sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Două contestații și un nou termen de depunere a ofertelor, la licitația pentru retehnologizarea CET Hidrocarburi

    de Raluca Medeleanu | 20 octombrie 2023, 2:57 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

    2

    Primăria Arad a câștigat la începutul anului finanțare prin PNRR pentru un proiect ce vizează retehnologizarea CET Hidrocarburi SA. Licitația însă a fost pornită cu întârziere, iar acum aflăm că după ce două firme participante au depus contestație, a fost prelungit din nou termenul de depunere a ofertelor.

    Proiectul „Sursă de producere energie termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență” a câștigat finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență– Componenta 6 Energie, proiectul fiind declarat câștigător în februarie 2023. Prin implementarea proiectului, Primăria intenționează creșterea eficienței energetice, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și creșterea calității serviciului public de alimentare cu energie termică la tarife competitive.

    Totuși, din totalul calculat la care să se ridice investiția, de circa 533 milioane lei, fondurile europene nerambursabile aprobate se ridică la doar circa 278 milioane lei, iar diferența de 255 milioane lei va fi plătită de municipalitate printr-un împrumut bancar deja aprobat (din cele 255 milioane, 50 reprezintă însă, așa cum cere legea, o rezervă pentru „diverse și neprevăzute”, astfel că nu este cert că vor fi și cheltuite). Practic, fondurile europene vor acoperi doar cheltuielie pentru instalațiile aferente cogenerării, iar cele necesare înlocuirii cazanelor existente, care sunt deteriorate și necesită înlocuirea, sunt cele care le va suporta Primăria.

    Licitația a început însă cu întârzieri, în primă fază pentru că Agenția Națională pentru Achiziții Publice a pornit un control „Ex-Ante”, iar apoi, la solicitarea unor companii interesate să depună oferte, termenul de depunere al ofertelor, care trebuia să fie 11 august, a fost prelungit cu o lună, pe 11 septembrie.

    La începutul aceste luni, am trimis o solicitare Primăriei Arad pentru a ne informa câte firme s-au înscris, iar răspunsul ne-a sosit în decursul zilei de joi.

    Încă o săptămână pentru depunerea ofertelor

    Aflăm că licitația trece din nou prin „peripeții”, întrucât două din firmele înscrise au depus contestație, iar soluționarea a produs noi decalări. Până la urmă, depunerea ofertelor a primit un nou termen, acesta fiind 26 octombrie.

    „Procedura a fost suspendată deoarece în data de 25.09.2023, ora 19:46, ROMELECTRO SA în insolvență a trimis prin e-mail contestație cu privire la documentația de atribuire. Totodată în data de 4.10.2023, SC ELECTROMONTAJ CARPAȚI SA a transmis o contestație aproape identică cu privire la documentația de atribuire.

    În data de 16.10.2023 au fost soluționate cele două contestații de către Consiliul Național de Soluționare al Contestațiilor, contestațiile fiind respinse ca urmare a faptului că cele două societăți nu au constituit cauțiunea, Decizia 2409, care poate fi accesată pe Portalul CNSC-Buletin Oficial.

    Urmare a soluționării contestațiilor, autoritatea contractantă a procedat la revenirea din suspendare a procedurii, transmițând și o erată la anunțul de participare prin care a decalat termenul limită de depunere a ofertelor până la data de 26.10.2023, ora 15.00. Având în vedere faptul că procedura este supusă controlului ex-ante ANAP și că vizualizarea eratei va putea fi efectuată de către cei interesați doar după validarea acesteia și publicarea ei în JOUE, autoritatea contractantă a procedat la publicarea în SEAP a unei notificări având ca scop doar informarea operatorilor economici interesați pentru a participa cu ofertă”, ne-a transmis Primăria Arad.

    Municipalitatea ne-a motivat că din această cauză nu ne poate transmite încă numărul firmelor înscrise.

    Câștigătorul ar urma să fie anunțat în maxim 3 luni

    Primăria ne-a informat că după 26 octombrie urmează perioada de evaluare a ofertelor care de regulă durează 60 zile, dar care poate fi prelungită cu maxim 30 de zile lucrătoare conform prevederilor legale. Abia după aceea ar urma să fie anunțată firma câștigătoare. Vorbim așadar deja de anul 2024 pentru semnarea unui contract, iar apoi câștigătorul va avea la dispoziție încă maxim 2 ani pentru a implementa proiectul, astfel încât Primăria să nu fie pusă în situația de a pierde cei 278 milioane lei asigurați din fonduri europene nerambursabile.

     

    • Citește și: Retehnologizarea CET Hidrocarburi va fi „prima investiție în instalații noi de după 1989” la Arad · Special Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Altă lucrare care va fi făcută din buzunarul arădenilor, dar, deh…, „Primăria a accesat fonduri PNRR”, slogan care dă bine la prostime, mai ales în An Electoral.
      .
      Ce contează că, până la urmă FONDURILE VOR FI PIERDUTE (CA DE OBICEI!!!), iar lucrearea se va face pe banii fraierilor (pt că DOAR AȘA IESE „PARANDĂRĂTUL” pt cei din Primărie și „safteaua” pt FIRME DE CASĂ), contează doar că iar „i-au aburit pe fraieri” ?! 🤔
      .
      Pt că, dacă chiar erau interesați și DE UTILIZAREA REALĂ A FONDURILOR PNRR, aveau pregătit totul, dar absolut totul, ca IMEDIAT (a doua zi, chiar…) ce au primit confirmarea eligibilității Proiectului, sa organizeze imediat licitația (promovată deja public, în prealabil), iar selectia și modul de organizare a acestei, era făcut exemplar, ca să nu existe loc de Contestații.
      Iar dacă totuși erau, GRĂBEAU SOLUȚIONAREA ACESTORA, pt a nu risca să piardă fondurile DIN NOU!
      😣
      În plus, dacă mai rețin bine, parcă s-a introdus în lege posibilitatea de A OBLIGA FIRMELE CARE FAC CONTESTAȚII, să depună un anumit procent din valoarea Proiectului contestat care, dacă nu se confirmă contestația, RĂMÂNE LA FONDUL DR STAT … 🤔
      .
      Dar, ca de obicei, NU SE DOREȘTE PĂSTRAREA finanțării europene, pt că acolo TREBUUE SERIOZITATE ȘI RIGUROZITATE!!!
      Aste e marea diferență dintre Arad, Oradea și Timișiara:
      .
      **********************************************
      Administrația Aradului doar SE FACE „CĂ FACE”;
      cele de la Oradea și Tmișoara CHIAR FAC ! 😥
      **********************************************

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    1 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.