marþi, 18 iunie, 2024

Special Arad Logo

  „Îți dau eu bani de la mine, numai ia-o odată că tremură Retim-ul!” Stația de Sortare a Deșeurilor, încredințată Reconsului de către Primărie

  de Mihai Todoca | 30 iulie 2019, 10:05 AM | Știri Arad | Topic special

  0

  O nouă (ne) Realizare –  Încredințarea Stației de Sortare a Deșeurilor Arad către RECONS

  „Proiect de hotărâre nr.954/2018 privind aprobarea unor măsuri pentru reglementarea activității de sortare a deșeurilor în Stația de Sortare Arad”; altul: ”Proiect de hotarâre 60/2018 privind aprobarea  Studiului de fundamentare privind decizia de concesionare a activității de sortare a deșeurilor reciclabile și exploatare a Stației de Sortare Arad din cadrul Sistemului Integrat de Gestiune a Deșeurilor din Județul Arad”

  Încă unul și răsuflăm ușurați : „Ordine de zi ședințe 11 iunie 2019 -punctul 17. Proiect de Hotărâre nr.954/2018 privind aprobarea unor măsuri pentru reglementarea activității de sortare a deșeurilor în Stația de Sortare Arad  – inițiativa Primarului”.

  Ați obosit, nu-i așa? Ei nu au obosit să prezinte un fiasco numit  pompos „Sistem  integrat de management și gestiune a deșeurilor în județul Arad” ca fiind o mare realizare a administrațiilor locale și județene din Arad sau chiar  o mega realizare! Constatăm  calitatea serviciului județean de salubrizare pe banii și nervii noștri cât de „bun este” și „cât de funcțional și operațional” se demonstrează a fi. „În aceste zile”, tocmai a murit salubrizarea în două zone: Lipova și Chișineu Criș.

  Citește și: Prefectura trebuie să declare situație de urgență la Lipova și alte zone din județ, unde oamenii sunt sufocați de gunoaie! Firma care colecta gunoiul a pierdut licența ANRSC!

  Prin proiectele cu titulaturi ce obosesc, se pregătește o altă „realizare” – ei ar spune că introduc stația de sortare de la Arad în sistemul mort pe o treime, prin sucombarea celor două zone amintite mai sus. Noi sesizăm altceva și dacă cumva ați urmărit materialele noastre pe marginea subiectului „gunoi” din ultimul an și jumătate, tot ce s-a scris este real.

  Un proiect care „a trecut” o dată cu plecarea fostului Primar la Bruxelles

  Începeam materialul cu amintirea a două proiecte: proiect de hotărâre nr.954 a a fost propusă prin cel puțin opt ședințe de consiliu local încă din decembrie și se referea la încredințarea directă a sortării deșeurilor către Recons. Dar, pentru că avea nevoie de votul a două treimi din numărul consilierilor locali, fiind de „patrimoniu”,  nu prea trecea la vot. Până când, în luna iunie, au votat „pentru” și cei care erau împotrivă. Și gata.

  Numai că de această dată se pare că au votat toți pentru o mică „gaură” dată bugetului Aradului. Și de ce spunem asta? Pentru că al doilea proiect amintit la început  (60/2018) este un studiu  de oportunitate în care se vorbește de licitația stației de sortare de la Arad și de faptul că trebuie încredințată prin licitație unui operator „de meserie” în sortarea gunoiului și nu unei societăți cum este Recons, care între noi fie povestea, fără a-i supăra, nu prea e „de meserie” la sortat gunoiul. Bineînțeles că proiectul de hotărâre nr. 60 s-a adoptat prin HCLM 198/28.03.2019.

  Citește și : Cu pași de melc către predarea stației de sortare a gunoiului din posesia Primăriei Arad către Retim

  În anexa la proiect care a fost la transparență pe site-ul Primăriei Arad, dar care între timp a „ieșit” de pe site- ul Primăriei Arad, se prevedeau printre altele, investiții peste 300 000 de euro plus 10% din respectiva valoare. Aceste investiții sunt pentru situații neprevăzute- pe care noul operator desemnat prin achiziție (procedură competitivă cum spun specialiștii primăriei -nu încredințare directă cum s-a realizat acum în speța cu Recons) ar trebui să le facă pentru ca stația să fie operațională și funcțională. Ce se va întâmpla acum?

  Cine va pompa banii în stația de sortare? Recons, Primăria, sau Primăria prin Recons?

  Simplu. Investițiile sau cheltuielile de pus în funcțiune a Stației, sau cel puțin o parte din bani, le va suporta Recons aproape sigur finanțat de la Bugetul Aradului -că doar „lui” i s-a încredințat direct Stația de Sortare a Gunoiului. Între timp procedura de achiziție ar trebui să se deruleze.

  În concluzie, Recons va repara Stația cu bani probabil de la Buget , fiindcă e de stat, iar în tot acest timp se va desemna alt operator, foarte posibil privat și „bine informat” (noi bănuim cine, dar deocamdată nu spunem) care nu va mai fi obligat să bage bănuții în investiții  și reparații că doar i-a suportat deja bugetul Aradului.

  Ca un amănunt care merită amintit, la această oră noi toți plătim operatorului care ne colectează și sortează gunoiul în Arad și zona 1 81 de lei pentru fiecare tonă de deșeuri reciclabile. Însă aici este o altă discuție deoarece avem un dubiu că sumele încasate pentru sortare  se plătesc mai departe, dar asta pot să investigheze cei competenți, noi doar am ridicat o minge la fileu. În rest trageți dumneavoastră concluziile cam cum merg lucrurile.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.