marþi, 25 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Închisoare pentru tinerii care au aruncat cocktail-uri Molotov în casa unei familii din Șofronea

  de Ioana Costaș | 23 aprilie 2024, 8:03 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  0

  Pedepse cu închisoarea de la 1 an și 6 luni la 10 ani pentru cei patru tineri – cu vârste cuprinse între 18 și 22 de ani – care au aruncat cocktail-uri Molotov în casa unei familii din Șofronea, încercând în acest fel să incendieze imobilul. Incidentul a avut loc la începutul lunii noiembrie 2023, după ce proprietarul casei i-a vândut unuia dintre tineri un scuter cu suma de 4.500 de lei.

  La scurt timp după achiziționare, noul proprietar a invocat că scuterul este stricat, că nu mai funcționează cum trebuie, cerându-și astfel banii înapoi. Vânzătorul nici nu a vrut să audă așa ceva, susținând că scuterul ar fi fost stricat intenționat. Așa că în noaptea de 6 spre 7 noiembrie, cel care cumpărase scuterul, împreună cu alți trei tineri, au pus mâna pe câteva sticle în care au turnat motorină, s-au deplasat la locuința din Șofronea a celui care îi vânduse scuterul, au spart geamul uneia dintre camere cu o piatră, au aprins motorina și au aruncat sticlele pe fațada casei și în interiorul acesteia.

  Din fericire, motorina a făcut mai mult fum decât foc, proprietarul reacționând imediat, astfel că pagubele au fost limitate rapid. Tinerii nu ar fi apucat să arunce întreg arsenalul de sticle pe care îl aduseseră cu ei deoarece proprietarul casei a ieșit afară și a început să fugă după ei.

  Cei patru au fost arestați preventiv în 8 noiembrie, iar ulterior au fost trimiși în judecată pentru tentativă la infracțiunea de omor calificat, distrugere și complicitate la infracţiunea de distrugere.

  Închisoare cu executare

  Luni, 22 aprilie, instanța a pronunțat sentința în acest dosar. Potrivit soluției pe scurt, Tribunalul Arad a hotărât să-l condamne pe „inculpatul Lupşea Alexandru Mihai la 7 ani şi 6 luni închisoare pentru tentativă la infracţiunea de omor calificat; condamnă pe acelaşi inculpat la 2 ani închisoare pentru infracţiunea de distrugere. Contopeşte pedepsele şi aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 7 ani şi 6 luni închisoare la care se adaugă sporul de 8 luni închisoare (1/3 din totalul celeilalte pedepse de 2 ani închisoare) urmând ca inculpatul Lupşea Alexandru Mihai să execute pedeapsa rezultantă de 8 (opt) ani şi 2 (două) luni închisoare, în regim de detenţie”.

  Cea mai grea pedeapsă pe care a aplicat-o instanța arădeană în cauză este de 10 ani și 1 lună. Astfel, în cazul inculpatului Rădulescu Florin Dean, Tribunalul Arad a pronunțat următoarea sentință: „Condamnă pe inculpatul Rădulescu Florin Dean la 7 ani şi 6 luni închisoare pentru tentativă la infracţiunea de omor calificat; condamnă pe acelaşi inculpat la 2 ani închisoare pentru infracţiunea de distrugere. Aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 7 ani şi 6 luni închisoare la care se adaugă sporul de 8 luni închisoare (1/3 din totalul celeilalte pedepse de 2 ani închisoare) urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 8 ani şi 2 luni închisoare, în regim de detenţie”.

  Pentru că inculpatul fusese condamnat – în baza unui acord de recunoaștere a vinovăției – la începutul anului trecut, la 1 an și 11 luni de închisoare cu suspendare pentru trafic de droguri de mare risc, instanța a revocat suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, hotărând astfel: „Revocă suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 1 an şi 11 luni închisoare aplicată inculpatului Rădulescu Florin Dean prin sentinţa penală nr. 72 din 27.02.2023 a Tribunalului Arad şi dispune executarea acesteia pe lângă pedeapsa aplicată prin prezenta, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 10 ani şi 1 lună închisoare în regim de detenţie”.

  Ceilalți doi inculpați în dosar, Raicu Cristian Teodor și Vîț Eduard – ambii fără antecedente penale – au fost condamnați pentru complicitate la infracțiunea de distrugere la 1 an şi 6 luni închisoare, respectiv 2 ani închisoare, în regim de detenţie.

  Sentința Tribunalului Arad nu este definitivă.

  Citește și: Incendierea de la Șofronea: Cine sunt făptașii și ce au găsit polițiștii asupra lor, dar și acasă la ei

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.