luni, 24 martie, 2025

Special Arad Logo

    Inteligența Artificială, față în față cu educatorul

    de Andrada Bobiș | 25 ianuarie 2025, 2:39 PM | Contributors

    0

    AI poate îmbunătăți și susține procesul educativ prin automatizare, personalizarea învățării și analizarea datelor, însă nu poate înlocui empatia, răbdarea /și înțelegerea profundă a nevoilor copiilor.

    Meseria, de neinlocuit! Inteligența Artificială niciodată nu-i va putea ține locul

    Unul dintre aspectele fundamentale ale meseriei de educator/ învățător sau cea de profesor este capacitatea de a înțelege și răspunde la nevoile emoționale și psihologice ale copiilor. Cadrele didactice creează copiilor un mediu sigur, în care elevii sau preșcolarii se simt susținuți, apreciați, ocrotiți și încurajați să-și exprime gândurile și sentimentele și să se descopere pe ei însiși. Inteligența artificială (AI) nu poate înlocui aceste aspecte esențiale ale dezvoltării copilului, care sunt fundamentale în formarea lor ca individ într-o societate care se învârte în jurul tehnologiei.

    De asemenea, educatoarele, învățătorii sau profesorii joacă un rol cheie în formarea valorilor și a comportamentului social al copiilor. Cadrele didactice, care sunt de neîlocuit, oferă copiilor nu doar cunoștințe din mai multe arii ale educației, ci și lecții importante despre respect, colaborare și responsabilitate, lecții de viață, care fără doar și poate implică empatia, o calitate admirabilă ale cadrelor didactice.

    Așadar, procesul educativ nu se rezumă doar la transmiterea de informații, ci și la dezvoltarea caracterului și a relațiilor interumane, lucruri care nu pot fi înlocuite niciodată de un algoritm sau de un sistem AI.

    Un alt aspect important al educației este adaptabilitatea. Fiecare copil este unic și poate învăța într-un ritm diferit. Deși AI poate personaliza lecțiile într-un anumit grad, nu poate înțelege complexitatea unui copil în aceeași măsură în care o face un învățător/educator cu experiență. O educatoare sau o învățătoare are capacitatea de a observa și de a reacționa în timp real la comportamentele, emoțiile și nevoile copiilor, ajustându-și abordarea pentru a se potrivi fiecărui elev.

    Mai mult, un cadru didactic este un mentor în ochii unui copil, un model de urmat și o sursă de inspirație. Rolul cadrelor didactice nu se limitează doar la a preda lecții, ci și la a insufla dragoste pentru învățătură, curaj în fața eșecurilor și dorința de a învăța continuu.

    În concluzie, meseria de profesor, educatoare sau/ învățătoare este profund legată de elemente umane pe care AI nu le poate implementa. Deși tehnologia va continua să sprijine procesul educativ, acest rol rămâne unul care necesită empatie, înțelegere și interacțiune personală, lucruri ce nu pot fi înlocuite de roboți. Educația rămâne o misiune nobilă și profund umană, iar viitorul va necesita profesioniști dedicați care să ghideze copiii către succes și dezvoltare.

    Părinții nu-și vor lăsa copiii în grija roboților

    Educația, așa cum am spus, rămâne fundamentală într-o societate care pune preț pe conexiunea umană. Este greu de imaginat că părinții vor dori să-și lase copiii în grija unor roboți. Astfel, rolurile de învățători, educatori sau profesori vor continua să fie indispensabile.

    Va deveni cea mai căutată și bine plătită meserie

    Aceste meserii nu doar că vor supraviețui automatizării, dar ar putea deveni pe viitor cele mai valoroase. Cererea pentru astfel de servicii ar putea duce la o creștere semnificativă a salariilor în acest domeniu, în contrast cu scăderea valorii muncii din sectoarele administrative, unde AI domină din ce în ce mai mult.

    Meseria de educatoare, învățătoare sau cea de profesor este una dintre cele mai esențiale profesii din societate, iar în ciuda avansului tehnologic și al apariției Inteligenței Artificiale (AI), acest rol uman va rămâne cu certitudine indispensabil.

     

    Citește și: 

    Inteligența plagiată (1)

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.