duminicã, 28 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Infograficul zilei: Țările în care băncile centrale au emis sau plănuiesc să emită monede digitale oficiale

    de - | 12 iulie 2023, 1:12 PM | Business | Infograficul zilei

    0

    (foto: Pexels / RDNE Stock project)

    În timp ce valoarea Bitcoin-urilor și a NFT-urilor este maleabilă, deseori în scădere drastică, o abordare diferită a criptomonedei crește în popularitate la nivel mondial. Monedele digitale ale băncilor centrale sunt controlate de guverne așa cum sunt monedele tradiționale și, prin urmare, reprezintă opusul ideii de Bitcoin descentralizat, netrasabil, scrie Statista.

    Uniunea Europeană a propus un cadru legal pentru lansarea planificată a monedei euro digitale. Potrivit Central Bank Digital Currency Tracker by Atlantic Council, au fost înregistrate planuri concrete de lansare a unei CBDC (Central Bank Digital Currency / Moneda digitală a Băncii Centrale) în Canada, Brazilia și Statele Unite, printre altele.

    Țările aflate deja într-o fază pilot CBDC includ Rusia, Thailanda, India, Coreea de Sud, Suedia, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, potrivit sursei. Cu toate acestea, nu este clar care dintre aceste programe ar putea avea o lansare adecvată în continuare.

    Infographic: Where Central Banks Have Issued Digital Currencies | Statista Sursa: Statista

    CBDC-urile au fost introduse chiar mai devreme decât în ​​Nigeria (21 octombrie) în țările din Caraibe, de exemplu, în Bahamas și națiunile și teritoriile care împart moneda dolarului din Caraibele de Est.

    Sand Dollar (Dolar de nisip) din Bahamas a fost prima monedă digitală a băncii centrale din lume la lansarea sa în 2019 și a deschis calea pentru o adoptare rapidă în rândul națiunilor mici din regiune.

    Proiectul-pilot al Yuanului digital din China a făcut valuri în presă în aprilie 2019, dar proiectul nu a mai continuat de atunci. La fel ca Nigeria, China are o infrastructură solidă de plată digitală și mobilă. O mare parte a populației celor două țări a renunțat la plățile cu cardul și a trecut direct de la opțiunile de plată în numerar la opțiunile digitale, care au devenit extrem de populare. În țările în curs de dezvoltare, băncile centrale iau în considerare și potențialul monedelor digitale să ajungă la cei fără conturi bancare.

    Un alt motiv pentru care unele guverne susțin monedele digitale oficiale este colectarea de date. Plățile digitale omniprezente și supravegherea guvernamentală strictă au condus la o multitudine de date de plată deja disponibile pentru administratorii chinezi. Această cunoaștere a modului în care oamenii cheltuiesc banii va crește doar odată cu implementarea yuanului digital, chiar dacă banca centrală a țării a spus că va limita trasabilitatea și va crea ceea ce numește „anonimitate controlabilă”.

    Sursa: Statista

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.