vineri, 12 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Horia Medeleanu: N-a fost Revoluție? Să ne fie rușine!

  de Horia Medeleanu | 22 decembrie 2014, 8:00 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  3

  „La început a fost Cuvântul”, spune evanghelistul, parafrazându-l, pot adăuga: „La început a fost Timișoara”, apoi în toată țara, Arad, Cluj, Sibiu, culminând în Capitală, unde s-a încheiat o lungă epocă din istoria noastră.

  S-a aruncat atâta murdărie asupra a ceea ce s-a întâmplat la Timișoara și, apoi, în toată țara, încât ar trebui să ne fie rușine. Din păcate nu ne este. Ne-am însușit cu o mare ușurință denigrarea acelor momente istorice. Ce, dom`le, aia n-a fost revoluție, totul a fost aranjat la Malta. În mod automat, Malta a rimat cu Yalta. Deci, Gorbaciov însuși a fost de acord cu eliminarea comunismului din țările satelite!

  O mare naivitate, ca să nu spun prostie. Prin „Perestroika”, inventată de Andropov, mentorul său, „Gorbi” a intenționat doar o „reformă” a comunismului, nu eliminarea lui, un fel de „comunism cu față curată” și păstrarea partidului unic.

  S-a mai susținut că „evenimentele” din decembrie `89 (termen vag, care s-a încetățenit pentru a-l înlocui pe cel de revoluție, care incomoda pe mulți dintre cei „suspuși”) că, de fapt, au fost produse de factori externi (agenți KGB, maghiari, Mossad, char sârbi!). Este cea mai mare insultă adresată poporului român. Adică, a fost nevoie de această intervenție externă pentru ca „mămăliga” românească să explodeze! Doamne, Dumnezeule! Și iarăși zic, mulți români cred în această falsă explicație a unui fenomen pur românesc. De ce pur românesc? Deoarece el a fosr produsul propriei noastre istorii. Ca să crezi că sutele de mii de români, în marile orașe ale țării, s-au expus în fața gloanțelor fiindcă au fost „manipulați” de niște abili instigatori, înzestrați cu niște puteri magice, asemenea vrăjitoarelor din Evul Mediu, înseamnă fie ignoranță, fie o intenționată rea voință.

  Este adevărat, Revoluția din decembrie `89 a pornit ca o acțiune spontană (la Timișoara, în fața casei parohiale a pastorului Tokes), dar ea s-a organizat „din mers”, nu a degenerat și nu s-a trivializat nicio clipă. S-a păstrat demnă și pură. Acest autocontrol, această disciplină riguroasă (să nu uităm, la Arad, prestația acelei figuri carismatice a minunatului Valentin Voicilă, actorul de la Teatrul „Ioan Slavici”) și solidaritatea conștientă, luminată de un ideal înalt și clar formulat, definesc o revoluție adevărată, care nu poate fi confundată cu o simplă revoltă sau răscoală. Revoltele sau răscoalele sunt izbucniri stihinice, oarbe și îngust distructive.

  Să ne amintim ce au cerut sutele de mii de români: „Jos comunismul”, „Jos dictatura”, „Jos Ceaușescu”, „Libertate”, adică, în termeni marxiști: înlăturarea unei „orânduiri social-economice și a formei sale politice”. S-au întâmplat toate acestea? Incontestabil DA. Indiferent de avatarurile și derapajele ullterioare, dar aceasta este o altă poveste.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Da, domnule Medeleanu. Mișcarea din 16 de la timișoara nu a pornit pe fondul unei revolte spontane datorată lui tokes. Totul a fost gândit înainte de alții doar știți ce ”personalitate” au românii când e nevoie să-și pună piciorul în pragul istoriei. Și pe mine m-a revoltat și durut acest adevăr și pe aproape toți dar mai ales pe aceia care și-au pierdut copiii. E mai mult decât rușine. E o a doua crimă pe care am înfăptuit-o față de cei pe care i-am omorât spre a-i sanctifica azi cu un certificat de erou și un tricolor decolorat pe crucea sub care doarme un tânăr al anilor 89. Mult timp am crezut că istoria se țese la războiul de casă al țării. Î-î. Se confecționează la foc automat. O prăbușire imensă și tristă de pure vieți zburate în paradis. Ei au luat în cer dorința noastră înăbușită de LIBERTATE și DREPTATE. Tocmai pt că nu a fost ” pe bune” – suferim profund de 25 de ani. Nu pt memoria LOR ci pt nemernicia în care trăim.
   E adevărat și faptul că ”făcătura revoluției” a ieșit de sub ” monitorizarea” străină (nu are sens să denumesc). Nimeni nu s-ar fi așteptat la replica românească atât de sângeroasă a cruciadei copiilor. Fierbintele sânge trebuia să motiveze IEȘIREA la LUMINĂ a țării, nicidecum jaful grotesc ce-a urmat. Domnule Medeleanu, moartea tinerilor români, un trecut (și viitor armaghedon) – a răscumpărat păcatele acestei țări a doua oară după Christos. În inima mea a fost REVOLUȚIE și am simțit cu adevărat că Dumnezeu stătea în mijlocul României primind sfânta jertfă cu lacrimi în ochi. Copiii morți ne-au mântuit pentru DRUMUL cel NOU. Vreau să cred – peste toate noroaiele acestui sfert de secol – că EROII ne-au salvat nu doar sufletele ci și țara.

   +2 voturi
   +1
   -1
  2. Din pacate suferim, ‘botezul prin sange”, in post,dar speram ca se va indrepta tara aceasta pe care o numim deocamdata Romania.
   Credeti-ma, am fost in armata impreuna cu fratele meu, din 1988 (septembrie)-1990 (februarie), nu avem certificat de revolutionar,precum generalul Iliescu si multi altii.
   Va intreb, daca mai am posibilitatea de a manui o arma, ca acum 25 de ani,cu siguranta stiu in cine sa TRAG.
   Imi pare rau ca gandesc asa.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.