Update Prefectura trebuie să declare situație de urgență la Lipova și alte zone din județ, unde oamenii sunt sufocați de gunoaie! Firma care colecta gunoiul a pierdut licența ANRSC!

  de Raluca Medeleanu | 26 iunie 2019, 4:01 PM | Administraţie

  3

  (foto: Facebook @orasullipova)

  Munți de gunoaie se revarsă din pubele, pe străzile din Lipova. Locuitorii orașului sunt sufocați de duhoare și sunt îngrijorați pe drept cuvânt pentru sănătatea lor, mai ales în condițiile în care canicula a „acaparat” întreg județul Arad. Cine e responsabil de acest focar? Ne-am îndreptat atenția asupra autorităților și ne-a fost adus la cunoștință că firma de salubrizare „GSU”, care operează în zonele 2 și 5 din județ, adică inclusiv în Lipova, a rămas mai întâi fără autorizație de mediu și apoi, vinerea trecută, fără autorizație ANRSC. Asta duce, automat, la rezilierea contractului. Localitățile în care operează au rămas astfel fără o societate care să le ridice gunoiul.

  Am luat legătura cu primarul Lipovei, Mircea Jichici, care ne-a spus că se simte efectiv legat la mâini. Luni a aflat despre exact cât de gravă e situația în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la Consiliul Județean Arad, unde toți primarii din zonele mai sus menționate au fost informați despre retragerea licenței ANRSC pentru GSU. L-am întrebat dacă le-a fost expus vreun plan de remediere a problemei, însă acesta ne-a spus că deocamdată nu. Teoretic, firma GSU este obligată să mai ridice gunoiul încă o lună, dar nu face față gunoiului acumulat. Special Arad a expus motivele care i-au făcut pe cei de la GSU să fie depășiți de situație, în articolul „Noua conducere GSU consideră atitudinea FCC Environment abuzivă și se simte oaia neagră spre care se aruncă pe nedrept toate neregulile cu gunoiul din județ”.

  „De miercuri nu au mai colectat deloc. Sunt străzi unde nu s-a mai ridicat gunoiul chiar de luni de zile”, ne-a spus primarul Lipovei. „Am întrebat luni, în AGA, unde să ducem gunoiul, dacă putem să-l ducem noi cumva undeva, dar nu putem să facem asta, ar fi caz penal, întrucât nu avem licență pentru așa ceva”, a adăugat acesta, spunând că situația e un adevărat dezastru.

  Ceea ce ar putea Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor (ADI SIGD) să facă în astfel de situații extreme e să pornească o nouă licitație, iar între timp să desemneze prin atribuire directă o firmă care să ridice gunoiul în această perioadă de două, trei luni (sau… și mai multe dacă cumva există contestații) până cineva câștigă licitația. Dar pentru a lansa procedura pe SEAP, din cauza cerințelor noii OUG 74, trebuie să se întocmească o nouă documentație, cu un nou consultant, lucruri care necesită timp.

  Singura soluție pentru localitățile care se zbat cu această problemă la noi în județ ar fi dacă s-ar declara situație de urgență. Acest lucru ține însă de decizia Prefecturii Arad care, deocamdată, nu a făcut acest lucru.

  Am luat legătura cu Simona Stan de la Asociația ADI SIGD, care ne-a spus că au anunțat Prefectura că în AGA de luni s-a luat act de ordinul ANRSC prin care s-a retras funcționarea operatorului de salubritate GSU. Am cerut atât reprezentanților ADI Deșeuri cât și Prefecturii Arad punctul de vedere oficial, întrebându-i care este planul de remediere a acestei grave probleme.

  Este clar că situația cere o reacție rapidă. Ni s-a promis că vom primi răspunsurile în curând, în scris.

  Iată răspunsul ADI SIGD la solicitarea noastră:

  „În data de 24.06.2019 am primit de la ANRSC Ordinul președintelui prin care i s-a retras licența de operare operatorului Grup Salubrizare Urbană S.A.

  În cadrul ședinței AGA din data de 24.06.2019, a fost prezentat Ordinul ANRSC mai sus amintit și conform art. 37 alin. 1 lit. g. din contractele de delegare, AGA a luat act de încetarea Contractelor de Delegare prin Concesiune a Serviciului Public de Salubrizare, respectiv colectarea separată şi transportul separat al deşeurilor municipale şi al deşeurilor similare, provenite din activităţi comerciale din industrie şi instituţii, inclusiv fracţii colectate separat, fără a aduce atingere fluxului de deşeuri de echipamente electrice şi electronice, baterii şi acumulatori, din judeţul Arad, proiect gestionat de ADI-SIGD Arad — Zona 2 și Zona 5,

  AGA a aprobat transmiterea operatorului Grup Salubrizare Urbană S.A. un preaviz de 30 de zile conform art. 37 alin. 2 din contractul mai sus menționat, termen în care se va solicita operatorului Grup Salubrizare Urbană S.A. de a asigura continuitatea prestării serviciului de colectare separată şi transportul separat al deşeurilor municipale şi al deşeurilor similare, provenite din activităţi comerciale din industrie şi instituţii, inclusiv fracţii colectate separat, fără a aduce atingere fluxului de deşeuri de echipamente electrice şi electronice, baterii şi acumulatori, pe o durată de 30 de zile, de la data comunicării,

  În data de 26.06.2019 am informat operatorul Grup Salubrizare Urbană S.A. despre încetarea celor două contracte și obligativitatea asigurării continuității activității de colectare și transport a deșeurilor din cele două zone,

  Urmează a se demara procedura de achiziție pentru atribuirea unor noi contracte de delegare”.

  Răspunsul Prefecturii Județului Arad:

  „În baza Ordonanței de urgență cu Nr. 21 din 2004, primarii pot convoca comitetul local pentru situații de urgență care să adopte o Hotărâre privind măsurile necesare pentru remedierea situației până la semnarea contractului cu un nou operator la nivelul ADI Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Arad. Hotărârea comitetului local trebuie trimisă la Instituția Prefectului în vederea aprobării în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Primărilor li s-au comunicat acești pași în cadrul mai multor ședințe care au avut loc la Instituția Prefectului pe tema colectării deșeurilor din cele două zone”.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Cum e cu funcționalitatea sistemului?? Domnii de la POS MEDIU? Halo Rovano ? TEODOROVICI? V -AȚI TRIMIS SLUGILE ÎNTR-UN JUDEȚ pNl ca să mintă că sistemul funcționează! Uite cum funcționează. Cei de la ADI CJ și cei care spun că sistemul e funcțional sunt încă liberi??

   0 voturi
   +1
   -1
  2. Cioanca, Balcea si Tolea sa vina si sa duca cu masina personala gunoiul. Toti tac si se ascund, desi se stie ca sunt zone unde nu s-a mai colectat gunoiul de dinainte de Pasti. Acum nu zic nimic ca au dat contractul unei firme de apartament cu 2 angajati si cu un singur utilaj, SUV-ul patronului? Aradeni, chiar ati ajuns tampiti? Nu vedeti cine va conduce?

   +6 voturi
   +1
   -1
  3. Grup Salubrizare Urbană S.A a avut tupeul maim sa imi spuna ca in ultimele 3 luni am platit gunoiul. Au uitat probabil ca ai trecut doar 1 singura data in perioada pe care o reclama. Cireasa de pe tort este ca mai si ameninta ca ne da in judecata. Ce fac cu milioanele de euro incasate de la cetateni? Ma indoiesc sa returneze macar 1 euro spre cineva (afara de ei cu care trebuie sa imparta). Cand se vor lua masuri in tara asta?

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.