marþi, 8 octombrie, 2024

Special Arad Logo

    Update Situație de criză la Liceul Național de Informatică! Circa 300 de părinți se opun categoric mutării elevilor de ciclu primar în imobilul Fundației Goldiș de pe str. Eminescu

    de Alin Olteanu, Raluca Medeleanu | 19 septembrie 2024, 5:55 PM | Administraţie | Educaţie | Topic special

    36

    Vestea că în această iarnă majoritatea claselor din ciclul de învățământ primar aparținător de Liceul Național de Informatică (LNI) urmează să fie mutate mai bine de un an în imobilul de pe str. Eminescu, pentru care Primăria plătește chirie Fundației Goldiș, a fost primită cu mari nemulțumiri de către aproape toți părinții. Aceștia se opun categoric, semnând un memoriu în care argumentează toate dezavantajele acestei mutări pe perioada cât școala proprie va fi în șantier.

    Primăria Arad are un contract de închiriere cu Fundația Goldiș deja de câțiva ani, folosind imobilul de pe str. Eminescu drept variantă pentru a muta elevii de la anumite unități de învățământ care au avut fie probleme cu spațiul, fie școala proprie supusă lucrărilor de modernizare. Elevii de la Ghiba Birta au învățat acolo mai bine de 4 ani, iar anul trecut imobilul a găzduit clase de la Colegiul Național Preparandia „Dimitrie Țichindeal” care nu aveau spații disponibile în școala proprie, din cauza numărului mare de elevi.

    Imobilul de pe Eminescu însă este pe departe de a fi propice orelor de clasă, profesorii, elevii și părinții acestora exprimându-și deja nemulțumirea. De exemplu, chiar iarna trecută, cei de la Pedagogic au învățat în frig, fiind probleme cu țevile de încălzire, iar toaletele având și ele defecțiuni. Nici poziționarea imobilului nu este una optimă, fiind situat pe o stradă extrem de circulată, astfel că a încurcat cu mult respectarea orarului profesorilor care se vedeau nevoiți să se împartă cu orele. Conducerea Pedagogicului a făcut demersuri insistente pentru a evita continuarea orelor acolo în acest nou an școlar, profesorii fiind chiar dispuși să facă ore de după-masă, pentru a evita desfășurarea orelor acolo.

    În cele din urmă, Pedagogicul a obținut 10 clase suplimentare în imobilul Liceului Tehnologic Aurel Vlaicu, astfel că și-a rezolvat problema. Nici Liceul Baptist nu a acceptat anul trecut propunerea de a face ore pe str. Eminescu, iar în această vară, la Colegiul Național „Vasile Goldiș” lucrările au început etapizat, pentru ca elevii să poată să își continue studiile în propria școală.

    Memoriu semnat de circa 300 părinți

    Aici intervine nemulțumirea principală a părinților de la Liceul Național de Informatică, adunându-se la această oră aproape 300 semnături într-un memoriu prin care se împotrivesc categoric să își trimită copiii să învețe într-o clădire despre care consideră că este total nepotrivită pentru elevii aflați la început de drum, care abia intră în ritmul învățării, în ciclul primar.

    Iată memoriul integral:

    În scrisoare, ei atenționează că elevii nu vor avea posibilitatea de a se recrea, nu există sală de sport, nu există curte, sălile de clasă sunt mici pentru câte 26 elevi într-o clasă și că toaletele sunt insalubre. Mai mult, se pune problema ca, fiind deja într-o zonă intens circulată cu mașini, iar chiar pe strada paralelă știindu-se deja că se produc adevărate ambuteiaje din cauza părinților care își lasă copiii zilnic la clasele primare ale Pedagogicului de pe str. Blaga, a aduce 18 clase de elevi de învățământ primar pe strada paralelă, tot cu sens unic, deja aglomerată, va avea un efect cu adevărat negativ asupra traficului din centrul orașului.

    Conducerea LNI susține că încă nu s-a luat decizia, deși afirmă că e singura soluție viabilă

    Am stabilit o audiență cu directoarea Lilla Pellegrini și directoarea adjunctă Laura Orban de la Liceul Național de Informatică, pentru a afla de ce nu au transmis niciun răspuns oficial memoriului semnat de părinți, însă acestea au susținut că au aflat de nemulțumiri și documentul în cauză doar de pe un grup digital de părinți, că memoriul nu ar fi ajuns oficial în mâinile lor. Au susținut că nu au avut discuții în acest sens nici cu Inspectoratul Școlar Județean, dar că problema acestei mutări ar fi fost abordată într-o ședință a Consiliului de Administrație, unde profesorii din ciclul gimnazial și liceal s-au opus să facă drumuri între școala de pe Calea Iuliu Maniu și imobilul de pe Eminescu, astfel că acesta este motivul pentru care și-au îndreptat atenția către mutarea ciclului primar, întrucât e mai facil ca doar învățătorii să aibă ore la acea locație.

    Cu toate acestea, majoritatea părinților se opun mutării. După ce le-am adus în discuție cele semnalate în memoriu, cele două directoare au susținut că nu s-a votat încă decizia în consiliul de administrație, dar că mutarea este o soluție de compromis care va fi valabilă doar pentru o parte din clasele învățământului primar. Din totalul celor 25 clase, 7 clase (cele cu profilul de înot) vor rămâne în sediul actual, întrucât există spațiu într-o anexă a școlii pentru ele, diferența de 18 clase urmând să fie trimise pe str. Eminescu.

    Întrebată fiind dacă consideră că modul în care arată la ora actuală încăperile imobilului de pe str. Eminescu este la standardele la care ar trebui să fie o școală, directoarea Pellegrini ne-a declarat că, din informațiile pe care le are, problema încălzirii ar fi fost deja rezolvată și că a primit asigurări (verbale) de la Primărie și de la Fundația Goldiș că până în februarie se va face o igienizare intensivă: „ar însemna o zugrăvire completă, gresia refăcută, ar însemna ca acea clădire să fie toate reparate, dacă sunt stricate, pentru că la etajul 1, când a fost Ghiba Birta, mai sunt câteva clase unde mai sunt stricăciuni, pentru că acolo nu a intrat Pedagogicul. Dar și pentru Pedagogic, anul trecut, igienizarea a fost făcută. Dar nu se păstrează. Fiind doar copii de liceu și neavând profesori de serviciu s-a și distrus mult. Pentru că asta e, profesorii și acolo s-au plimbat, iar când profesorii se plimbă, rămân clase nesupravegheate pe fiecare etaj”.

    Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Primăriei nu ne-a confirmat că urmează reparații capitale, ci ne-a declarat că „doar mici igienizări, dacă este cazul”. 

    Afterschool-ul – mărul discordiei la Liceul Național de Informatică

    Conform legii învățământului, afterschool-ul nu este obligatoriu, însă cursurile școlare sunt obligatorii, ele fiind necesar să se desfășoare în condiții bune.

    Întrebate fiind dacă au luat în considerare soluții de a păstra elevii în clase, așa cum s-a procedat și în cazul lucrărilor de la Colegiul Național „Vasile Goldiș”, cele două directoare ne-au declarat că unitatea lor de învățământ nu este suficient de încăpătoare pentru a face astfel de lucrări pe părți, iar orele de după-masă nu sunt o opțiune, întrucât sunt foarte multe clase care fac afterschool.

    „Părinții își doresc și afterschool-ul. Acesta a fost și motivul pentru care noi ne-am gândit la primar. Majoritatea copiilor la primar sunt de la 08:00 la 16:00 în școală”, ne-a spus directoarea Lilla Pellegrini.

    Nu au dorit să comenteze cu privire la costurile percepute părinților pentru afterschool, dându-ne de înțeles că e un subiect în care „nu se bagă”.

    „Întrebarea asta ar trebui să o adresați la părinți, sau pe învățători. Eu nu am zis nimic. Credeți-mă, noi chiar vrem soluția optimă. Noi chiar asta ne dorim”, ne-a spus Pellegrini.

    Chirie de 4000 euro pe lună la „singura clădire disponibilă” din întregul municipiu, care este însă fără autorizație ISU

    De mai bine de 5 ani, Primăria Arad tot prelungește termenul pentru contractul de închiriere pe care îl are întocmit cu Fundația Vasile Goldiș pentru imobilul de pe str. Eminescu. Lunar, achită din bugetul local câte 4000 euro. Condițiile nu au fost însă îmbunătățite de la un an la altul.

    Mai mult, aflăm că imobilul nici măcar nu are autorizație de incendiu de la ISU. Este însă, la ora actuală, singura variantă pe care Primăria a considerat-o avantajoasă, nefăcând alte demersuri concrete pentru a oferi alte variante de imobile.

    Întrebată fiind dacă a încercat să solicite municipalității o altă clădire, știind despre nemulțumirea unui număr atât de mare de părinți, directoarea Pellegrini ne-a declarat că nu. A specificat totuși că la ședința Consiliului de Administrație a școlii una dintre profesoare ar fi venit să îi arate o imagine cu o altă clădire care ar fi cu condiții mai bune, însă nu a considerat necesar să afle detalii, întrucât chiria solicitată ar fi fost „considerabil mai mare” față de cea achitată de Primărie Fundației Goldiș.

    „Indiferent de variantă, mereu vor fi părinți nemulțumiți. O să aveți memorii similare!”

    Cu toate că, în repetate rânduri, ni s-a subliniat că nu s-a luat o decizie finală cu privire la mutarea elevilor pe str. Eminescu, niciuna din soluțiile aduse în discuție nu au părut să fie optime. Toate discuțiile au revenit, de fiecare dată, la soluția mutării în imobilul menționat.

    „Înțelegem toată lumea că nu e soluția ideală. Și aș fi foarte fericită să am o soluție care să mulțumească pe toată lumea. Noi acum suntem în septembrie. De februarie încă suntem departe, de sfârșitul lui februarie când s-ar demara lucrările. Și, într-adevăr, eu sper undeva că poate vom găsi o soluție care să mulțumească pe mai mulți. Un procent mai mare. 100% nu o să găsim să fie mulțumiți toți părinții. Pentru că nu avem cum să găsim. 100% am avea numai dacă am rămâne exact în acea clădire. Credeți-mă, o să aveți memorii similare și dacă trecem la două schimburi, mai mult ca sigur”, ne-a spus directoarea Lilla Pellegrini.

    Directoarea ne-a declarat că săptămâna viitoare urmează o nouă ședință a Consiliului de Administrație, care are noua componență cu membrii aleși miercuri, 17 septembrie. Vom reveni astfel pe subiect în viitorul apropiat.

    UPDATE

    La o zi de la publicarea articolului, Inspectoratul Școlar Județean transmite că se vor căuta soluții pentru a evita mutarea care nemulțumește părinții. Detalii aici: Inspectorul școlar general Marius Göndör comentează criza de la Liceul Național de Informatică: „Departe de a fi o decizie finală!” · Special Arad

     

    • Citește și: Cu geci pe ei în clase, cu toalete care nu se închid… așa învață o parte din elevii unuia dintre cele mai prestigioase colegii din Arad · Special Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Atata incompetenta si mediocritate rar am mai intalnit.. Nu a fost dispusa sa gaseasca in nici un moment o alta soluție, nu e dispusa sa asculte alte opinii si tratează totul cu superioritate si dispreț.
      Copilasii nostri au nevoie de spații adecvate pt ca procesul educativ sa fie optim.spatii curate , încălzite ca doar suntem in 2024, cu sali de sport si curte pt recreere, asa cum de altfel au chiar si deținuții. De ce am accepta o cladire fara avize? Cladire refuzata de alte scoli ca fiind improprie!
      Mai bine ati apela la dna Pascalau sa va scoata din impasul acesta! In calitate de manager ar stii ce sa faca!

      +35 voturi
      +1
      -1
    2. Cat de multa minciuna! Părinților li s -a comunicat prin intermediul învățătorilor despre relocare în imobil menționat.
      LNI ar fi trebuit sa fie școală europeana conform baner-ului instalat pe cladire ,imobilul de pe str.eminescu nu este nici pe departe la nivel european, ciudat e ca doamna directoare nu prezintă nici cel mai mic interes sa apere interesele elevilor.
      Oare de ce ?

      +25 voturi
      +1
      -1
    3. În lateralul primăriei se află rectoratul UAV cu sălile fostului sediu al Facultății de Științe Economice, acum au un nou sediu pe str Paul Chinezu în fosta școală evreiasca, de ce nu se discută cu UAV sa se închiriez acele săli? pt ca în consiliu e rectorita de la UVVG?

      +11 voturi
      +1
      -1
    4. Afterschool-ul e o afacere de care nu se poate atinge nimeni. E motivul principal pentru care nu se va accepta varianta cu ore de dupa-masa. Sunt bani frumosi acolo la care nimeni nu vrea sa renunte. Cum scrie si in articol, este un subiect tabu in care nici doamna director „nu se baga”…

      +8 voturi
      +1
      -1
    5. Asa e domana director „mereu vor fi parinti nemultumiti” dar sa reusesti sa ii nemultumesti pe toti este o performanta inegalata pana acum.

      Doamna director va rog sa aveti in vedere ca acel Memoriu a fost semnat de 300 de parinti nemultumiti, acest lucru denota multe lucruri… in primul rand o lipsa de interes coroborata cu comunicare deficienta in relatia pe care o aveti cu acestia.

      Institutia pe care dumneavoastra o conduceti este PUBLICA si asigura servicii publice pentru copii, motiv pentru care primii pe care ar trebui sa ii multumiti sunt parintii.

      Este regretabil ca nu ati inteles aceste lucruri simple dupa citirea unui MEMORIU semnat de 300 de parinti.

      +21 voturi
      +1
      -1
    6. O mama ...de viitor programator...

      Cred ca aceasta doamna director a fost numita politic cu un singur scop: sa distrugă conceptul L.N.I.!
      Nu are nici un gram de respect pt munca invatatoarelor și a acestor copii! Majoritatea sunt copii foarte ambitiosi care sunt pregatiti suplimentar și gratuit de către dascalite si participa intr-un număr impresionant de mare la o grămadă de concursuri de matematica! Acesti copii deosebiti ai L.N.I. au tot felul de activități extrașcolare: unii sunt campioni la înot, alții studiază programare, robotica, limbi străine, etc.. Sunt copii de care se trage la greu…copiii buni care știu de mici ca trebuie sa ajungă sus de tot!
      Ce ati făcut pentru acești copii Doamna Director? De ce încercați sa le frangeti aripile?
      Locul dv. nu e lângă acești copii ai L.N.I.!
      Sa mergeți sa fiți Director unde vreți, dar nu la L.N.I.!
      Acești copiii au nevoie de un adevărat Conducător! Care sa lupte pt ei! Care sa ii susțină!
      Acești copii sunt niște luptători!
      Dv. sunteți…. o lasă! Probabil nu știți ce copii deosebiti aveți și ce părinți sunt în spatele lor!

      +14 voturi
      +1
      -1
    7. Decizia renovarii si a mutarii a sute de elevi trebuia luata dupa un dialog cu parintii. Impactul e mult prea mare ca sa iei aceasta decizie, ca manager, de unul singur. Toate acestea denota ca doamnei director nu ii pasa deloc de elevii din ciclul primar si de doamnele invatatoare.

      +7 voturi
      +1
      -1
    8. Firma care a castigat licitatia e o firma cu 10 salariati, oare ce capacitate de lucru vor avea acestia? Iar daca se va subcontracta cum vom mai fi siguri ca se respecta termenele de executie??? Pe langa asta din cate am auzit aceeasi firma a mai castigat inca niste alte licitatii cu lucrari asemanatoare in paralel (renovari la alte scoli sau institutii). LNI ciclul primar pe pe Str. Udrea va disparea efectiv pentru ceva ani, se va muta pe str. Eminescu…

      +6 voturi
      +1
      -1
    9. Pssssttt …!
      Liniște, vă rugăm…
      E Administrația pe care V-AȚI DORIT-O !
      .
      Cum puteți fi atât de ipocriți ca, la nici jumătate de an de când i-ați votat sau v-a durut în cot de Alegeri, să-i tot criticați nemulțumiți , ba unii, ba alții ?
      .
      Ce v-ați zis când noi, câțiva comentatori și Redacția Special Arad „vă urlam” ca SĂ VĂ TREZIȚI și să înțelegeți că Aradul trebuie administrat de ALȚI OAMENI ?!
      Ați râs de noi sau nici nu ne-ați băgat în seamă…
      .
      MAI RÂDEȚI ȘI ACUM !!!
      Aviz tuturor nemulțumiților actuali sau viitori : ce semeni, aia culegi – incompetență semeni, incompetență culegi ; nepăsare semeni, nepăsare culegi.

      +22 voturi
      +1
      -1
    10. Cinste parintilor care s-au mobilizat asa de bine si au facut acest memoriu in care au punctat excelent toate aspectele. Cu siguranta cateva sute de parinti nu vor ramane neauziti. Ramane de vazut daca vor reusi sa treaca de aparatul politic care o sustine pe doamna Pellegrini.

      +10 voturi
      +1
      -1
    11. Totul a fost băgat pe ușa din spate, noi părinții am aflat în ziua deschiderii noului an școlar zvonuri că intră clădirea în reabilitare iar copii sunt mutați pe Eminescu din februarie.
      Sa multi atâția copii de vârste mici 6-7-8 ani într-o clădire refuzată de alte școli fiind considerata neadecvată pentru sistemul de învățământ.
      O clădire care nu are curte, o singura intrare de acces de aici deduc că nu au nici autorizație ISU(sa nu uităm Colectiv, spitalele……),sala de sport inexistentă,clase mult prea mici pentru 25-28 elevi,accesul dificil care o sa creeze blocaje imense in fiecare dimineață…….și lista poate continua.
      Este jenant sa pretinzi că ești o școală europeană cu așa conducere, când nici măcar nu ai bunul simț sa anunți părinții.
      Aici nu mai vorbim că ar fi trebuit chemați reprezentanții fiecărei clase primare la ședință împreună cu învățătorii și discutat acest aspect.
      Încă nici acum nu avem o informare scrisă sau verbală din partea directoarei cu privire la modernizare și ce opțiuni avem cu relocarea.
      Dar sper sa primim un răspuns măcar acum după depunerea Memoriului către toate instituțiile abilitate, un memoriu la care fiecare părinte a contribuit cum a putut mai bine și care reflectă nepăsare sistemului,a celor aleși de noi, a directorilor care trebuie sa fie ai buni manageri nu este suficient sa fie doar profesori și oful câtorva sute de părinți.
      Pe site-ul scolii nici măcar nu apare acest proiect fiind informați publice mă întreb care este motivul pentru care se tot evita aflarea informațiilor concrete.
      Dorim sa din ascultați și împreună să decidem ce este mai bine pentru copii noștri.
      Suntem dispuși să ajungem chiar și la greva copiilor sau chiar mutare lor la alte școli.

      +14 voturi
      +1
      -1
    12. Clădirea care se vrea renovata, nu necesita renovare. Mergeți sa vedeți salile, holurile și toaletele din clădirile LNI și spuneți ce trebuie renovat???
      Parintii au plătit bani grei la fondul scolii și al claselor ca să arate asa, pt ce renovează???
      De ce ambiția unui direct cercetat pt abateri grave primează fata de necesitățile copiilor?

      +14 voturi
      +1
      -1
    13. Clădirea pe care vor sa o renoveze nu nec3sota renovare. Nici o clădire a LNI nu necesita renovare. Parintii am plătit bani mulți la fondul scolii sau fondul clasei, pentru ce muta copii intr-o clădire neconforma, ca să strice ceva funcțional și fără probleme???

      +6 voturi
      +1
      -1
    14. Au fost alte scoli la care s-a putut face mai mult din partea directiunii. La LNI de ce nu se poate? Avem exemplul domnului director Haiduc de la Peda care a fost alatur de parinti si de elevi si s-a dus pana in sedinta CLM pentru a-si sustine cauza si a castigat. Avem de asemenea exemplul doamnei director Ioja de la Vasile Goldis care de asemenea a gestionat situatia mult mai bine, asa cum se arata in acest memoriu. La LNI de ce nu se poate? De ce directiunea nu e alaturi de elevi?

      +10 voturi
      +1
      -1
    15. Oare daca nu se va rezolva nimic (si nu cred ca se va rezolva nimic…) care ar fi urmatorii pasi? Se poate recurge oare, ca o ultima forma de protest, la a nu ne mai trimite copiii la scoala, din momentul in care vor fi mutati in locatia de pe str. Eminescu? Ce ar insemna asta? Un val masiv de exmatriculari? O vad in stare pe mult stimata doamna director sa recurga la asta…

      +6 voturi
      +1
      -1
    16. Despre firma care face renovarile nu se zice nimic? Care e numele firmei? Cine sunt persoanele implicate acolo? Cum s-a castigat contractul? Ce mafie politica o mai fi si acolo? Cu siguranta sunt bani care se invart si bietii elevi sunt cei care sunt tapii ispasitori!

      +12 voturi
      +1
      -1
    17. Ma intreb oare doamna director ar fi dispusa sa mearga sa stea in acea cladire cate 5-6 ore pe zi sa vada cum e, sa se puna in pielea elevilor? Nu cred ca se vor face mari renovari, dupa cum se scria si in articol, cel mai probabil cladirea va ramane in aceeasi stare de pana acum. Iar copiii vor fi nevoiti sa stea acolo o buna parte din zi in niste conditii total neadecvate.

      +8 voturi
      +1
      -1
    18. 1. Doamna directoare a fost pusa politic la LNI.
      2. Trebuia ceruta demisia dumneaei urgent.
      3. Ce au facut toata vara la cladirea de pe Eminescu??? Renovata / igienizata iatna, pana in februarie???
      4. (***cenzurat de admin) din Primarie fac inspectia lunar pt ce platesc cei 4000 euro chirie???

      +12 voturi
      +1
      -1
    19. Este de datoria Primăriei să pună la dispoziție un imobil decent pentru buna desfășurare a cursurilor in condiții optime pe perioada desfășurării lucrărilor. Așa trebuia să procedeze cu toate școlile dar de fiecare dată a lăsat totul in seama școlilor, să se descurce. Domnul Bibart nu știe că învățământul este prioritate națională având alte priorități personale și de grup. Proiectul de reabilitare nu a apărut peste noapte astfel că ISJ și Primăria trebuiau să găsească soluții.

      +10 voturi
      +1
      -1
    20. Ei au o problema. Când s-au câștigat contracte pentru „renovări” la etc, etc nimeni nu spus nimic, nu avem timp sa prindem hoți/corupti. E treaba politiei/DNA etc. De data asta sunt copii noștri la mijloc, iar asta ne motivează sa mergem pana la capăt.
      Sa nu ne luați în seama, asa putem răscoli totul pana la fund!

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.