Licitația pentru un nou operator de salubritate e blocată în instanță, însă ADI SIGD promite că Aradul nu va fi înghițit de gunoaie ca acum 4 ani
Oana Țolea, consilierul juridic de la ADI SIGD, a fost invitată la ședința CLM de miercuri, 28 septembrie, pentru a aduce lămurii cu privire la strategia prin care urmează să se rezolve licitația pentru desemnarea unui nou contract pentru ridicarea deșeurilor menajere, în contextul în care primarul Bibarț a atenționat încă din iarna trecută că dacă nu se va efectua la timp documentația necesară – acum licitația fiind blocată – va lua decizia să scoată Aradul din ADI SIGD, pentru a evita o criză a gunoiului, cum a fost cea produsă când a intrat în urmă cu patru ani în acțiune Retim.
Amintim că Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Arad (ADI SIGD) este propriu-zis cea responsabilă de gestionarea serviciului de salubritate la nivelul județului și, implicit, al municipiului, și astfel este cea care întocmește toate documentele necesare contractării operatorilor de salubritate. Contractul cadru pentru deșeurile menajere din zona 1 (în care e municipiul) expiră la finalul lunii aprilie 2023, iar Primăria a solicitat ADI SIGD să se asigure că are soluții pentru orice problemă ar putea apărea în aceste demersuri, mai ales că acum licitația este blocată, caietul de sarcini fiind contestat în instanță.
„Îngrijorarea noastră este că licitația nu se termină la timp și nu vom avea operator pe municipiul Arad. Am spus în plenul ședinței, deja de două ori, că noi facem tot ce este posibil ce ține de Primăria Arad și am spus că nu mai vreau să trec, eu am trecut în calitate de viceprimar, alături de domnul Bognar și fostul primar, Gheorghe Falcă, prin momente foarte urâte când nu se ridica gunoiul în oraș. Nu ne mai permitem așa ceva și dacă cumva nu terminați licitația la timp, cu tot cu consultanță și cu alți filozofi de acolo, vom fi în două situații: una, vă veți asuma și veți face pe urgență atribuirea unui contract pe o perioadă limitată de timp, ceea ce n-ați făcut când alte primării au fost în astfel de situații, sau dacă nu veți face acest lucru, eu voi propune Consiliului Local retragerea din ADI și ne asumăm noi un astfel de contract, până refacem licitația, dar nu putem lăsa Aradul în gunoaie!”, i-a atras atenția Călin Bibarț.
Oana Țolea l-a contrazis pe edil în legătură cu lipsa de implicare a asociației când au apărut probleme în județ, susținând că s-a intervenit prin desemnarea provizorie a firmelor care să presteze aceste servicii, chiar specificând că zona 1 cu municipiul e singura din zonele din județ care încă mai are o firmă care operează în urma câștigării licitației și că restul sunt desemnate sub această formă, în urma unor negocieri pentru aplanarea situațiilor de criză.
Tariful pentru ridicarea gunoiului, motivul de contestare în instanță
În ceea ce privește blocarea licitației pentru un nou contract în municipiu, aceasta a explicat că a venit o decizie de la CNSC (Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor) pe care nu intenționează să o conteste, fiind în interesul lor, întrucât în decizie e și un aspect ce privește modificarea tarifelor, doar că așteaptă o poziție a Ministerului. Specificăm că proiectul nu permite actualizarea tarifelor, ele fiind calculate la cantitatea de gunoi și valoarea din urmă cu mai mulți ani. Acesta este și motivul pentru care operatorii din alte zone a județului au reziliat pe rând contractele, ieșind în pierdere.
„Actualizarea planului tarifar nu depinde de noi, suntem încă în proiect și trebuie avizat de Minister, însă nu ne-a avizat pe noncasnici. Un operator economic a atacat în acest sens, zic eu pertinent, pentru că nu s-a ținut cont de inflație și nu ni s-a permis actualizarea tarifelor. În momentul de față suntem în situația în care în 3 octombrie expiră termenul pentru contestații, deci până atunci nu pot să vă spun dacă operatorul economic care a câștigat parțial la CNSC va continua procedura, sau dacă o vom continua noi. În cel mai pesimist scenariu, dacă se va merge pe contencios și va dura 3, 4, 5 luni și până în ianuarie nu reușim să încheiem contractul cu noul operator, avem posibilitatea pe legea 100/2016 să prelungim contractul cu actualul operator”, a explicat Oana Țolea, adăugând că în cazul în care timpul nu va fi suficient nici pentru această prelungire, mai există și opțiunea de a negocia prin atribuire directă a serviciului la o altă firmă, așa cum s-a procedat în cazul celorlalte zone din județ.
În final, Bibarț i-a cerut acesteia să reitereze că ADI SIGD își ia angajamentul că, indiferent de ce se întâmplă, la momentul expirării contractului vor avea soluția legală pentru a avea un operator, iar Oana Țolea a garantat că vor fi făcute toate procedurile necesare ca înainte de expirarea acestui contract să existe o continuitate a efectuării acestui serviciu de ridicare a gunoiului.
Comentariile portalului
Trăind în cercul vostru strâmt norocul vă petrece.. ..
Istoria se repetă pentrucă "omul" a uitat să își schimbe locul de muncă. Ulciorul mergând la izvor.....se sparge într-o zi!!
Capacele de canalizare trebuie să fie la nivelul pavajului pt. a se putea iesi gazele. Ce fel de meseriași montează pavelele dacă nu știu să decupeze după un banal (...)