sâmbãtã, 22 iunie, 2024

Special Arad Logo

  La Arad, plătim sau suntem amendați, la Oradea și Timișoara- gratuitate totală! Unde să aruncăm deșeurile din construcții, domnilor Robu și Bolojan?

  de Mihai Todoca | 5 septembrie 2019, 9:59 AM | Administraţie | Știri Arad | Topic special

  5

  (foto: Facebook Guran Liliana)

  Știm că sunteți atât de sătui când auziți: „La Oradea se poate, pe când la noi…”. Știm. Deoarece și noi ne-am săturat să ne uităm peste gardul vecinilor, Timișoara sau Oradea, să vedem tot felul de lucruri care funcționează. La noi, vorba aceea: „Dumnezeu cu mila”.

  Poliția Locală ne trimite comunicate de presă, în mod regulat, cu persoane amendate deoarece au aruncat deșeurile provenite din construcții, în diverse locuri. Amenda este 1000 de RON și mai ești obligat și să cureți locul. Au fost de zeci de ori în acțiune pe strada Mărului, loc preferat pentru deversarea deșeurilor și tot se mai găsește câte un „deștept” să meargă cu mașina, căruța sau te mai miri ce, să își arunce gunoaiele acolo.

  La Oradea,

  colegii de la ebihoreanul ne arătau încă de acum doi ani, că acolo nu e nevoie să te pitulești, să te joci de-a v-ați ascunselea cu Poliția Locală și să arunci gunoaiele pe unde apuci. Acolo este un centru de colectare și cităm :„Concret, în acest centru întins pe o suprafaţă de 2.500 de metri pătraţi, orice orădean poate să predea, gratuit, 12 tipuri de deşeuri: deşeuri cu conţinut periculos (categorie care include deşeuri precum medicamente expirate, bidoane insecticide, baterii şi acumulatoare, uleiuri, cutii de vopsele etc.), materiale textile, ambalaje metalice, obiecte de uz casnic, sticlă, deşeuri electrice, electrocasnice şi electronice, materiale plastice, hârtie şi carton, lemn şi mobilier, deşeuri vegetale, deşeuri rezultate din lucrări de amenajări sau reamenajări pentru care nu este necesară autorizaţie de construire şi bunuri reutilizabile. Pe scurt: orice fel de deşeuri produse într-o gospodărie!”.

  La Arad,

  lucrurile stau cam așa: pentru moloz cică nu există un cadru legal prin care cei de la Retim pot să ridice deșeurile rezultate din construcții, deoarece, spre deosebire de  Timișoara, Primăria nu a dorit să facă o hotărâre de consiliu prin care să achite din bugetul local serviciul prin care Retim ar fi urmat să ridice molozul.

  La Timișoara,

  inclusiv între blocuri, sunt în total patru sute de containere pentru aruncarea molozului. La început se pare că au fost probleme cu aceste containere deoarece, deși acestea erau exclusiv pentru persoane fizice, tot mai des veneau firme care foloseau containerele respective. Așa că au montat camere de supraveghere, iar când observau că angajații unei societăți vin să deverseze molozul, autoritățile se prezentau la fața locului și aplicau amenzi. Lucru care a și funcționat. … să nu uităm: containerele au fost puse la dispoziția cetățenilor în mod gratuit.

  Revenind la Arad,

  pe surse aflăm că nu s-a dorit să se facă o asemenea înțelegere ca și la Timișoara „de frica Curții de Conturi”. O țineți minte pe fetița care l-a luat pe „NU” în brațe? Ei, Primăria a luat Curtea de Conturi în brațe.

  Colectarea și deversarea molozului se poate face doar contra cost, și rămâne la decizia cetățeanului să aleagă o firmă privată care să ridice molozul și să îl transporte la groapa de gunoi de la FCC Environment sau să ia legătura direct cu FCC care dispune de mașini, evident contra cost, să preia și deverseze molozul.

  În ceea ce privește rampele clandestine, la început, Retim s-a oferit să le desființeze, ba chiar mai mult au și făcut acest lucru în unele locuri, după care au trimis factura la Primărie. Primăria a spus „Pas, noi nu am comandat așa ceva”și nu a mai achitat factura către Retim. Am încercat în două rânduri (a se citi zile) să luăm legătura cu primarul interimar Călin Bibarț, pentru a afla de ce la Oradea și Timișoara se poate, iar la Arad nu. Probabil, primarul Bibarț nu mai are timp pentru noi și cetățenii, fiind atât de ocupat cu campania electorală la televiziune și radio, încât poți spune că acolo e angajat. Însă, trebuie să-i precizăm că o să ceară votul și cetățenilor din Arad care nu pot scăpa de deșeurile din construcții decât dacă plătesc unor societăți private.

  Așa că, ne-am permis să-i întrebăm, bineînțeles retoric, pe primarii municipiilor Oradea și Timișora, Bolojan, respectiv Robu, dacă al nostru, de la Arad, Bibarț, nu catadicsește.

  70459463 2419198201474645 4959911237958762496 n

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Eu nu stiu de ca va mai mirati … Nu stiu cine ridica gunoiul la Oradea , la Timisoara stim ca Retim , acest contract tare curios de salubrizare pe zi ce trece este mai …dubios .
   La Arad se ridica de 2 ori pe saptamana o pubela de 120 l de casa , la Vladimirescu se ridica o data pe saptamana tot o pubela de 120 l …. Vi se pare normal ?
   Ce saracie sa faci cu gunoiul menajer ?

   0 voturi
   +1
   -1
  2. Depinde ce înțelegem prin deseuri din construcții !
   Nu tot molozul intra ca si clasificare la acest tip de deseuri pentru care se achita un tarif.
   Exista specificații legislative care reglementează faptul ca unele deseuri provenite din amenajări interioare pentru care nu este necesară emiterea unei autorizații de construcție , nu sunt clasificate ca deseuri din construcții si sunt deseuri reziduale……
   Socotiți si Dvs ……

   0 voturi
   +1
   -1
  3. Noi avem un contract minunat in cadrul Sistemului de Mangement si gestiune a deseurilor solide… numele mai lung ca Sistemul. Acest proiect ultaradubios prevedea ca, in anul II de contract tarifele sa scada. Ia Ghiciti au scazut? Acest contract prevedea colectarea deseurilor pe 4 fractii reciclabile. acest contract /proiect prevede ca in perioada de mobilizare de multa apusa sa se distribuie pubelele cumparate prin finantare europena. Ia Ghici cate sunt la Aeroport impreuna cu sute de containere. Acest proiect/contract presupune ca firma sa faca 4 campanii de colectare anual pentru deseuri voluminoase (mobilier dee s.a) GRATIS! Cite s-au facut ? Acest proiect prevede Campanii de informare si publicitate pentru implementarea colectarii selective! NU SE VAD!. Acest Proiect/Contract are niste indicatori de performanta pe care nu-i respecta nimeni, dar care mai grav sunt tolerati de Colegiul Director ADISIGMD si de functionarii la care exista datorii postelectorale care populeaza ADI-ul ARAD dar si de catre alte institutii care reglementeaza si controleaza aceasta activitate. SOMN USOR.

   +4 voturi
   +1
   -1
  4. nu știu cine a făcut contractul cu retim- ul ,dar la făcut în bătaie de joc la adresa cetățeanului,am primit o adresa în care mi sa comunicat că nu am voie să pun în pubela: resturi din construcții,resturi vegetale și altele ,care nu fac parte din contract,și atunci mă intreb:ce facem cu acestea? ma facem un contract? mai plătim o dată…

   0 voturi
   +1
   -1
  5. chiar nu vedeti ca la arad sunteti condusi de mafia portocalie?aplecat un primar si nu au organizat alegeri pt alt primar si a lasat falca din tata in fiu pe alt primar!aradul a ales sa se fereasca de un rau si a dat in mafia pdl care ju se ca lasa dusa usor aveti grija!in rest sa traiti cum ati votat!

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.