„La Moșu’ și Maica”, muzeul etnografic din Măderat





Zi de mare sărbătoare vineri, 10 noiembrie, pentru comunitatea din Măderat, la inaugurarea muzeului etnografic „La Moșu’ și la Maica”, înființat de Asociația „Împreună pentru Măderat: tradiție și viitor”.
Ideea unui muzeu etnografic a pornit de la membrele fondatoare ale asociației – Florica Petrișor, Simona Stoia și Florina-Adriana Filimon – din dorința de a expune într-un cadru organizat obiectele și uneltele gospodărești adunate în ultimii ani.
Colecția etnografică s-a transformat încet, încet – cu ajutorul Primăriei Pâncota, care a oferit spațiul, și a primarului Dan Pocrișer – într-un adevărat muzeu. Muzeul etnografic din Măderat aduce trecutul în prezent si proiectarea lui în viitor și este deschis publicului larg, dar se adresează în mod deosebit copiilor și tinerilor care, trecând pragul muzeului, vor descoperi o lume pe care o cunoașteau doar din auzite, din poveștile bunicilor.
Cele de la care a pornit ideea acestui muzeu spun că vizitarea lui este parte integrantă a educației informale, fiind un fel de „școală după școala. Înființarea unui muzeu etnografic într-o comunitate este un bun prilej de întoarcere la origini, la matca satului, a tuturor celor care aparțin sau au aparținut comunității respective, întorcându-se sau amintindu-și mereu cu drag de satul copilăriei”.
Muzeul este inclus pe harta obiectivelor turistice din Podgoria Miniș-Măderat și pe site-ul visitarad.ro, program de vizită: sâmbătă și duminică între orele 15-17, în celelalte zile se poate programa o vizită la numărul de telefon 0747.954.816.
De asemenea, urmează ca în cadrul muzeului să fie organizat un spațiu dedicat copiilor. De altfel, muzeul reprezintă spațiul ideal pentru organizarea unor șezători, cercuri educative și a diverselor activități pentru copii care se vor organiza în săptămâna „Școala altfel”, pornind de la obiectele expuse și tematica muzeului.
Asociația „Împreună pentru Măderat: tradiție și viitor” mai are în lucru în ființarea clubului „Micii Măderătani” unde, cu ajutorul profesorilor voluntari, copiii vor avea diverse activități cultural-educative.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)