marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    Laureatul Nobel Orhan Pamuk conferenţiază la Timişoara

    de - | 25 martie 2023, 3:58 PM | Cultură | Regional

    0

    (foto: Ozan Kose)

    Scriitorul turc Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, va conferenţia la Timișoara, la începutul lunii aprilie. Invitaţia i-a fost lansată de Universitatea de Vest din Timișoara, în cadrul programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Lui Orhan Pamuk îi va fi decernat şi titlul de Doctor Honoris Causa, scrie putereaacincea.ro.

    Prima dintre acestea va avea loc luni, 3 aprilie 2023, de la ora 19.30, în Aula Magna a UVT, când Orhan Pamuk va oferi o viziune asupra culturii și literaturii spațiului de frontieră situat între Orient și Occident, participând la o dezbatere publică moderată de scriitorul Radu Paraschivescu. Cei interesaţi să participe la acest eveniment, la care intrarea este liberă, sunt invitaţi să se înscrie prin completarea unui formular.

    În 4 aprilie, de la ora 10, tot în Aula Magna, comunitatea academică din UVT îi va acorda titlul de Doctor Honoris Causa, într-o festivitate specială pentru spațiul cultural și intelectual românesc și european, în anul în care Timișoara este Capitală Europeană a Culturii. Participarea la această ceremonie academică este, de asemenea, liberă, fiind însă necesară înscrierea prin intermediul unui formular care poate fi completat accesând acest link.

    „Cu fiecare nouă carte, Orhan Pamuk confirmă că această trecere – dureroasă în plan personal – de la paradisul interiorității la purgatoriul exteriorității poartă în sine un potențial creator la fel de imens ca și acela din vremea când explora, amețit de culoarea unui oraș fabulos, fața nevăzută a lumii. La urma urmelor, imaginația creatoare compensează întotdeauna dezagrementele unei biografii turbulente: asemeni marelui său maestru, James Joyce, care a scris o carte, Ulysses, despre Dublin la Trieste și Paris, Orhan Pamuk a compus o extraordinară istorie personală a Istanbulului, Cartea neagră, la New York. Geografia, în cazul lui, e numele de împrumut al nostalgiei”, menţionează scriitorul şi profesorul universitar Mircea Mihăieş în laudatio pe care a pregătit-o pentru acest prilej.

    Orhan Pamuk s-a născut în 1952, la Istanbul, şi a crescut într‑o familie numeroasă, asemănătoare acelora pe care le descrie în romanele sale Cartea neagră şi Cevdet Bey şi fiii săi, într‑o zonă înstărită din Nişantaşı. La 23 de ani, Orhan Pamuk hotărăşte să devină romancier; trăieşte retras în apartament şi începe să scrie. Cu excepţia unei perioade de trei ani petrecute la New York, a locuit numai la Istanbul. Cărţile i‑au fost traduse în peste 50 de limbi, iar unul dintre cele mai apreciate romane ale sale, Mă numesc Roşu, a câştigat în anul 2003 IMPAC Dublin Literary Award. În 2006, Orhan Pamuk a primit Premiul Nobel pentru Literatură, numărîndu‑se printre cei mai tineri laureaţi ai săi. În România, Orhan Pamuk este publicat de Polirom.

    Universitatea de Vest din Timișoara onorează cultura majoră și marii intelectuali contemporani, în programul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023. Prin invitarea unuia dintre străluciții scriitori ai lumii contemporane, Orhan Pamuk, laureat cu Nobelul pentru literatură, prilejuim o întâlnire unică, în care iubitorii de ficțiune din Timișoara pot să ia parte la un dialog cultural irepetabil”, declară rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.

    Laureat al premiului Nobel pentru literatură, Orhan Pamuk se află în galeria celor mai renumiți scriitori turci contemporani, operele sale fiind traduse în peste 40 de limbi și publicate în peste 100 de țări. Între cele mai importante teme care dețin un rol central în operele sale, acesta evocă relația dintre cultura orientală și cea occidentală, dar și puternicul specific al mentalității turce, în care plutește multipla melancolie ce se simte și în aerul Istanbulului, explicată de Orhan Pamuk prin termenul de hüzün, un sinonim specific turcesc al melancoliei, așa cum o înțeleg europenii occidentali.

    Cele două evenimente fac parte din serie de conferinţe La UVT, Cultura este Capitală!, inclus în Programul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, finanțat de Primăria Timișoara prin Centrul de Proiecte. Partenerii principali sunt: CTP, Bosch și Bioclinica.

    Sursa: putereaacincea.ro

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.