Încetinitorul de particule – Sfârșitul domnilor în politică: drama lui Marin Lupaș

  de E. Nola | 16 noiembrie 2020, 7:22 AM | Încetinitorul de particule | Recomandările editorilor

  17

  Pe scurt, pentru cei care nu știu încă despre ce voi vorbi în continuare.

  Marin Lupaș, singurul și unicul om din Arad care acum patru ani a fost ales consilier municipal ca independent, face pasul în spate, se delimitează de Pro România Arad, mai ales de liderul acesteia, Flavius Măduța. În săptămâna care a trecut Lupaș a vorbit pe față despre faptul că a fost înșelat, chiar trădat de acesta atunci când a candidat pentru funcția de primar al Aradului din partea formațiunii de refugiu a lui Victor Ponta.

  Marin Lupaș a devenit cunoscut în Arad ca ultimul președinte de succes al UTA-ei, după plecarea sa începând prăbușirea și disoluția clubului. Revenirea echipei în prima linie a echipelor de fotbal din România, întâmplată chiar în acest an, sub conducerea unui alt candidat la primărie, Alexandru Mészár, l-a prins pe Lupaș consilier municipal din partea formațiunii disidente din PSD și care ar trebui să se numească nu Pro România, ci PVP, adică Ponta, Victor Ponta.

  Dar Lupaș a fost consilier municipal timp de opt ani, din care trei ca independent, fiind un adevărat lup singuratic în opoziția pe care a desfășurat-o în acești ani la voluntarismul lui Gheorghe Falcă din fruntea orașului.

  Personal îl cunosc superficial pe Lupaș, ne-am întâlnit de câteva ori, mereu în relația de jurnalist-persoană publică, însă impresia a fost de fiecare dată favorabilă.

  Omul Lupaș este un om decent, cu foarte mult bun simț, chiar cu o eleganță neobișnuită mai nou în relațiile sale cu oamenii. Românul imparțial l-ar numi, fără să gândească prea mult, un adevărat domn și nu ar greși cu nimic de această dată.

  Însă un domn care știe ce vrea, zice ce face și face ce zice.

  Rar, rar de tot, mai nou în lumea în care până și americanii sunt leșinați după un măscărici incult, dar cu atât mai guraliv, un șmecheraș obraznic și brutal care vrea puterea doar să-și satisfacă orgoliul gol și să-și umple buzunarele dacă sunt goale.

  La o primă impresie mulți ar putea crede că Lupaș este prea naiv pentru politică, o persoană mult prea bine intenționată ca să răzbată acolo unde haita își sfârtecă prada sub culorile de partid furate din tricolor. Probabil este ceva în această idee, însă asta nu l-a oprit pe consilierul trei ani independent să fie cel mai activ, cel mai recalcitrant și cel mai enervant consilier în ochii lui Gheorghe Falcă, cel care l-a și dat afară în 2015 de la o ședință CLM în care se discuta despre bugetul uriaș pentru proiectul mort în fașă al Aradului, proiectul de Capitală Culturală a Europei 2021.

  Apropo, mai știți ceva de banii votați atunci?

  Dar oare vă mai amintiți că cel care a declanșat, cam tot pe atunci, scandalul la proiectul fălcian de transformare a Parcului Eminescu în garaj subteran tot el a fost, iar reacția societății arădene de atunci – cam ultima reacție demnă de reținut -, a reușit să blocheze proiectul și, mai ales, să scoată în față noua generație de politicieni ai Aradului. Este vorba de Sebastian Bulumac, dar mai ales de Sergiu Vlad, cel care a devenit parlamentar în 2016 sub drapelul proaspăt înființatei USR. De altfel amândoi oameni de bază ai galeriei UTA de pe vremea când Lupaș era președinte la club.

  La fel, chiar dacă nu este neapărat microbist, șeful actual al USR-ului local, vorbim de europarlamentarul Vlad Botoș, în 2016 a fost șeful de campanie al independentului Lupaș.

  Și astea sunt doar cele mai importante. Marin Lupaș a intervenit de fiecare dată când considera că banii arădenilor sunt folosiți cu intenția să se scurgă și în niște buzunare greu de identificat, dar ușor de bănuit. S-a opus unor manifestări culturale organizate doar pentru a se mai spăla niște bănuți, s-a arătat neliniștit de problemele de la CET, a pomenit și de băncile „super de luxe” de pe Mețianu, l-a mai enervat pe Ghiță și cu tramvaiele care nu se mai achiziționau în timp ce se vorbea despre ele de parcă ar fi fost achiziționate, a pomenit și de banii cam mulți folosiți pentru reamenajarea parcului de la Podgoria, asta ca să nu mai vorbim de neglijența crasă a Primăriei față de Cetate, Ștrand și de Trei Insule și podul de acolo.

  A fost ca un scai pentru PDL-ul transformat în PNL sub conducerea lui Gheorghe Falcă.

  A fost adică ce trebuie să fie un adevărat consilier ales și care se ia în serios în reprezentarea intereselor celor care l-au ales.

  Ultima dată ne-am întâlnit undeva în dreptul Bisericii Roșii. Pe partea aialaltă, pe undeva unde este și o terasă pe trotuar. Mergeam în direcții opuse, ne-am zâmbit, ne-am strâns mâna și am schimbat în fugă câteva cuvinte.

  Pe urmă, azi vară, după un articol de al meu care analiza candidatura sa la primărie din partea Pro România , mi-a trimis un comentariu în care corecta niște imprecizii din text legate de rolul său de la UTA. Chiar dacă miza articolului era alta, avea dreptate, eu însă eram mai interesat să reacționeze la afirmația mea de acolo după care este prea mic pentru un război atât de mare, „o floare prea delicată pentru grădina cu cactuși ai politicii locale arădene.”

  De fapt aici greșeam: Marin Lupaș este prea cinstit și onest, prea elegant și rafinat, prea cu bun simț pentru mârâiala pe ciolan în care s-a transformat de o vreme politica locală în Arad.

  Și este prea bun, prea de la țară, prea după capul lui pentru ca cei care se cred cetățeni ai Aradului să-și dea seama că era singurul candidat din 2016 care merita să fie ales primul primar independent al Aradului.

  Să sperăm că nu de asta nu l-au ales…

  Distribuie articolul

  Comentarii

   • Sa fim totusi rezonabili, a fost in PSD pana in 2016, adica inainte de cea mai toxica perioada a PSD-ului. Atunci nu aveai alternativa la PNL-ul aradean insusit de Falca. Pana la urma caracterul este dat de fapte, nu de vorbe, nu de formatiunea politica in care ai activat.

    @Domnule Notaros, Sergiu Vlad, spre deosebire de Sebastian Bulumac, nu a avut niciodata treaba cu galeria UTEI si in afara de cateva prezente efemere pe la stadion, nici prea multa treaba cu UTA n-a avut.

    0 voturi
    +1
    -1
    • @E. Nola:
     A ieșit pt că l-a înșelat Flavius Măduța nu Victor Viorel. Cel puțin așa reiese din textul dvs și eu va cred pe cuvânt.
     Totuși…doar alianța cu un om ca ponta arată de ce a luat marele om politic Marin Lupaș 1300 de voturi într-un oraș ca Aradu’ !

     Se pare că noi suntem toți proști numa’ voi care-l știți personal îl vedeți altfel!

     Nime’ nu-i curios cum e Lupaș când e acasă în fotoliu. Contează ce face pe plan politic și din acest punct de vedere e doar un psdist original sau cel puțin asta razbate din alianțele pe care le face indiferent că e “independent” sau nu!

     --1 voturi
     +1
     -1
      • “Omul Lupaș este un om decent, cu foarte mult bun simț, chiar cu o eleganță neobișnuită mai nou în relațiile sale cu oamenii”

       Asta este o descriere despre viața lui politică? Atâtea laude nu scria nici Păunescu de nea Nicu!
       În fine…Viața lui politică spune tuturor că este și a fost PSD. D’aia l-au și votat nici 1700 de arădeni! De fapt Eu spuneam ce reiese din alianțele pe care le face! Atât! Nu mai amestecați ce nu puteți rumega!

       0 voturi
       +1
       -1
      • Vă mulțumesc că mă citați. V-a plăcut formularea, nu-i așa? Cam asta e diferența dintre părere și opinie.
       În rest, citiți mai departe, nu închideți cartea după cuvântul introductiv. Aveți acolo o sinteză a activității sale de consilier.
       Și mai gândiți-vă la ceva: nu partidul face omul, mai precis, omul care este făcut de partid, se numește activist.
       Logic: el a venit la PSD după ce a fost instrumental la UTA. A plecat de la PSD, victoria sa din 2016 nu se datora PSD-ului, ci celor care au plecat din PSD. O mică diferență.
       Faptul că acum a plecat și din Pro România dovedește că nu partidul l-a făcut pe el, ci el a încercat să facă partidul, dar nu i-a ieșit. Înțelegeți?
       Se pare că nu ați citit nimic de Păunescu. Păcat, nu scria prost!

       0 voturi
       +1
       -1
      • Domnu’ Notaros, nu partidul face omul, da’ omu’ are posibilitatea să nu se alieze cu niște viermi. Am văzut mai sus că sunt oameni care consideră că PNL este diferit de PSD pe plan local și că acest mare om a ales să-și murdărească numele(din lipsă de opțiuni sărmanul) aliandu-se cu unul dintre cele mai corupte partide din u.e.(care în 2016 cică incredibil, era mai ok) numa’ de dragu’ arădenilor. Al dracu’ acest mare om! Văzând acest sărman că PSD se îndreaptă înspre ura națională…mai apoi se aliaza cu un partid mai spurcat ca partidul mamă! Tot pt binele nostru… Realizați ce aberații încercați să demonstrați? E atât de greu sa recunoașteți că, la fel ca Păunescu și acest stimabile este și a fost mereu aliat cu comuniștii! Le-a fost și secretar general județean. Tot la fel ca Păunescu îi mai critică pe foștii colegi, da’ după cum v-am mai spus… părem proști mulți pt voi. Doar părem.

       În fine pe mine nu mă deranjează că-l lăudați sau că credeți în el. Mă seacă că încercați să ne duceți de nas. Că sunteți apolitic, că bla-bla. Atât.

       …cât despre Lupaș…poate realizează că mai mult de acei aproape 2000 nu-l va mai vota nime’ și că eșecul lui pe plan politic local nu se datorează lu’ Ghiță sau Maduta ci alegerilor neinspirate pe care le-a făcut.

       +1 voturi
       +1
       -1
  1. De ce a ajuns ejectat din politică o așa valoare?
   Cum se face că oameni de calitate nu au acces în politică?
   Cum se face că toți candidații tuturor partidelor sunt niște neica nimeni pe care doar șefii de partide îi văd valoroși?
   Care este gradul de reprezentativitate al valorosului politician? Pe cine reprezintă el?
   Pe de altă parte, există oameni reprezentați de actuala clasă politică arădeană?
   Care este mecanismul prin care se asigură reprezentarea cetățeanului?
   Cum se face că alegătorii nu au și opțiuni electorale dezirabile ci doar șmecherași băgați în față de mizeriile astea de grupuri de interese care-și spun partide?
   Credeți că nu există în Arad și alți oameni competenți și corecți și că ami interesează pe cineva tot felul de justificări acelorași personaje, multe apărute în tulburele tupeu criptocomunist al anilor 1990?
   De care epocă suntem mai aproape, de una modernă a unei democrații veritabile sau de evul mediu întunecat în care pozițiile privilegiate erau la discreția seniorului de moșie?
   Ce importanță are cum îl cheamă pe nenică asta de la PSD-independenți- PVP (Partidul lui Victor Ponta) sau pe Meszar care a reușit la III-a ședință să-și depună jurământul citind de pe o foaie (probabil traducerea numelui din maghiară)?
   Că tot sunteți blocat pe caracterizarea personajelor, nu încercați să imaginați un scenariu de succes, dar realist, al unui om inteligent, educat, corect și pasionat care are succes în politica asta a noastră? Ar fi imposibil, SF, Kafka. Dacă nu reușiți să imaginați niciun scenariu de succes pentru un om de calitate atunci nu înseamnă că doar vă pierdeți vremea?

   0 voturi
   +1
   -1
   • Întrebarea cu care începeți este foarte bună.
    În rest vă cam contraziceți. Mai precis nu știți ce vorbiți.
    Important e însă să vă deversați frustrarea: Mészár nu este criptocomunist, a făcut câte ceva palpabil în orașul acesta și vorbește românește fără probleme. Dacă DVs ați vorbi japoneza cum vorbește el românește, v-ați numi Murakami Haruki.

    0 voturi
    +1
    -1
  2. Bine a facut Lupas ca a plecat de langa dubiosul de Maduta si plagiatorul de Ponta, doi tradatori psesdisti. Dar nu e despre aceste rebuturi ale societatii care incearca sa se imbogateasca din politica, vad ca si-a si pus grasu oamenii sa comenteze :)))) ca daca ar fi candidat ei independendenti nu ii votau nici familia lor, hahaaa. Asa este dl-e jurnalist, politica este o troaca, plina de porci gata sa manance pe cei care nu-s manjiti. Cred ca a rezistat destul de mult nea Marin printre gunoaiele astea, s-a saturat si el deja.

   --1 voturi
   +1
   -1
  3. Eleganta acestui domn se vede de la o posta iar dacă activitatea lui de consilier a fost precum ați descris, este o pierdere pentru oraș, indiferent din ce partid face parte. Sunt de acord cu comentatorul Aradean ca probabil a făcut niște alegeri neinspirate, ca orice om de altfel, poate a fost trădat dar nu cred ca de VP. Cred ca daca dorea sau avea nevoie, putea beneficia de sprijinul tinerilor pe care le-a descoperit, care de altfel și ei sunt pe nicăieri, singur, împotriva vântului, nimeni nu poate.
   Ce nu pot digera este ca atât presa cât și cititorii taxează pe oricine cu standarde absolute, persoane care au de face cu situații mai mult decât imperfecte. Exemple : Într-un fel știți ca nu reușea nimeni independent dar e bai ca a întrat în pesede; pont-a ajuns într-o situație jenanta, a ramas chiar fără diploma, practic a fost pedepsit, dar lumea tot cu asta îi scoate ochii. Pana când, și de câte ori trebuie sa fii pedepsit pentru aceeași păcat? Și sincer va intreb: a beneficiat de un sistem de învățământ perfect, fara cusur și împrejurări care îl facilitau? Înaintea lui nici nu a existat asa ceva? Nu ma înțelegeți greșit, nu sunt pe partea lui în aceasta chestie doar ca observ o ranchiuna care nu iartă și care ar fi mult mai corect direcționat către sistem și nu persoana. Aceasta mentalitate este la fel de nociva decât cel pe care-l condamnați, întrucât nu permite redresarea, nu faciliteaza recunoașterea personala și corectarea. Nu am reușit să-mi expun foarte bine ideea dar focusul nu e pe persoana ci pe fenomen(e).

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.