duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Care sunt excepțiile de la obligativitatea folosirii sistemului de facturare

  de - | 11 ianuarie 2024, 8:27 AM | Naţional

  0

  Sistemul e-Factura reprezintă un sistem obligatoriu și digitalizat de emitere și comunicare al facturilor, care este legat la serverele ANAF. De la introducerea acestuia, comercianții sunt obligați să emită facturile mai întâi prin aceste servere, ca mai apoi să ajungă la clienți.

  Începând cu data de 1 ianuarie a acestui an, facturile făcute de mână, cele realizate în Excel sau cele întocmite până la data de 25 a lunii următoare, care cuprinde datele din luna precentă, nu vor mai fi valabile, potrivit modificărilor legislative și fiscale introduse odată cu începutul anului. Aceste modificări presupun faptul că toți comercianții au realizat pregătiri suplimentare la final de an, iar munca lor va trebui să fie mai disciplinată.

  În plus, comercianții nu doar emit facturi prin acest sistem, ci și primesc de la furnizorii alături de care lucrează.

  Un alt punct important este faptul că, în cazul în care un emitent comunică doar o factură fizică, fără a o raporta în sistemul ANAF e-Factura, documentul fiscal nu va mai fi valabil.

  Potrivit măsurilor legislative aflate acum în vigoare, fac expecție de la utilizarea sistemului digitalizat de facturare RO e-Factura exporturile dar și importurile, achizițiile intracomunitare și livrările intracomunitare de bunuri și prestările intracomunitare de servicii.

  De asemenea, o altă excepție sunt și comercianții care emit facturi către clienții persoane fizice, însă această categorie de comercianți nu va rămâne permanant pe lista de excepții. Începând cu data de 1 iulie a anului curent, comercianții care emit facturi persoanelor fizice vor fi obligați și ei să emită facturile prin sistemul digitalizat Ro e-Factură.

  Mai multe detalii AICI

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.