duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Închisoare de până la 10 ani pentru e-Factura. Ce spune noua lege

  de - | 15 mai 2024, 8:19 AM | Naţional

  0

  E-factura a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024

  Legea Ciolacu-Ciucă (241/2024) care îi scapă de închisoare pe evazioniști are și prevederi în privința e-Factura. Mai exact, anumite fapte se pedepsesc cu închisoarea de la 3 la 10 ani sau amendă.

  Practic, au fost modificate unele prevederi din Legea pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale (241/2005).

  Astfel, constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsește cu închisoarea şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă evidenţierea, în actele contabile, în factura electronică sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive.

  Aceeași pedeapsă este și pentru „folosirea de către contribuabil, cu rea-credinţă, a sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura, în vederea creării aparenţei de legalitate a unor operaţiuni fictive sau disimulării circuitului tranzacţional real al bunurilor/serviciilor.

  Se consideră că aceste fapte au fost săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale.

  Totodată, s-a modificat și noțiunea de „documente legale”, unde a fost introdusă, de asemenea, e-Factura.

  Noua definiție spune că sunt: “documentele emise pe suport hârtie sau electronic prevăzute de Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Codul vamal, Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi de reglementările elaborate pentru punerea în aplicare a acestora, precum şi factura electronică emisă, transmisă şi primită, potrivit legii, utilizând sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura”.

  Anterior, noțiunea era definită astfel: documentele prevăzute de Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Codul vamal, Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, şi de reglementările elaborate pentru punerea în aplicare a acestora.

  Sursa: Hotnews.ro.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.