sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    La Arad a fost votat un proiect ce impune spații verzi mai mari la noile construcții. Este o premieră în România

    de Raluca Medeleanu | 26 octombrie 2022, 3:39 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

    1

    imagine cu rol ilustrativ

    Un proiect de hotărâre ce prevede mărirea suprafețelor alocate pentru copaci și verdeață, când se construiesc blocuri și spații comerciale noi, plasează Aradul ca lider național la acest capitol. În ședința CLM de astăzi, 26 octombrie, această nouă reglementare a fost susținută și aprobată de toți consilierii.

    „Îmbunătățirile principale pe care le aduce sunt pe parte de blocuri noi și de spații comerciale. De exemplu, până acum, la blocurile noi se acorda undeva la 2 metri pătrați de spațiu verde per locuitor, iar de acum se va aloca 25% spațiu verde din parcelă. Pe partea de spații comerciale, la hypermarketuri de exemplu, se acorda 5% spațiu verde din întreaga parcelă, iar de acum încolo spațiul verde va reprezenta 15% din întreaga parcelă și de asemenea se va planta câte un copac la fiecare 4 locuri de parcare”, a explicat consilierul USR Dorian Curcanu, cel care a pornit această inițiativă.

    Odată intrată în vigoare această nouă hotărâre, reglementările se vor aplica doar la viitoarele construcții, nu și la proiectele deja aflate în lucru, nici la cele la stadiu de PUZ, după cum ne-a explicat Dorian Curcanu.

    Nu se aplică la cele care au primit până acum acordul arhitectului șef și vor intra în Consiliu Local, ci doar la cele care se vor demara din acest moment încolo”, a spus Curcanu.

    Întrebat fiind dacă consideră că este o măsură care poate fi pusă în practică la Arad, ținând cont de tipul de proiecte imobiliare care se efectuează în municipiu, acesta ne-a declarat că „dacă se poate asigura ceva similar în alte state europene, n-ar trebui să nu se poată în Arad sau în restul orașelor din România. Dimpotrivă, în alte țări, de exemplu în Danemarca pur și simplu sunt mult mai restrictivi la condițiile de spații verzi decât suntem noi. Acolo, dacă suprafața construită a întregii clădiri este de 5000 mp, atunci tot 5000 mp de spațiu verde trebuie asigurați”.

    Proiectul gândit de consilierul Dorian Curcanu a fost îmbrățișat de toate grupările politice, fiind depus sub semnătura tuturor consilierilor din cadrul Consiliului Local și votat în unanimitate de aceștia.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Ideea proiectului ar fi ok, dacă nu ar fi incompletă !

      Adică:
      – se pare că nici până în prezent NU ESTE DEFINITĂ CLAR noțiunea de „spațiu verde” PT. ZONELE URBANE. Pt că, deh, în rural, „spațiu verde” e și Pășunea Satului, unde pasc vitele sau „spațiu verde” e și Jungla Amazoniană, cu liane, maimuțe și alte viețuitoare…
      Ori ASEMENEA TIPURI de „spații verzi” nu au ce căuta într-o zonă URBANĂ !!! 😲

      – al doilea aspect neclarificat este CINE ARE OBLIGAȚIA și SUB CE FORMĂ să facă întreținerea spațiilor verzi?🤔
      Pt că aia nu se numește „întreținere” dacă tunzi iarba sau greblezi o dată pe ani, iar copacii îi „toaletezi „5 cm din vârful crengilor” !!!
      De adunatul frunzelor, nici nu mai are rost să vorbim…

      Deja s-a ajuns la stupiditatea situației în care FIRME și ANGAJAȚI DE SPECIALITATE, trimiși de Primărie (din păcate, FOARTE RAR și doar în PUȚINE ZONE !!! 😣), le este literalmente frică să facă ÎNTREȚINREA ȘI TOALETAREA CORECTĂ a pomilor și zonelor verzi, de frica tuturor inculților și neaveniților (care in viata lor n-au sădit ȘI ÎNTREȚINUT un singur copac sau un metru pătrat de grădină 😡), dar se consideră „mari specialiști” în „spații verzi”…
      În plus, și Garda de Mediu (o instituție plină de „pile instituționalizate”, fara cele mai elementare cunoștințe în domeniul biologiei, pomiculturii, silviculturii, etc.), continuă „să dea apă la moară” acestor „lătrăi” pseudo-ecologiști, dând amenzi sau avertismente PUȚINILOR voluntari sau angajați care se mai ocupă ÎN MOD REAL (nu mimat) de întreținerea Zonelor Verzi. 😠
      Dar, culmea, acești „cerberi” ai Gărzii de Mediu, cåt și „lătrăii” pseudo-ecologiști, NU-ȘI ASUMĂ NICIODATĂ VREO VINĂ , când, DATORITĂ NEÎNTREȚINERII CORESPUNZATOARE a copacilor și zonelor verzi, SE PRODUC DAUNE și, chiar, VICTIME !

      Așa că, decăt „spații verzi” de tipul „junglă verde urbană” (pline de gunoaie acoperite de vegetație si „sălaș” pt „vietăți cu 2 sau 4 picioare”), sau „gazon” plin de buruieni „cât casa”, de gunoaie și de dejecțiile cåinor si animalelor CU și fără stapâni, mai bine fără…

      PS: fără aceste clarificări și constrângeri (unde e cazul), toată această idee frumoasă a „spațiilor verzi din zone urbane” VA RĂMÂNE DOAR
      CA O STATISTICĂ PE HÂRTIE sau CA SLOGANE ELECTORALE „sforăitoare”.
      Si ar fi trist să se întâmple așa…

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    3 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.