Juriul UE a șters pe jos elegant cu proiectul Arad 2021. Vezi motivația respingerii dosarului

  de [email protected], Raluca Medeleanu | 26 ianuarie 2016, 6:46 PM | Cultură | Topic special

  7

  Faptul că dosarul de candidatură al Aradului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană a fost extrem de slab nu a fost motiv de mirare pentru nimeni. Drept urmare: Aradul a fost eliminat din cursă în prima fază, la începutul lunii decembrie. Însă motivul pentru care nu am trecut testul nu a fost făcut public… până acum.

  Juriul oficial desemnat de Uniunea Europeană a publicat pe site-ul ec.europa.eu un document în care explică, clar și concis, analiza tuturor celor 14 orașe candidate din România.

  Iată motivația respingerii dosarului de candidatură al Aradului, tradus din engleză:

  „În timpul prezentării, echipa de candidatură s-a focusat pe activitățile culturale curente ale orașului, strategia culturală și pe aplicarea acestora în conceptul de Capitală Culturală Europeană. Primarul a subliniat că orașul s-a oferit să preia 15% din numărul de refugiați pe care îi va primi România. Renovarea zonei Cetății va fi un plus semnificativ în viața culturală a orașului. Dosarul prezenta Aradul ca un model de inovație și angajament prin tineret pentru Europa. Juriul a apreciat vestea despre Cetate și planurile conturate pentru folosirea ei drept spațiu pentru spectacole. A apreciat, de asemenea, includerea unor proiecte ce se concentrează pe latura negativă a istoriei acesteia. Planurile de revitalizare ale malurilor Mureșului, implicând inițiative culturale, sunt și ele elemente importante pentru a îmbunătăți spațiul public al orașului atât din punct de vedere cultural, cât și al mediului. Juriul a apreciat majorarea recentă a bugetului alocat culturii. Programul subliniat în dosar conține mai multe proiecte interesante care au potențial, dar în această fază, juriul a considerat că sunt slab dezvoltate. Multe dintre aceste proiecte se bazau pe o continuare a unor parteneriate existente. A existat relativ puțină informație despre parteneriatele cu artiști și organizații europene, iar aceasta a dus la scăderea dimensiunii europene.

  Dosarul a descris o intensă consultare cu cetățenii și operatorii culturali, folosindu-se într-un mod interesant de bloggerii și rețelele sociale ale orașului, cât și de implicarea școlilor. Juriul a apreciat eforturile pe care le-a făcut administrația orașului pentru a crește activitățile de voluntariat. Programul ar fi putut dezvolta o puternică legătură cu sectorul de arte independente și cu industriile creative pentru a spori producția culturală locală. Juriul a simțit că dosarul de candidatură ar fi putut fi îmbunătățit prin consolidarea moștenirii artistice a unor grupuri precum Kinema Ikon (și proiectele sale digitale inovatoare) și TEBA.

  Referințele la multiculturalism nu sunt redate într-o programă de strategie concretă. Planurile de investiție pentru cartierul rrom, Mureșul mort și reintegrarea prin cultură a dinamismului orașului sunt, de asemenea, bine venite dar, totuși, procesul de implicare și reflectarea acestuia în program au fost neclare.

  Juriul nu a fost convins în legătură cu structura managerială și guvernantă, care au fost prost dezvoltate, pentru acest stadiu, atât în dosar cât și în prezentare.  

  În concluzie, juriul a considerat că dosarul de candidatură a avut întocmirea unei oferte cu tentă locală și regională, în mod special în momentul în care Cetatea va deveni operațională. Totuși, juriul nu a văzut destul conținut în programul conturat sau în viziunea artistică pentru a face un impact la nivel european, darămite să devină un «model de inovație pentru Europa»

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Pai cum aduca sa preia 15% din refugiati ? Ce treaba au refugiatii cu cultura, cand majoritatea dintre ei vin din tari cu o mentalitate a evului mediu.Banuiesc ca ii cazeaza in imobilele lui.Cum isi permite gunoiul asta cu pupincuristii lui sa isi bata joc de noi si sa asume astfel de actiuni ?

   +22 voturi
   +1
   -1
   • ai dreptate,n-am stiut ce vrea sa ne pregateasca” inteleptul”nostru primar.In timp ce toata Europa este terorizata de acesti barbari, el ar fi fost in stare sa ne pricopseasca cu 15% dintre refugiati ca sa “dea bine”.Este momentul sa gandeasca toti aradenii pe cine mai voteaza la viitoarele alegeri.

    +10 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  7 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.