Încetinitorul de particule – Simfonia politică arădeană pe contrasens: fetele la Bruscles, băieții la Port Arthur, Ghiță Falcă peste tot

  de E. Nola | 4 July 2022, 8:29 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  3

  Evenimentul absolut al săptămânii arădene trecute a fost fără dubii concertul care a închis stagiunea mult încercatei Filarmonici.

  Interesul a fost pe măsură, Filarmonica, ca să facă față cererii de bilete, a făcut repetiția generală cu public. Un gest deosebit de frumos și perfect în consonanță cu ce ar trebui să însemne cultura într-un oraș care se respectă.

  Interesul, pentru orice meloman, era firesc: Carmina Burana de Carl Orff este un eveniment oriunde și oricând s-ar interpreta. Este o piesă dificilă și complexă, dar cu atât mai pătrunzătoare, necesitând concursul orchestrei, a unor coruri, fără să mai vorbim de soliști.

  1

  Ne așteptam, sincer, ca acest gest simbolic al Filarmonicii să fie remarcat de cei care răspund de ce se întâmplă în acest oraș și în acest județ. Mai ales având în vedere istoria recentă tulbure și scandaloasă a Filarmonicii, respectiv tevatura cu iz politic și de altă natură legată de îndepărtarea în cele din urmă a fostului director, Doru Orban.

  Ați ghicit: nu a fost nimeni dintre guralivii noștri lideri la acest concert. Nici măcar unul așa simbolic. Ei aveau alte treburi, veți vedea, mult mai importante. În frunte cu liderul maxim, cel care și-a început săptămâna prin invitarea femeilor liberale arădene, în frunte cu Geani, la Bruxelles. Da, așa se scrie, chiar dacă știm că cei mai mulți oscilează între Bruscles și Brucsles. Frumoase, entuziaste, mai ales când erau „casual” cu el lider maximo și în cele din urmă la un pub din una dintre „capitalele” Europei Unite (Celelalte două fiind Strasbourg și Luxemburg). Aici suntem de acord, nu treci prin Bruxelles fără să guști o bere din aia belgiană la un pub ca lumea.

  2

  Și uite așa, cât să sorbi o bere cu fetele la Bruxelles, se face joi și auzi că Bibi se dă din nou în stambă în loc să se ducă la concertul de la Filarmonică. Adevărul e că aici tindem să îi dăm dreptate marelui om de la Bruscles (totuși, avem și noi respect): nu puteai găsi un program mai frumos pentru nunta de argint decât să te duci la Carmina Burana cu soția. Asta este.

  Bibi însă a optat pentru Port Arthur, îl înțelegem oarecum și pe el, chemarea naturii se refuză greu. Nici Ghiță Falcă nu s-a grăbit la Carmina Burana, dimpotrivă, așa putem înțelege de ce nu a fost nimeni acolo: au fost trimiși cu toții la Port Arthur să vadă cu ce năstrușnicii se mai ocupă acolo Bibi. Să îl controleze, cum ar veni, să fie cu ochii pe el, să știe că ochiul și urechile partidului nu-l scapă din vedere. Și chiar dacă demonstrația de forță s-a terminat cam cu coada între picioare, și-a atins obiectivul: să fie clar pentru toată lumea că nimic și nimeni nu se întâmplă fără încuviințarea celui de sus. La europarlamentar ne gândim, desigur.

  3

  Cel care vineri s-a prezentat la Ineu la anunțarea oficială a începerii renovării cetății – de fapt, un castel odată fortificat – de acolo. Exact ca la Bibi: prezența liderului de necontestat a scos în evidență pentru toți, dar mai ales pentru Abrudan, recalcitrantul primar liberal de la Ineu, că nu, fără Falcă nu se poate. De cel puțin șapte ani se ogoaie Abrudan să pornească proiectul în timp ce era singurul opozant mai răsărit din PNL-ul arădean, ei și nu s-a putut până acum. Dar uite că acum se poate, trebuie doar să asculți de șef, să contactezi și să contractezi pe cei recomandați și gata. Îi dai drumul, nu înainte, desigur, să îl inviți pe lider să spună câteva cuvinte bine simțite. Nu de alta, dar în viu grai, greșelile de limbă sunt auzite mai greu.

  Seara, e vineri, o zi după acțiunea de gherilă de la Port Arthur, este cu Basil Mureșan la TV Arad. E bine și aici fiindcă alții scriu, omul cel mare doar vorbește. Și îl și învață pe Basil, săracul, cum e cu jurnalismul și întrebările. Ce să-i faci, astea sunt inevitabile când te afli față-n față cu cel mai important om din Arad. Cel care nu mai are ce să facă pe aici, suntem prea mici pentru el, urmează guvernul, președinția, cine știe…

  4

  Și uite așa, după o săptămână bine lucrată, vine și destinderea. La Lipova, la un concert în aer liber intitulat Lipova Symfonic City. Pentru cei mai puțin umblați în limba engleză și la Lipova, asta înseamnă Orașul Simfonic Lipova și a avut loc la Radna. Dincolo de aceste emfatice titluri, ceea ce este sigur că nu e vorba de Arad. Ceea ce este chiar bine în acest caz. Dar tot ai noștri de la Filarmonică, deja în vacanță de joi, plus Paula Seling. Și gratuit, normal, nu înghesuială la bilete ca la Carmina Burana de joi. Pentru popor, cum ar veni, iar dacă este așa, trebuie să fii acolo, lângă Cionca sau Bulbuc, în costumul tău albastru-Robespierre, să se vadă cine dă tonul.

  Și cine îți spune ce este cultura și cum funcționează ea. Chiar dacă arădenii joi ți-au arătat că nu sunt neapărat niște provinciali limitați, se înghesuiau contra cost la Carl Orff, așa cum s-ar înghesui și la teatru dacă acolo nu s-ar da doar cioace și șușanele.
  Și pe care le poți viziona și gratis la orice manifestare de partid și stat degeaba în Arad: concerte în aer liber, festivalul berii și stai să vezi că Zilele Aradului încă nici nu au început.

  Acolo să vezi înghesuială pe gratis sub zâmbetul înțelegător până la urechi al marelui om…

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Frecție la picior de lemn!

   Cineva m–a luminat folosid termenul ”de la coada vacii” și pe cel de țărani. Corect, absolut corect termenul de primitiv arivist venit de la coada vacii și nu cel de țăran. Ca peste tot și în mediul urban și în cel rural există proștie și deștepți, șmecheri și oameni de bun-simț.
   Deci problema nu este că jegurile astea de așa ziși aleși vin de la țară și că sunt doar niște țărani ci că sunt niște infecți veniți de la coada vacii prin filiera PDL/PSD direct în funcții de demnitate publică la oraș.
   Problemele ar astfel dpuă:
   1. Arivismul, lipsa decenței, a moralei, cultura subcultă de maneliști, bețivi, zgomotoși, orgolioși (cred că sună mai bine îngânfați – așa mai aproape de burta broaștei), șmecheri și după câțiva anișori și cu diplome universitare (certificate de intelectuali de carton).
   2. Absența democrației reale care se manifestă prin aceea că noi, poPulimea nu putem să alegem decât dintre ei și ei se aleg între ei sau tot pe ei.
   Și așa, în modul cel mai previzibil și natural cu putință, niște otrepe venite de la coada vacii (de parcă noi la Arad n-am avea destule zdrențe) pun mâna, gura și alte organe murdare la transformarea orașului în visul prostului căpătuit adică într-o așezare prost oranizată cu o viață boemă de nivel de birt sătesc … și ne impun o agendă de țațe la Port Arthur unde era odată un spațiu al rockului, muzică populară care le trezesc nostalgii din perioada copilăriei lor chinuite cu WC în curte. (E-Nola – doar bârfe, cine cu cine și ce a spus unul sau altul și cine e mai tare și mai cool sau alte cancanuri).
   La fel și ștrandul … un spațiu de prost gust, prost gestionat, ruină a succesului din perioada când căcații ăștia veniți de la coada vacii nu erau la butoane care în imbecilitatea lor grotescă, penibilă și tragică au imaginat … garduri. Noaptea minții – este o expresie care nu reușește să se apropie de abisul în care zburdă fanatic cretinii din politica noastră.
   Mai bine la Bidi – pentru cine cunoaște!

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.