joi, 20 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Horia Medeleanu: Despărțirea de comunism

  de Horia Medeleanu | 15 decembrie 2015, 11:41 AM | Opinii

  2

  Am intrat în comunism aplicând riguros modelul rusesc, ca niciuna din țările din jur. Ciudat, ne despărțim de comunism tot după modelul rusesc, cu alte cuvinte ceea ce se întâmplă în Rusia, se repetă la noi. M-am convins recitindu-l pe Soljenițîn.

  „Marele rus”, cum l-am denumit pe Soljenițîn, într-un eseu (cuprins în cartea mea „Simbolul Porții”), recunoaște importanța și rolul capitalului străin „în înviorarea econimică pe care o aduce cu sine” dar – spune el – „înviorarea să nu se transforme într-o jefuire a mediului nostru natural.” Și acum, ceva dureros de adevărat pentru noi, românii: „Prețul ieșirii noastre (adică a rușilor, dar și a românilor) din comunism nu trebuie să fie vânzarea înrobitoare a capitaliștilor străini, nici a subsolurilor noastre (ale lor și ale noastre, nota mea), nici a produselor solului”. Și mai exact: „Jefuindu-ne noi înșine, ne-am tăiat pădurile, am prădat subsolurile noastre fără seamăn de bogate, vânzându-le nemilos peste hotare”.

  S-au întâmplat toate acestea în Rusia? Da! S-au întâmplat și la noi? Da!

  Ce se impune în acest proces de despărțire de comunism? Întâi de toate, o regenerare morală a națiunii, începând cu clasa politică. „Tămăduirea sau moartea noastră”, spune profetic Soljenițîn. „Comuniștii să renunțe la orice influență asupra vieții economice și statale, să părăsească definitiv posturile de conducere. Ar fi de dorit ca acest fapt să nu se petreacă prin forță, presiune sau brutalitate, ci prin propria lor căință publică: să recunoască deschis că printr-un șir întreg de crime, sălbăticii și absurdități, acest partid comunist a înșelat poporul și nici nu știe căile de ieșire din dezastru”.

  O astfel de recunoaștere a vinovăției proprii de către partidul comunist ar constitui un prim pas care ar marca despărțirea definitivă de comunism, crede Soljenițîn. Sunt dispuși comuniștii români să facă acest gest? Nu știu cum au sunat cuvintele lui Soljenițîn în țara lui, în urechile rușilor, la noi, sunt sigur, ar suna ca toaca la urechile surzilor.

  P.S. Uneori mă chinuie aceste întrebări:

  1. Nu cumva ai noștri au eliminat comunismul pentru a salva… comuniștii?

  2. Nu cumva li s-a urât cu „binele” din comunism, dorind „mai binele” oferit de capitalism? Acum nu mai sunt doar simpli „beneficiari”, în calitate de unelte ale partidului, ci „mari proprietari” și „mari afaceriști”.

  3. Din această poziție nu mai conduc direct țara, ci INFLUENȚEAZĂ pe cei care o conduc. În consecință, ei nu mai poartă nicio răspundere!

  Da, frumoasă și mândră țară!

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  5 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.