de soluții pentru situația lor”, aflăm tot de la DAS.

    Locuințele sociale, o opțiune sau nu?

    Ca să primești o locuință socială trebuie să îndeplinești câteva criterii. Printre acestea sunt și cele legate de veniturile pe care le încasezi, lunar, prin muncă. Desigur, munca nu a fost un principiu de bază pentru majoritatea de pe Mărului. Așadar, locuințele sociale probabil nu sunt și nici nu au fost o opțiune pentru cei mai mulți dintre ei pentru că nu au cum să dovedească venitul lunar prin care ar putea să plătească apa, curentul, căldura și chiria. Pe deasupra, în Arad nici măcar nu mai sunt locuri în locuințele sociale. După cum s-a mai scris recent în ziarul nostru, Serviciul Fond Locativ din cadrul Primăriei Arad este cel care gestionează alocarea locuințelor sociale. La ora actuală locuințe există, dar nu sunt disponibile. Ideea este că cele câteva locuințe sociale libere în acest moment, vor fi ocupate de cei care se află deja pe lista de priorități. Sunt persoane care au depus dosare cu mult timp în urmă și care nu au reușit până acum să ajungă la rând. Astfel, este destul de evident că cei de pe Mărului nu vor ajunge prea devreme într-o locuință socială, mai ales că dosarele lor nu ar avea cum să fie compatibile din cauza serviciului pe care nu îl au.

    Iată ce documente sunt necesare pentru obținerea unei locuințe sociale:

    În concluzie…

    Realitatea pe care autoritățile locale poate nu o văd încă, sau chiar nu își dau seama de ea, este că locuitorii de pe Mărului nu își vor lua bagajele rând pe rând și se vor muta în alt loc doar pentru că așa le-a fost cerut. Realitatea este că sunt persoane care nu au nimic, nu au case, nu au mașini sau alte bunuri pe numele lor, mulți nici măcar buletine. Cei de pe Mărului probabil vor mai rămâne acolo mult timp de acum înainte, cel puțin cei care au „ultima adresă” din buletin în municipiul Arad. În momentul de față nu putem să vorbim de prea multe soluții și calcule pentru că, dacă ne luăm după actele care trebuie duse pe la ghișee, ei nu se încadrează cam niciunde, veniturile celor mai mulți dintre ei fiind, cel puțin în acte, zero. Desigur, există și varianta prin care ei se încadrează și primesc „alocație de susținere a familiei”, însă aceasta nu este o sumă foarte mare, așa că sunt foarte mici șansele ca aceștia să primească banii și să se mute în chirie undeva, luând viața de la capăt, într-un mediu mai puțin nociv.

    Așadar, concluzia este că în acest moment, după multe căutări, responsabilii vor realiza că momentan nu au ce să le facă și îi vor mai lăsa să stea o vreme prin zonă, ceea ce deja se întâmplă, căci nu s-a avansat mai deloc cu demolările. Astfel, cu toate că din declarațiile lui Călin Bibarț înțelegem că vom avea o zonă de agrement acolo, la care a început deja întocmirea documentației, este normal să nu ne facem prea mari speranțe. În cel mai bun caz, vom avea peste vreun an, doi, o sală de sport multifuncțională înconjurată de cocioabe și moloz.

    marului pancarta

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.