Încetinitorul de particule – Sfârșitul domnilor în politică: drama lui Marin Lupaș





Pe scurt, pentru cei care nu știu încă despre ce voi vorbi în continuare.
Marin Lupaș, singurul și unicul om din Arad care acum patru ani a fost ales consilier municipal ca independent, face pasul în spate, se delimitează de Pro România Arad, mai ales de liderul acesteia, Flavius Măduța. În săptămâna care a trecut Lupaș a vorbit pe față despre faptul că a fost înșelat, chiar trădat de acesta atunci când a candidat pentru funcția de primar al Aradului din partea formațiunii de refugiu a lui Victor Ponta.
Marin Lupaș a devenit cunoscut în Arad ca ultimul președinte de succes al UTA-ei, după plecarea sa începând prăbușirea și disoluția clubului. Revenirea echipei în prima linie a echipelor de fotbal din România, întâmplată chiar în acest an, sub conducerea unui alt candidat la primărie, Alexandru Mészár, l-a prins pe Lupaș consilier municipal din partea formațiunii disidente din PSD și care ar trebui să se numească nu Pro România, ci PVP, adică Ponta, Victor Ponta.
Dar Lupaș a fost consilier municipal timp de opt ani, din care trei ca independent, fiind un adevărat lup singuratic în opoziția pe care a desfășurat-o în acești ani la voluntarismul lui Gheorghe Falcă din fruntea orașului.
Personal îl cunosc superficial pe Lupaș, ne-am întâlnit de câteva ori, mereu în relația de jurnalist-persoană publică, însă impresia a fost de fiecare dată favorabilă.
Omul Lupaș este un om decent, cu foarte mult bun simț, chiar cu o eleganță neobișnuită mai nou în relațiile sale cu oamenii. Românul imparțial l-ar numi, fără să gândească prea mult, un adevărat domn și nu ar greși cu nimic de această dată.
Însă un domn care știe ce vrea, zice ce face și face ce zice.
Rar, rar de tot, mai nou în lumea în care până și americanii sunt leșinați după un măscărici incult, dar cu atât mai guraliv, un șmecheraș obraznic și brutal care vrea puterea doar să-și satisfacă orgoliul gol și să-și umple buzunarele dacă sunt goale.
La o primă impresie mulți ar putea crede că Lupaș este prea naiv pentru politică, o persoană mult prea bine intenționată ca să răzbată acolo unde haita își sfârtecă prada sub culorile de partid furate din tricolor. Probabil este ceva în această idee, însă asta nu l-a oprit pe consilierul trei ani independent să fie cel mai activ, cel mai recalcitrant și cel mai enervant consilier în ochii lui Gheorghe Falcă, cel care l-a și dat afară în 2015 de la o ședință CLM în care se discuta despre bugetul uriaș pentru proiectul mort în fașă al Aradului, proiectul de Capitală Culturală a Europei 2021.
Apropo, mai știți ceva de banii votați atunci?
Dar oare vă mai amintiți că cel care a declanșat, cam tot pe atunci, scandalul la proiectul fălcian de transformare a Parcului Eminescu în garaj subteran tot el a fost, iar reacția societății arădene de atunci – cam ultima reacție demnă de reținut -, a reușit să blocheze proiectul și, mai ales, să scoată în față noua generație de politicieni ai Aradului. Este vorba de Sebastian Bulumac, dar mai ales de Sergiu Vlad, cel care a devenit parlamentar în 2016 sub drapelul proaspăt înființatei USR. De altfel amândoi oameni de bază ai galeriei UTA de pe vremea când Lupaș era președinte la club.
La fel, chiar dacă nu este neapărat microbist, șeful actual al USR-ului local, vorbim de europarlamentarul Vlad Botoș, în 2016 a fost șeful de campanie al independentului Lupaș.
Și astea sunt doar cele mai importante. Marin Lupaș a intervenit de fiecare dată când considera că banii arădenilor sunt folosiți cu intenția să se scurgă și în niște buzunare greu de identificat, dar ușor de bănuit. S-a opus unor manifestări culturale organizate doar pentru a se mai spăla niște bănuți, s-a arătat neliniștit de problemele de la CET, a pomenit și de băncile „super de luxe” de pe Mețianu, l-a mai enervat pe Ghiță și cu tramvaiele care nu se mai achiziționau în timp ce se vorbea despre ele de parcă ar fi fost achiziționate, a pomenit și de banii cam mulți folosiți pentru reamenajarea parcului de la Podgoria, asta ca să nu mai vorbim de neglijența crasă a Primăriei față de Cetate, Ștrand și de Trei Insule și podul de acolo.
A fost ca un scai pentru PDL-ul transformat în PNL sub conducerea lui Gheorghe Falcă.
A fost adică ce trebuie să fie un adevărat consilier ales și care se ia în serios în reprezentarea intereselor celor care l-au ales.
Ultima dată ne-am întâlnit undeva în dreptul Bisericii Roșii. Pe partea aialaltă, pe undeva unde este și o terasă pe trotuar. Mergeam în direcții opuse, ne-am zâmbit, ne-am strâns mâna și am schimbat în fugă câteva cuvinte.
Pe urmă, azi vară, după un articol de al meu care analiza candidatura sa la primărie din partea Pro România , mi-a trimis un comentariu în care corecta niște imprecizii din text legate de rolul său de la UTA. Chiar dacă miza articolului era alta, avea dreptate, eu însă eram mai interesat să reacționeze la afirmația mea de acolo după care este prea mic pentru un război atât de mare, „o floare prea delicată pentru grădina cu cactuși ai politicii locale arădene.”
De fapt aici greșeam: Marin Lupaș este prea cinstit și onest, prea elegant și rafinat, prea cu bun simț pentru mârâiala pe ciolan în care s-a transformat de o vreme politica locală în Arad.
Și este prea bun, prea de la țară, prea după capul lui pentru ca cei care se cred cetățeni ai Aradului să-și dea seama că era singurul candidat din 2016 care merita să fie ales primul primar independent al Aradului.
Să sperăm că nu de asta nu l-au ales…
Comentariile portalului
Eu pot sa spun ca: niciodata nu am votat cu psd-ul, nu fac parte din nici un partid, detest ceea ce au facut de-a lungul timpului cei care au pus (...)
Da, vorbind de caracter una e sa faci afirmatii publice scapate de sub control care rastalmacite pot unele sa arate mai rau decat altele, toti politicienii au facut asa ceva (...)
Parasutele Organizate Tactic au un mare "merit" in faptul ca Aradul ocupa locul 1 pe tara la raspandirea bolilor transmisibile care erau aproape eradicate in urma cu 30 de ani. Si medicii (...)