miercuri, 29 mai, 2024

Special Arad Logo

  Jazz-ul s-a făcut rege peste Timișoara. Încă două zile de MUZICĂ cu JAZZx

  de Adriana Barbu | 1 iulie 2023, 2:47 PM | Cultură | Regional

  0

  Zeci de mii de oameni. Zeci de vedete și câțiva zei ai muzicii jazz, pe care ai ocazia, probabil unică în viață, de a-i vedea aici, la Timișoara, în Piața Libertății. Muzică care curge prin toți porii, muzică bună care e capabilă să umple un oraș, mii de suflete. E JAZZx la Timișoara și e nebunie totală aici. Timișoara nu e doar orașul revoluției, ci e și orașul în care se ascultă muzică bună. Timp de cinci zile, aici e totul despre jazz. Mai sunt încă două. Nu le ratați, o să vă pară rău.
  E a 11-a ediție a JAZZx, un festival dedicat muzicii jazz și influențelor sale, și e aproape divin să-ți curgă jazzul prin vene. Timp de cinci zile, publicului i se oferă, gratuit, în Piața Libertății, la Cazemata U, în Piața Sfântul Gheorghe, la D’arc, la Aethernativ, muzică dintr-un spectru divers de stiluri muzicale, de la jazz modern și fusion, până la soul. Organizatorii festivalului au promis că va fi „o experiență unică pentru iubitorii de muzică, care vor putea să descopere și să aprecieze diversitatea și originalitatea acestui gen muzical” și așa a și fost până acum. Cum arată lista artiștilor de la JAZZx, ediția din 2023? Așa: SHAKTI [John McLaughlin, Zakir Hussain, Shankar Mahadevan, Ganesh Rajagopalan, Selvaganesh Vinayakram, Thundercat, Ezra Collective, Bilal, Ibeyi, The Comet is Coming, Ben l’Oncle Soul, Tigran Hamasyan, Mammal Hands, Delvon Lamarr Organ Trio, Acetobă feat. Arcuș, Andrei Petrache Trio, Blue Noise, Luiza Zan Quintet, VanDerCris, Tongue FU feat Joshua Idehen, Jan Blake, Belinda Zhawi, Stephen James Smith, Dumitru Fanfarov, Lena Chilari, Ligia Keșișian & Mugur Grosu.

  JAZZx Shankti

  Momentul SHAKTI la JAZZx, unul dintre acele momente de neratat de la Timişoara (foto JAZZx)

  „This moment” la JAZZx

  Trei zile s-au scurs din această incursiune prin jazz, trei zile marcate uneori de 39 de bătăi pe secundă, alteori de voci care urcă până la cer sau de ritmuri armene, dar și de o premieră mondială: la Timişoara, vineri, după concertul din Piaţa Libertăţii, chiar acolo, s-a vândut, pentru prima oară în lume, vinilul (şi CD-ul) „This moment”, albumul lui SHAKTI (adică a lui John McLaughlin, Zakir Hussain, Shankar Mahadevan, Ganesh Rajagopalan şi Selvaganesh Vinayakram). A fost coadă acolo, o coadă boemă, dar elegantă, o coadă cu zâmbete şi amabilităţi, cu toate că s-a dovedit că nu sunt suficient de multe „This moment” pentru toţi doritorii.

  JAZZx, sâmbătă și duminică

  Jazz-ul va rămâne rege la Timişoara şi sâmbătă, şi duminică.
  Sâmbăta, ziua cea mai lungă, a început deja, la JAZZx, în Piața Sfântul Gheorghe, unde de la 10:30 au concertat Tongue FU feat Joshua Idehen, Jan Blake, Belinda Zhawi, Stephen James Smith, Dumitru Fanfarov, Lena Chilari, Ligia Keșișian & Mugur Grosu. La ora 20.00, în Piaţa Libertăţii vin Luiza Zan Quintet, la 21:00 The Comet is Coming, iar la ora 22:30 Ezra Collective, pentru ca, mai apoi, după ora 23.45, la Cazarma U să fie „Nocturnal Jams – Soccer96”, la JAMzz @ D’arc să fie Nooryiah, iar la JAMzz @ Aethernativ să vină Micaela Grei.
  Și duminica, JAZZx pornește de dimineață, în Piața Sfântul Gheorghe, tot de la 10:30, cu Tongue FU feat Joshua Idehen, Jan Blake, Belinda Zhawi, Stephen James Smith, Dumitru Fanfarov, Lena Chilari, Ligia Keșișian & Mugur Grosu. Piața Libertății îi va avea pe scenă pe Blue Noise, de la ora 20.00, pe Bilal, de la ora 22.00, pentru ca întreg festivalul să se încheie cu IBEYI, adică cu gemenele franco-cubaneze Lisa-Kaindé și Naomi Díaz („Ibeyi” însemnând „gemeni” în yoruba, limba și cultura strămoșilor lor), cu muzică cu influențe în care reunesc fusion jazz, R&B și downtempo electronică cu intervenții cu instrumente tradiționale, care vor urca pe scena de aici la ora 22.30 și vor pune punct poveştii JAZZx, ediţia 2023. Un festival calculat la secundă, fără rateuri, fără întârzieri, fără note false, fără muzică proastă.

  JAZZx face parte din Programul Național “Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”, este finanțat de Consiliul Județean Timiș, organizat de Muzeul Național al Banatului și produs de Centrul Cultural PLAI.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.