marþi, 5 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  La nici o lună de la declanșarea „situației de urgență” pe gunoiul din zona Chișineu Criș, a venit rândul zonei Sebișului. Aradul unde stă?

  de Raluca Medeleanu | 10 noiembrie 2022, 5:49 PM | Administraţie

  0

  Gunoi neridicat în Sebiș, foto: Dănuț Haz

  La nici o lună de când Garda de Mediu a declanșat situație de urgență în zona 2 a județului, din cauza problemelor cu lipsa ridicării gunoiului, iată că Prefectura Arad ne informează că o situație similară se petrece și în zona 4, unde în urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență s-a emis o hotărâre în urma căreia se dispune luarea de măsuri urgente.

  Amintim că în 25 octombrie, operatorului care prelua gunoiul în zona 2 a județului i-a fost reziliat contractul de către ADI SIGD, iar comisarii Gărzii de Mediu au emis o hotărâre prin care se declara situație de urgență la nivelul celor 11 localități și au dispus „luarea de măsuri legale care se impun în vederea evitării unor situații care să afecteze starea de sănătate a populației și popularea excesivă a mediului”, prin desemnarea temporară a unui operator. În zona 2 sunt incluse Chișineu Criș, Grăniceri, Mișca, Olari, Pilu, Șepreuș, Șimand, Sintea Mare, Socodor, Zărand și Zerind.

  Acum, situația e trasă la indigo și pentru zona 4 din județ, anume pentru Almaş, Bârsa, Brazii, Buteni, Cărand, Chisindia, Dezna, Dieci, Gurahonţ, Hălmagiu, Hălmăgel, Igneşti, Moneasa, Pleşcuţa, Sebiş şi Vârfurile. Și în acest caz ADI SIGD a reziliat contractul cu operatorul și prin Hotărârea CJSU Arad se ia cunoștință situației de urgență, ADI-SIGD Arad fiind abilitată să dispună măsuri legale în regim de urgență, pentru asigurarea continuității activității de colectare și transport a deșeurilor, prin delegarea temporară a operării către un operator autorizat, până la desemnarea printr-o procedură de achiziții publice a unui nou operator.

  Momentan, zona 1 în care este inclus și municipiul Arad, în care la ora actuală operează Retim, nu este în pericol, însă ar putea ajunge problematică întrucât în aprilie 2023 expiră contractul cu acest operator și demersurile de delegare a serviciului sunt îngreunate întrucât la ora actuală există contestații în instanță referitoare la tariful actual de colectare a gunoiului. Despre aceste lucruri a oferit mai multe detalii Oana Țolea, consilierul juridic al ADI SIGD la ședințele recente de Consiliu Local Municipal, aducând garanții că Aradul nu se va mai confrunta cu o criză a gunoiului ca cea din 2018. Aceasta a afirmat că în cel mai pesimist scenariu, dacă ADI SIGD nu va reuși până în ianuarie să încheie contractul cu noul operator, va avea posibilitatea prin legea 100/2016 să prelungească contractul cu actualul operator, iar în cazul în care timpul nu va fi suficient nici pentru această prelungire, mai există și opțiunea de a negocia prin atribuire directă a serviciului la o altă firmă, așa cum s-a procedat în cazul celorlalte zone din județ.

   

  Citește și:

  • Zona 2 a județului, fără firmă de salubrizare. Garda de Mediu a declarat situația ca fiind de urgență – Special Arad · ultimele știri din Arad

  • Licitația pentru un nou operator de salubritate e blocată în instanță, însă ADI SIGD promite că Aradul nu va fi înghițit de gunoaie ca acum 4 ani – Special Arad · ultimele știri din Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.