joi, 21 septembrie, 2023

Special Arad Logo

  Investiții de peste 9 milioane lei la Ambulatoriu

  de Special Arad | 21 iunie 2023, 5:58 PM | Administraţie | Sănătate

  0

  Investiții de peste 9 milioane de lei la Ambulatoriu. Astăzi, au fost prezentate rezultatele proiectului pe fonduri europene, în cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul Consiliului Județean Arad, în a cărei subordine se află unitatea.

  Proiectul „Creșterea accesibilității serviciilor medicale prin dotarea cu echipamente performante a Ambulatoriului integrat de specialitate din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad” – cod SMIS 126549 a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 8 „Investiții în infrastructurile sanitare și sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel național, regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate și promovând incluziunea socială prin îmbunătățirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de comunități”, Prioritatea de investiții 8.1A „Ambulatorii”.

  Obiectivul specific al proiectului este creșterea accesibilității serviciilor medicale prin dotarea cu șapte echipamente performante conform standardelor europene a Ambulatoriului din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.

  Prin proiect au fost achiziționate următoarele echipamente medicale, amplasate în Ambulatoriul de specialitate, după cum urmează:

  Pentru Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală:
  – 1 aparat de radiodiagnostic cu post de grafie și scopie – 1.398.787,72 lei
  – 1 computer tomograf de tip multislice cu 128 slice-uri – 2.746.520,00 lei
  – 1 aparat radiologic DEXA (osteodensitometru) – 187.553,22 lei

  Pentru Laboratorul de Cardiologie Intervențională:
  – 1 angiograf artere periferice – 3.541.202,00 lei

  Pentru Secția Gastroenterologie:
  – 1 ecograf cu modul de elastografie si ecografie cu substanta de contrast – 453.628,00 lei
  – 1 turn de videoendoscopie – 612.850,00 lei
  – 1 mașină de spălat și dezinfectat endoscoape – 189.490,84 lei

  Valoarea totală a echipamentelor cumpărate de Consiliul Județean Arad pentru Spitalul Județean, prin acest proiect, este de 9.130.031,78 lei.

  „Aparatura medicală, achiziționată în cadrul acestui proiect, este destinată pacienților care se prezintă la spital, în regim ambulatoriu, și permite echipei medicale să efectueze un număr mai mare de investigații. De exemplu, când era funcțional un singur computer tomograf, acesta era utilizat atât pentru pacienții care se prezentau în regim de urgență, pentru pacienții spitalizați cât și pentru pacienții care veneau cu trimitere de la medicul specialist, motiv pentru care listele de așteptare erau foarte lungi. Cu ajutorul acestor aparate am reușit nu doar să diminuăm timpii de așteptare pentru efectuarea investigațiilor ci să și dezvoltăm gama de servicii medicale asigurate pacienților acestui județ. Aparatura medicală este de un real folos și pentru echipa medicală deoarece permite efectuarea unor investigații eficiente și cu acuratețe, pentru a putea stabilii mai apoi, conduita terapeutică necesară pacientului”, a declarat ec. Florina Ionescu, manager SCJU Arad.

  Dr. Dana Iovănescu, medic șef secția clinică Gastro-enterologie, a subliniat rolul și importanța investițiilor în aparatura medicală pentru desfășurarea profesiei. „În stabilirea diagnosticului ne bazăm foarte mult pe investigațiile paraclinice în gastro-enterologie. Există o serie de metode care au chiar valențe terapeutice, adică reușim să tratăm unele afecțiuni cu ajutorul aparaturii, de exemplu, al endoscopului. Folosim aparatură și la hemoragiile digestive, la pacienții care vin din urgențe, la pacienții pe care îi depistăm cu leziuni pre-neoplazice, așa cum le denumim noi – polipi, așa cum îi știe lumea – și pe care le putem îndepărta. Și astfel, pacientul nu ajunge să dezvolte un cancer în timp. Folosim ecografia, folosim elastografia, practic nu se poate vorbi despre o medicină de secol XXI fără să existe un ajutor din partea investigațiilor paraclinice”, a spus doamna doctor Iovănescu.

  „Secția noastră este o secție dependentă de tehnologie, o secție care nu își permite să fie rămasă în urmă din punct de vedere al aparaturii utilizate. În jurul nostru există tehnologie, telefoane mobile, televizoare, progrese care se fac peste tot în imagine. La fel putem vorbi și despre imagistica cu viză medicală. Din acest punct de vedere, noi trebuie să avem aparate performante, noi, care pot da claritate de imagine, claritate în exploatare, care să poată fi acceptate pe un număr cat mai mare de pacienți. Aparatura pe care o folosim este necesară tuturor categoriilor de pacienți, începând cu cei aflați în stare gravă, pacienți poli-traumatizați, pacienți comatoși și terminând cu categoria de pacienți din ambulatoriu, adică acea categorie de pacienți care este deplasabilă, pacienți care suferă de boli cronice, și care sunt mai ușor de investigat. Din această cauză, noi vom fi printre cei care avea nevoie permanent de ceva nou. Investigațiile imagistice, alături de investigațiile de laborator, sunt baza pentru judecata clinică și diagnosticul pus de către clinician și fără ele nu există un tratament corect, iar investiția în secția noastră trebuie să fie permanentă”, a declarat dr. Oana Amza, medic șef Laboratorul de imagistică medicală.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.