Enola Day: (Catindații 6) – Marin Lupaș, o floare prea delicată pentru grădina cu cactuși a politicii locale arădene. Și pe deasupra și Marin…

  de Lajos Notaros | 27 august 2020, 8:00 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  11

  Continuăm serialul de pandemie și precampanie despre care nu se știe deocamdată ce înseamnă fiecare. Nici luate împreună, nici fiecare în parte. Voi prezenta aici persoanele și personajele despre care știm deja că au intenții de a candida la funcțiile eligibile de la alegerile locale. Este vorba înainte de toate de cel de primar și de președinte al Consiliului Județean. Începem cu cei mai cunoscuți și cu șanse, urmând să terminăm cu cei care pot produce surprize. Plăcute și neplăcute, depinde. Aceste prezentări nu fac parte din campania candidaților sau partidelor, reprezintă prin excelență modul în care vede autorul acestei rubrici situația și candidații. Nici măcar nu este vorba de punctul de vedere al redacției, fiindcă Special Arad este o publicație independentă în care jurnaliștii, fiecare în parte, au convingerile lor personale în ceea ce privește viața politică. Nu de alta, dar așa e normal dacă luăm în serios libertatea cuvântului și independența presei.

  Am trecut de prima jumătate a candidaților, ajungând, iată, la cei pentru care miza nu este să ajungă primari sau viceprimari, ci să intre în CLM cu măcar un candidat, acesta fiind chiar cel nominalizat pentru funcția de primar.
  E vorba înainte de toate de candidatul Pro România, Marin Lupaș, urmat la o distanță încă greu de estimat de cel al Partidului băsescian, PMP, Cristian Galea, respectiv de al nou înființatului Partid Republican, Samuel Caba. Aici este interesant de pomenit că ultimii doi vin din comunitatea neoprotestantă, foarte puternică la Arad, Galea pășind de fapt pe urmele lui Caba, cel care a fost candidatul PMP acum patru ani.
  Spre deosebire de cei doi, Lupaș este un om public cu state vechi, făcându-și un nume acum douăzeci și ceva de ani, încă de pe vremea când conducea clubului UTA în prima divizie, clubul care după o scurtă perioadă de criză nici până acum elucidată a căzut în prăpastia din care s-a cățărat înapoi în prima divizie cu fața schimonosită de efort tocmai acum câteva săptămâni.


  De altfel acest trecut care putea fi glorios, dar s-a terminat cu un eșec dureros, este pe undeva și explicația situației de acum a lui Marin Lupaș, cel care onest, elegant și politicos mereu, pare un războinic prea mic pentru un război atât de mare. Fără să intrăm în amănunte, prăbușirea UTA-ei condusă de el l-a marcat profund chiar dacă, din nou, delicat, el nu a insistat niciodată pe asta, dar intrarea sa în politică prin PSD la sfârșitul primului deceniu al noului mileniu se datorează și problemelor pe care le-a avut ca lider al clubului privatizat deja cu noua conducere a orașului de după 2004.
  Din acest punct de vedere Lupaș este simbolul eșecului UTA-ei privatizate, iar revenirea de acum a clubului și echipei sub auspiciile primăriei conduse încă, chiar dacă din Bruxelles, de Gheorghe Falcă, arată mărimea dezastrului.
  N-a stat însă prea mult la PSD, devenind în 2016 primul și singurul până acum consilier local independent din Arad, aspect care arată totuși valoarea și impactul personalității sale în ochii arădenilor.
  Probabil doi ani i-au ajuns să înțeleagă că duce astfel o luptă cu morile de vânt, redevenind în 2019 membru de partid în partidul nou înființat al lui Victor Ponta, Pro România, o disidență din PSD-ul lui Dragnea, reprezentat la Arad de Flavius Măduța, cel cu care Lupaș a plecat din PSD în 2016.


  Ei, și aici este buba.
  Marin Lupaș ca om, ca personalitate și ca om public înainte de toate, este tocmai inversul omului care a creat partidul, acel Victor Ponta, fost prim ministru inteligent săltăreț și alunecos, având mereu o problemă cu integritatea sa morală și nu numai. Nu de mult i s-a retras și titlul de doctor în drept, bazat pe un plagiat la fel de mare precum pretenția sa susținută printr-un discurs obraznic și nesincer de a fi cel mai talentat politician de stânga al României, adevăratul urmaș ai marilor întemeietori în frunte cu Ion Iliescu.
  Eu merg totuși pe onestitatea și inteligența lui Marin Lupaș, cred că și-a dat seama la timp că în condițiile de acum nu ar avea nicio șansă să intre în CLM ca independent, alegând Pro România ca gruparea cea mai adecvată scopului său de a rămâne consilier local. Și într-adevăr, fiind un om de stânga, nu prea avea alte opțiuni, PSD-ul fiind acum vehiculul lui Mihai Fifor, iar celelalte partide mici fiind mult prea cantonate în populismul de dreapta, o atitudine pentru care Lupaș nu are nicio tresărire.
  O analiză de inginer deci, o cântărire a plusurilor și a minusurilor care decurg din decizie, dar care nu schimbă esențial datele problemei.
  Marin Lupaș poate fi unul dintre cei mai onești politicieni locali ai Aradului din ultimii ani, influența sa, în lipsa susținerii populare masive, este neglijabilă, în ochii majorității, amețite de gesticulația marilor partide și a mai marilor personalități din aceste partide, el trece drept o ciudățenie simpatică care se luptă fără șanse în CLM pentru tot felul de lucruri neimportante.


  Acești alegători, nemaivorbind de majoritatea scârbită de politicianismul partidelor mari, indiferent că e vorba de PSD sau, de o vreme, PNL, care nu se prezintă la vot, nu au cum să realizeze că șansa democrației stă exact în acești oameni onești, care iau în serios faptul că ei, înainte de toate, reprezintă interesele celor care i-au ales, nu a partidelor care i-au nominalizat pe liste. A acestor „independenți” care cred în cinste și onestitate, nu au în vedere doar interesele lor personale și sunt așa nu pentru că le cere partidul, ci pentru simplul fapt că ei așa sunt ca oameni.
  Având în vedere toate acestea, nu pot să nu-i țin pumnii Domnului Lupaș.
  Chiar dacă nu dau doi bani pe partidulețul lui Victor Ponta, chiar dacă știu că cu o floare nu face primăvară.
  Însă merg pe sentimentul meu că am de a face cu un om de care orașul are nevoie. Mult mai mult decât își imaginează. Orașul. Și indiferent că îl cheamă Marin.
  Sau, poate, tocmai de aceea….Ia vedeți mai jos…

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Asa cum spuneti”dacă luăm în serios libertatea cuvântului și independența presei”chiar nu putem ,noi cititorii sa nu simtim in articolul dvs.o briza de inducere (sa nu spun manipulare!)a ideii de esec,de insucces pt.un candidat,oricare ar fi acesta.Succesul, ca şi eşecul, va fi măsurat diferit de către fiecare dintre noi, în funcţie de inteligenţa, de educaţia şi gradul de cultură pe care îl are fiecare candidat.Deci nu prea este potrivit sa etichetati un om in functie de nume,de religie,…..In opinia mea ,de cuvantator liber,nu cred ,ca este etic, sa influentati opinia publica in sensul inducerii ideii, ca un anumit candidat are sau nu are sanse de a se pozitiona pe o anumita functie in CLM.Chiar daca presa este independenta,nu exagerati cu tehnicile manipulatorii,fiti liberi si “frumosi” si pe dinauntru,daca doriti credibilitate!

   +5 voturi
   +1
   -1
   • Vă spun un secret pe care ar trebui să-l știți din moment ce vă ascundeți după pseudonimul thinker.
    Orice text poate fi înțeles și interpretat în felurite moduri. De obicei intenția autorului nu este evidență, mai precis explicită, mai ales dacă textul are valențe dincolo de modul de adresare comun.
    Interpretarea este treaba cititorului, iar această interpretare spune mai mult despre cititor decât despre autor.
    Și da, libertatea de opinie și cea a cuvântului – libertatea presei nu are treabă cu asta, ține întotdeauna de situația politică – îți dă dreptul să emiți idei și gânduri care poate nu convin celuilalt.
    Mai ales dacă faci asta asumându-ți identitatea și riscurile care vin din interpretările despre care am vorbit mai sus, din partea cititorilor.
    Din această perspectivă, intervenția DVS, acoperită de neasumarea identității, nu este o expresie a libertății de opinie, ci o formă tipică și exemplară a intenției de manipulare și influențare propagandistică.
    Nu știu dacă ați înțeles, atunci când un autor răspunde unui comentariu pseudonim, face o concesie, un act de caritate în fond…

    +5 voturi
    +1
    -1
    • Multumesc pt.”concesia” facuta.Apreciez si sper ca nu ma “pedepsiti “ca am ales un pseudonim…Chiar dvs.folositi unul si multi altii, cititori de ai dvs…..si asta reprezinta o libertate !
     Faptul ca am citit ,am gandit …..(de aici si pseudonimul ales!)si am inteles mai mult decat se doreste a fi transmis ,cred ca nu poate sa mi fie imputat de catre un reprezentant al unei prese” libere” !
     In rest ,toate cele bune si succes in campania electorala!

     +2 voturi
     +1
     -1
     • Mulțam de urări.
      Pseudonimul meu este un pseudonim jurnalistic, folosit de peste 25 de ani, cunoscut și care nu ma ascunde, eventual mă diversifică în spațiul jurnalistic.
      Este o mare diferență între un pseudonim literar și unul care are doar singurul scop de a ascunde identitatea celuia care vorbește.
      Desigur nu răspund la toti ”anonimii”, faptul că DVS v-am răspuns dovedește că, dincolo de pseudonim, întrezăresc o persoană și o mentalitate care merita răspunsul meu.
      Vă urez și eu la fel!

      +1 voturi
      +1
      -1
  2. Consider că mare parte din informațiile legate de UTA si activitatea mea la UTA sunt dezinformări. Pe fondul unor probleme de sănătate am ieşit din conducerea clubului în 2002. Atunci s-a retras şi investitorul principal, tot pe probleme de sănătate, iar clubul a fost preluat de Chişbora, cu echipa lăsată în Prima Ligă. După 5 ani de investiții, fără sprijin de la Primărie, cu jucători care au făcut performanță, cu bază sportivă funcțională ş.a.m.d. Unde este prăbuşirea despre care vorbiți?! Confundați anii sau dacă nu, doriți să dezinformați dle Notaros. O să discutăm după câțiva ani de zile, de evoluția în timp a clublui, cu un buget de aproape 90% susținut de Primărie.

   +11 voturi
   +1
   -1
   • Sper că mă adresezi cui trebuie!
    Dacă e așa, Domnule Lupaș, cu tot respectul, e vorba de o înțelegere greșită.
    Poate că formularea este de vină, dar eu nu am legat de persoana Dumneavoastră calvarul UTA-ei din ultimii 15 ani.
    Dimpotrivă, am vorbit de eșecul privatizării UTA-ei în situația în care, cel puțin 4 ani, Dumneavoastră ați fost ultimul președinte de club de succes, astfel încât numele Dumneavoastră poate fi legat de ce a urmat. Desigur, cei informați știu exact cum s-a întâmplat, cine ce a făcut și cum a devenit UTA proprietatea Primăriei care acum se folosește de club pentru a-și face propagandă electorală.
    Mi se pare ciudat ca un articol de-a dreptul elogios la adresa Dumneavoastră să fie astfel interpretat chiar de Dumneavoastră.
    Eu în continuare vă consider un tip subtil care poate discerne între sensuri, chiar printre puținii politicieni locali și acoliții lor care sunt capabili de acest efort.
    Închei, sper că asta nu se va interpreta: nu sunteți DVS vinovat de calvarul UTA-ei, dimpotrivă, sunteți poate printre cei puțin care au făcut tot ce a depins de ei ca treaba să iasă bine. Aici e momentul de glorie. Faptul că eforturile DVS au fost dejucate de alții, iar după plecare DVS clubul a intrat în disoluție este eșecul care poate fi legat simbolic – nota bene simbolic, dacă înțelegeți ce vreau sa spun acum în campania electorală – de momentul DVS de la UTA.
    În rest să auzim numai de bine…

    0 voturi
    +1
    -1
    • Cu materialul clientului:
     .
     „Fără să intrăm în amănunte, prăbușirea UTA-ei condusă de el l-a marcat profund chiar dacă, din nou, delicat, el nu a insistat niciodată pe asta,…”
     .
     „Din acest punct de vedere Lupaș este simbolul eșecului UTA-ei privatizate…”
     .
     Și citat din răspunsul dv de mai sus: „Poate că formularea este de vină, dar eu nu am legat de persoana Dumneavoastră calvarul UTA-ei din ultimii 15 ani.”
     .
     Și un citat dintr-o cunoscută poezie hazlie ca o concluzie amuzantă: „… El, se jură, ca nu fură, dar l-am prins cu rața-n gură!”
     Așai la Românica „… ce vezi nu-i așa cum tu vezi. Să-ți spun eu ce vezi, că ascultă-mă pe mine … tu dragul de tine nu ști ce vezi.”

     +1 voturi
     +1
     -1
     • N-as fi vrut, in fond îmi sunteți simpatic, mă simt totuși obligat să vin cu un bon mot vechi: eu am învățat să scriu, învățați și DVS să citiți.
      La prima observație, dacă o negați, susțineți că pe Domnul Lupaș decăderea UTA-ei nu l-a afectat. Eu am fost mai simpatetic și cred că l-a afectat chiar foarte mult, nu de alta, dar daca nu este asa, înseamnă că observația sa de acum este pur politică.
      La a doua doar cât i-am spus și Domniei Sale în replică: cântăriți bine sensul cuvântului simbolic, simbol și mai meditați la noțiunea de UTA privatizată.
      După care mai putem discuta…

      0 voturi
      +1
      -1
   • Confirm cele spuse de domnul Lupas iar pentru cine nu isi aminteste, era 2001, UTA tocmai promovase in prima liga insa si atunci primaria a lasat-o de izbeliste iar in lipsa finantarii se contura un scenariu sumbru, vanzarea locului de prima liga cate FC Maramures Baia Mare, scenariu care din fericire nu a mai avut loc pentru ca UTA a intrat pe mana asocierii condusa de domnul Chisbora, lua fiind asa numitul proiect “Barcelona”.

    Indiferent de ce a urmat dupa, domnul Lupas nu poate fi acuzat de nimic, din contra a fost un bun manager, onest, transparent care si in anii ce au urmat a ramas cu sufletul la UTA in pofida problemelor de santate ramanand un om in fata cui orice utist isi poate ridica palaria.

    A nu se intelege ca-l blamez de ceva pe domnul Chisbora, din contra, alea au fost vremurile si oricine trebuie judecat in contextul vremii sale.

    +5 voturi
    +1
    -1
  3. E clar pentru oricine ca o mare parte din candidati nu vor aduna mai mult de cateva procente. Succesul e al castigatorului, ca primar, si al partidului care are cei mai multi reprezentanti in CL si CJ. Restul e discutie de dragul statisticii. Daca un partid a obtinut la trecutele alegeri 2% si acum are 2,3% poate fi un succes?

   +9 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.