Situație de criză la Liceul Național de Informatică! Circa 300 de părinți se opun categoric mutării elevilor de ciclu primar în imobilul Fundației Goldiș de pe str. Eminescu
Vestea că în această iarnă majoritatea claselor din ciclul de învățământ primar aparținător de Liceul Național de Informatică (LNI) urmează să fie mutate mai bine de un an în imobilul de pe str. Eminescu, pentru care Primăria plătește chirie Fundației Goldiș, a fost primită cu mari nemulțumiri de către aproape toți părinții. Aceștia se opun categoric, semnând un memoriu în care argumentează toate dezavantajele acestei mutări pe perioada cât școala proprie va fi în șantier.
Primăria Arad are un contract de închiriere cu Fundația Goldiș deja de câțiva ani, folosind imobilul de pe str. Eminescu drept variantă pentru a muta elevii de la anumite unități de învățământ care au avut fie probleme cu spațiul, fie școala proprie supusă lucrărilor de modernizare. Elevii de la Ghiba Birta au învățat acolo mai bine de 4 ani, iar anul trecut imobilul a găzduit clase de la Colegiul Național Preparandia „Dimitrie Țichindeal” care nu aveau spații disponibile în școala proprie, din cauza numărului mare de elevi.
Imobilul de pe Eminescu însă este pe departe de a fi propice orelor de clasă, profesorii, elevii și părinții acestora exprimându-și deja nemulțumirea. De exemplu, chiar iarna trecută, cei de la Pedagogic au învățat în frig, fiind probleme cu țevile de încălzire, iar toaletele având și ele defecțiuni. Nici poziționarea imobilului nu este una optimă, fiind situat pe o stradă extrem de circulată, astfel că a încurcat cu mult respectarea orarului profesorilor care se vedeau nevoiți să se împartă cu orele. Conducerea Pedagogicului a făcut demersuri insistente pentru a evita continuarea orelor acolo în acest nou an școlar, profesorii fiind chiar dispuși să facă ore de după-masă, pentru a evita desfășurarea orelor acolo.
În cele din urmă, Pedagogicul a obținut 10 clase suplimentare în imobilul Liceului Tehnologic Aurel Vlaicu, astfel că și-a rezolvat problema. Nici Liceul Baptist nu a acceptat anul trecut propunerea de a face ore pe str. Eminescu, iar în această vară, la Colegiul Național „Vasile Goldiș” lucrările au început etapizat, pentru ca elevii să poată să își continue studiile în propria școală.
Memoriu semnat de circa 300 părinți
Aici intervine nemulțumirea principală a părinților de la Liceul Național de Informatică, adunându-se la această oră aproape 300 semnături într-un memoriu prin care se împotrivesc categoric să își trimită copiii să învețe într-o clădire despre care consideră că este total nepotrivită pentru elevii aflați la început de drum, care abia intră în ritmul învățării, în ciclul primar.
Iată memoriul integral:
În scrisoare, ei atenționează că elevii nu vor avea posibilitatea de a se recrea, nu există sală de sport, nu există curte, sălile de clasă sunt mici pentru câte 26 elevi într-o clasă și că toaletele sunt insalubre. Mai mult, se pune problema ca, fiind deja într-o zonă intens circulată cu mașini, iar chiar pe strada paralelă știindu-se deja că se produc adevărate ambuteiaje din cauza părinților care își lasă copiii zilnic la clasele primare ale Pedagogicului de pe str. Blaga, a aduce 18 clase de elevi de învățământ primar pe strada paralelă, tot cu sens unic, deja aglomerată, va avea un efect cu adevărat negativ asupra traficului din centrul orașului.
Conducerea LNI susține că încă nu s-a luat decizia, deși afirmă că e singura soluție viabilă
Am stabilit o audiență cu directoarea Lilla Pellegrini și directoarea adjunctă Laura Orban de la Liceul Național de Informatică, pentru a afla de ce nu au transmis niciun răspuns oficial memoriului semnat de părinți, însă acestea au susținut că au aflat de nemulțumiri și documentul în cauză doar de pe un grup digital de părinți, că memoriul nu ar fi ajuns oficial în mâinile lor. Au susținut că nu au avut discuții în acest sens nici cu Inspectoratul Școlar Județean, dar că problema acestei mutări ar fi fost abordată într-o ședință a Consiliului de Administrație, unde profesorii din ciclul gimnazial și liceal s-au opus să facă drumuri între școala de pe Calea Iuliu Maniu și imobilul de pe Eminescu, astfel că acesta este motivul pentru care și-au îndreptat atenția către mutarea ciclului primar, întrucât e mai facil ca doar învățătorii să aibă ore la acea locație.
Cu toate acestea, majoritatea părinților se opun mutării. După ce le-am adus în discuție cele semnalate în memoriu, cele două directoare au susținut că nu s-a votat încă decizia în consiliul de administrație, dar că mutarea este o soluție de compromis care va fi valabilă doar pentru o parte din clasele învățământului primar. Din totalul celor 25 clase, 7 clase (cele cu profilul de înot) vor rămâne în sediul actual, întrucât există spațiu într-o anexă a școlii pentru ele, diferența de 18 clase urmând să fie trimise pe str. Eminescu.
Întrebată fiind dacă consideră că modul în care arată la ora actuală încăperile imobilului de pe str. Eminescu este la standardele la care ar trebui să fie o școală, directoarea Pellegrini ne-a declarat că, din informațiile pe care le are, problema încălzirii ar fi fost deja rezolvată și că a primit asigurări (verbale) de la Primărie și de la Fundația Goldiș că până în februarie se va face o igienizare intensivă: „ar însemna o zugrăvire completă, gresia refăcută, ar însemna ca acea clădire să fie toate reparate, dacă sunt stricate, pentru că la etajul 1, când a fost Ghiba Birta, mai sunt câteva clase unde mai sunt stricăciuni, pentru că acolo nu a intrat Pedagogicul. Dar și pentru Pedagogic, anul trecut, igienizarea a fost făcută. Dar nu se păstrează. Fiind doar copii de liceu și neavând profesori de serviciu s-a și distrus mult. Pentru că asta e, profesorii și acolo s-au plimbat, iar când profesorii se plimbă, rămân clase nesupravegheate pe fiecare etaj”.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Primăriei nu ne-a confirmat că urmează reparații capitale, ci ne-a declarat că „doar mici igienizări, dacă este cazul”.
Afterschool-ul – mărul discordiei la Liceul Național de Informatică
Conform legii învățământului, afterschool-ul nu este obligatoriu, însă cursurile școlare sunt obligatorii, ele fiind necesar să se desfășoare în condiții bune.
Întrebate fiind dacă au luat în considerare soluții de a păstra elevii în clase, așa cum s-a procedat și în cazul lucrărilor de la Colegiul Național „Vasile Goldiș”, cele două directoare ne-au declarat că unitatea lor de învățământ nu este suficient de încăpătoare pentru a face astfel de lucrări pe părți, iar orele de după-masă nu sunt o opțiune, întrucât sunt foarte multe clase care fac afterschool.
„Părinții își doresc și afterschool-ul. Acesta a fost și motivul pentru care noi ne-am gândit la primar. Majoritatea copiilor la primar sunt de la 08:00 la 16:00 în școală”, ne-a spus directoarea Lilla Pellegrini.
Nu au dorit să comenteze cu privire la costurile percepute părinților pentru afterschool, dându-ne de înțeles că e un subiect în care „nu se bagă”.
„Întrebarea asta ar trebui să o adresați la părinți, sau pe învățători. Eu nu am zis nimic. Credeți-mă, noi chiar vrem soluția optimă. Noi chiar asta ne dorim”, ne-a spus Pellegrini.
Chirie de 4000 euro pe lună la „singura clădire disponibilă” din întregul municipiu, care este însă fără autorizație ISU
De mai bine de 5 ani, Primăria Arad tot prelungește termenul pentru contractul de închiriere pe care îl are întocmit cu Fundația Vasile Goldiș pentru imobilul de pe str. Eminescu. Lunar, achită din bugetul local câte 4000 euro. Condițiile nu au fost însă îmbunătățite de la un an la altul.
Mai mult, aflăm că imobilul nici măcar nu are autorizație de incendiu de la ISU. Este însă, la ora actuală, singura variantă pe care Primăria a considerat-o avantajoasă, nefăcând alte demersuri concrete pentru a oferi alte variante de imobile.
Întrebată fiind dacă a încercat să solicite municipalității o altă clădire, știind despre nemulțumirea unui număr atât de mare de părinți, directoarea Pellegrini ne-a declarat că nu. A specificat totuși că la ședința Consiliului de Administrație a școlii una dintre profesoare ar fi venit să îi arate o imagine cu o altă clădire care ar fi cu condiții mai bune, însă nu a considerat necesar să afle detalii, întrucât chiria solicitată ar fi fost „considerabil mai mare” față de cea achitată de Primărie Fundației Goldiș.
„Indiferent de variantă, mereu vor fi părinți nemulțumiți. O să aveți memorii similare!”
Cu toate că, în repetate rânduri, ni s-a subliniat că nu s-a luat o decizie finală cu privire la mutarea elevilor pe str. Eminescu, niciuna din soluțiile aduse în discuție nu au părut să fie optime. Toate discuțiile au revenit, de fiecare dată, la soluția mutării în imobilul menționat.
„Înțelegem toată lumea că nu e soluția ideală. Și aș fi foarte fericită să am o soluție care să mulțumească pe toată lumea. Noi acum suntem în septembrie. De februarie încă suntem departe, de sfârșitul lui februarie când s-ar demara lucrările. Și, într-adevăr, eu sper undeva că poate vom găsi o soluție care să mulțumească pe mai mulți. Un procent mai mare. 100% nu o să găsim să fie mulțumiți toți părinții. Pentru că nu avem cum să găsim. 100% am avea numai dacă am rămâne exact în acea clădire. Credeți-mă, o să aveți memorii similare și dacă trecem la două schimburi, mai mult ca sigur”, ne-a spus directoarea Lilla Pellegrini.
Directoarea ne-a declarat că săptămâna viitoare urmează o nouă ședință a Consiliului de Administrație, care are noua componență cu membrii aleși miercuri, 17 septembrie. Vom reveni astfel pe subiect în viitorul apropiat.
UPDATE
La o zi de la publicarea articolului, Inspectoratul Școlar Județean transmite că se vor căuta soluții pentru a evita mutarea care nemulțumește părinții. Detalii aici: Inspectorul școlar general Marius Göndör comentează criza de la Liceul Național de Informatică: „Departe de a fi o decizie finală!” · Special Arad
Comentariile portalului
Asta ne așteaptă pe toți daca vom vota ,pnl.psd, ciuca ,ciolacu și o să ne ia pe toți dracu ( daca mai stam in colonia asta numita (...)
Si la mine s-a blocat la depunerea primului document. Asta undeva la secunda 30. Cine a fost mai lent de 30-35 de secunde nu a mai prins nimic. 1 minut si 26 de (...)
Romani exagereaza ...zice cineva!dar realitatea ca fiecare face ce il taie capul iar ala cu tirul trebuia identificat si amendat asa tot oamenii necajiti vor fi am3ndati hotii (...)