marþi, 25 iunie, 2024

Special Arad Logo

  La Păuliș se aniversează sâmbătă 70 de ani de la cele mai crâncene lupte de pe Valea Mureșului

  de Special Arad | 19 septembrie 2014, 10:57 AM | Păuliş | Recomandările editorilor | Știri Arad

  0

  Bătălia de la Păuliş a rămas în istorie drept una dintre cele mai crâncene lupte din al Doilea Război Mondial purtate de trupele române după întoarcerea armelor contra nazişilor.

  O mână de elevi ai Şcolii Militare de Subofiţeri de la Radna, cu vârste cuprinse între 18 şi 20 de ani, au reuşit să ţină în loc trupele ungare şi germane, mult mai bine echipate şi mai experimentate, care îi copleşeau în proporţie de opt la unu. Dintre cei 1.500 de ostaşi care au luptat în septembrie 1944 sub comanda colonelului Alexandru Petrescu, devenit ulterior general, doar puţini mai trăiesc acum.

  În semn de omagiu adus eroismului şi jertfelor date de Detașamentul Păuliș în luptele din neuitatul septembrie 1944 pentru stăvilirea ofensivei fasciste, a fost ridicat în apropierea localităţii Păuliş din judeţul Arad, după 30 de ani, un impresionant monument simbolizând un arbore uriaş ancorat peren, indestructibil în solul şi istoria patriei şi care domină înălţimea cu ramurile şi aripile sale, adevărate coloane infinite.

  Mâine, 20 septembrie, la Păuliș se va aniversa împlinirea a 70 de ani de la crâncenele lupte. Programul ceremoniei comemorării Detașamentului va fi, după cum urmează:

  09.00 – 09.45 Depunerea de coroane la troițele din incinta U.M.01221 Lipova

  10.00 – 10.30 Procesiunea religioasă cu depunere de coroane la Cimitirul Eroilor din Radna

  10.00 – 12.00 Liturghia arhierească cu parastas la Biserica Ortodoxă din Păuliș

  12.30 – 14.00 Ceremonial religios și militar cu prezentarea onorului și depunera de coroane la Monumentul Eroilor de la Păuliș

  14.30 – Masa Festivă la Căminul Cultural din Sâmbăteni

   

  (Sursă date istorice: octavianpaul.wordpress.com)

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.