Încetinitorul de particule: Omul din oglinda Aradului în care nu te recunoști și începi să te schimonosești și să te bățâi ca prostu’… (II)

  de E. Nola | 3 September 2018, 11:27 AM | Încetinitorul de particule

  6

  Nu pot să cer spor de toxicitate, suntem o redacție mică și trăim cum putem, dar vizionarea îndelungată a clipului despre care va fi vorba în cele ce urmează reclamă o protecție specială.

  Am vorbit în prima parte despre circumstanțele apariției acestei așa zise melodii de promovare a Aradului, prezentată sub forma unui videoclip produs de agenția bucureșteană Neverland Place, aceeași agenție care asigură – nu stim exact ce și cum – spatele festivalului de pe aeroport de peste o săptămână: Arad Open Air.

  La acest festival nu avem ce comenta, chiar dacă nu suntem consumatori de muzică electronică, am înțeles că anul trecut a fost nesperat de bine, iar anul acesta vedeta festivalului este însuși Goran Bregovic, un adevărat personaj și fenomen muzical pe care îl apreciem și noi chiar dacă zilele sale de glorie au cam trecut, însă ce a rămas nu e puțin.

  Avem a comenta la răspunsul Centrului Municipal de Cultură, la cei pe care i-am întrebat cât i-a costat pe arădeni melodia și videoclipul de promovare, acest răspuns, promt, e drept, ne-a cam lăsat în ceață, afirmând că videoclipul face parte dintr-un categorie mai vastă de servicii, cităm: „cu privire la bugetul alocat melodiei și videoclipului „Omul din oglindă”, precum și campaniei „Autoportret”, vă aducem la cunoștință faptul că acesta nu a făcut obiectul unui contract anume, ci a fost inclus într-o categorie mai largă de servicii.”

  raspuns cmca

  Cu alte cuvinte, am fost trimiși la plimbare, un singur lucru fiindu-ne totuși clar: nu știm cât a încasat sau va încasa Neverland Place din banii contribuabililor arădeni, oricum, din moment ce nu ni se spune, mult mai mult decât prețul unui videoclip muzical care oscilează, în funcție de calitate și pretenții, între 5 și 15 mii de euro.

  Să vedem, așadar, ce au produs ei pentru acești noname-money, pornind de la ideea expusă în prima parte după care e foarte greu să ne ridicăm deasupra ideii de trash, o idee de altfel foarte la modă în industria muzicală și nu numai.

  Începem cu muzica!

  Este electronică, făcută adică pe calculator, nu știm dacă, așa cum se obișnuiește, s-au folosit și ceva chitare sau a fost făcut numai din „tehnică”. Oricum ar fi, compozitorii – sunt mai mulți, în frunte cu Vanotek -, pot fi siguri de un lucru: nu cu această melodie vor da lovitura pe YouTube.

  Nicio temă cât de cât identificabilă, un acord mai de reținut, avem de a face cu un amalgam de motive de fond arhiuzitate, nimic care să-ți rămână în ureche.

  Și acum textul!

  Aici avem mesajul încifrat în ceva absolut îndescifrabil poetic, dar cu atât mai clar politic.

  Se începe cu o parte prozaică, un fel de introducere de rap romantic în care Aradul ni se prezintă astfel pe o voce tânără cu inflexiuni sudiste: „Nu ne-am văzut de mult, dar azi ne-am strâns să construim pentru mâine, ridică privirea, privește la mine: ce vezi din reflexia ta și a străbunilor care m-au construit: RESPONSABILITATE! RESPECT! ATENȚIA LA CEL DE LÂNGĂ TINE! De noi depinde! Mă numesc Arad, nu uitați, sunteți parte din mine!”.

  Screenshot from 2018 08 29 20 32 14

  Rețineți romantismul imanent găunos al lozincăriei poetice, nu de alta, dar doar așa vă veti putea pregăti de ce urmează: o tânără cu o frazare absolut șocanță, dar perfect valabilă în house-ul si hiphopul bucureștean începe să îndruge verzi și uscate – la propriu! – căznindu-se din răsputeri să ajungă la referenul obligatoriu în astfel de cazuri: „Un oraș legendar din Vestul României, spațiu atemporal, trecut contemporan, scăpat magiei care s-a pus peste ea”, sau ceva de genul.

  Ați reținut, dragi arădeni, da: trăiți în plină legendă într-un spațiu atemporal scăpați magiei!

  N-ați stiut? Cu atât mai rău pentru Dumneavoastră și cu atât mai bine pentru cei care vă vor scoate pentru asta banii din buzunare.

  Ș-atunci urmează refrenul: Nu mai e cum era / Nu va mai fi cum a fost / Dacă oamenii vor învăța / Că poți să schimbi ceva / Ca totul să aibă rost.

  Înțelegeți, da?!

  Screenshot from 2018 08 29 20 33 48

  Omul din oglindă care se identifică cu Aradul – Mă numesc Arad, Aradul sunt eu! – vă spune de la obraz: până nu înveți asta, până nu realizezi că Aradul este Falcă, nu poți schimba nimic, iar viața ta nu are niciun rost!

  Și ca să nu aveți nici un dubiu, să venim cu și imaginile, cu videoclipul, adică.

  Cele aproape cinci minute cât ține clipul reprezintă o însăilare oarecum profesionistă – imaginile sunt clare, au o anumită forță, montajul este cu nerv, caracteristic videoclipurilor muzicale de gen –, dar forțată și tendențioasă de imagini care spun o minciună cât Ghiță de mare despre Arad.

  Impresia creată astfel este al unui oraș indefinit – nu avem parcuri, nu avem Cetate, nu avem blocuri, nu avem piețe, nu avem clădiri vechi impresionante în afară de clădirea primăriei la care se revine obsesiv – care poate fi oriunde și oricând – neverland, pe bune – important fiind să apară până la saturație acele obiective cu care se laudă mereu primarul: pasarela și gara, el neavând nicio legatură cu modernizarea ei, piața primăriei, că e a lui, nu-i așa, un flash cu Mețianu, doar atât să nu se vadă pereții coșcoviți, dar nici scaunele de mii de euro, doar umbrelele pe cer, teatrul pentru o secundă, Mureșul doar atât cât o vedem pe tânăra în caiac și vestă de salvare, în rest nimic.

  Screenshot from 2018 08 29 20 39 52

  Nicio vorbă sau imagine despre UTA, despre Teatrul Vechi, despre prima fabrica de automobile din zonă – ah, da, pe staff este pomenit și un pilot, probabil pentru cele câteva drifturi cu un Nissan în fața copiilor care cântă și dansează de parcă n-ar avea nimic mai important pe lumea asta.

  Dar despre copii, participarea lor „voluntară”  la realizarea videoclipului, numai de bine, n-au nicio vină că au ajuns într-un trash de imagine pentru primarul orașului.

  Și uite așa, după această analiză, înțelegem și de ce nu s-a folosit primarul de nimeni din Arad – avem cel puțin patru cineaști arădeni de prima mână prin Bucuresti, avem chiar mai multe agenții de publicitate video prin oraș ale unor tineri foarte ambițioși (primul studio particular de televiziune din România a început să emită la Arad în august 1994), avem muzicieni și cântâreți, actori cât încape –, de ce a apelat la bucureșteni care habar n-au de Arad, îi doare undeva de arădeni, de istoria, prezentul și viitorul lor.

  Pricepuți în toate, dar mai ales la bani, nu aveau nicio pretenție, s-au executat la comandă, îi fond îi interesa doar un singur lucru: câștigul.

  Perfect pentru primarul nostru…

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. nemernicie portocalie pentru botanisti

   In plin avant de ruralizare a Aradului cred ca ar fi fost mult mai potrivita o manea decat mizeria asta subculta, de prost gust cu un modernism fortat si anacronic.
   Prost aleasa smechereala pe banii nostri. Nici incultii lui Falcone n-o gusta, ei fiind de loc dân Beli (cu accentul pe prima silaba),dân Șebiș, dân Hașmaș sau dă la Iñeu (cu accentul pe u), niște ipochimene care și la sindrofii dansante se trezesc doar la manele și asta doar dacă nu-s prea beți.
   Însă, cât timp arădenii, din lipsă acută de alternative cât de cât rezonabile, vor vota infecticiunea asta de trupă și pe acest mujic făr nici o urmă de cultură, decență, viziune, vom rămâne să ne plângem de milă, patetic, penibil, masochist și imbecil.

   +8 voturi
   +1
   -1
  2. Da ,am vazut .Nu mai este nevoie sa il vad inca o data pentru ca il am in memorie .
   Imi rasuna cuvintele din text ,,nu mai e ce a fost si nu va mai fi cum e ,,sau ceva de genul.
   Nu ma leg de unghiuri de filmare si de productie,filmarea este buna detalii,culori lumini fete ,tineret etc .
   Realmente cu ce ne mandrim canotaj ,Mures e o gluma ,cunosc foarte bine povestea antreprenorului care se chinuie cu ambarcatiunile si stiu ce putea sa faca daca ar fi fost lasat.
   Metianu ?adica singura strada pietonala ?E un chici de foarte prost gust si cam atat.
   Aradul filmat noaptea da arata frumos si exista multe secvente frumoase in acest clip care bineinteles nu arata realitatea in care traim.
   Mult controversatul pod nou construit apare in clip iar fata frumoasa atrage privirile astfel multi uita ca vechiul pod rugineste tot acolo de ani de zile tot ca un mic detaliu .Pontonul de langa pod pentru canotaj, doar pentru canotaj este impracticabil in rest e romantic sa mai poposesti acolo …
   Sa fim seriosi ,daca cineva isi propune sa faca un clip despre ori ce tema poate sa-o faca si poate sa o prezinte in asa fel incat sa nu aibe prea mult in comun cu realitatea .
   Eu de 45 ani traiesc in Arad si am notiuni foarte clare despre cum ar trebui sa arate orasul in cazul in care am scapat de comunism de 28.
   Presupun ca intr-o epoca libera unde adevaratii specialisti au un cuvant de spus unde valorile inseamna ceva lasand uitarii practicile comuniste cu acelasi efort tot in atatia ani cati au trecut si mai ales cu tot acelasi efort financiar,indatorari ,imprumuturi, rezultatul era cu totul diferit.Acest videoclip nu ma surprinde insa pentru ca m-am obisnuit deja ca orice lucru se prezinta in asa fel incat un strain de exemplu maine ar cumpara un bilet de avion (la Timisoara ,scuze ca in Arad nu aterizeaza avioane din alea ) sa vina si sa vada Aradul.
   Daca as sintetiza doar intr-un singur cuvant as zice ,,de fatada,,dar nu vreau sa folosesc cuvantul,, fatada ,,pentru ca imi aduce aminte de fatadele din centru cu care ne mandrim.
   Ma bucur ca Aradul e inainte ,mereu inainte si sunt onorat sa traiesc in cel mai scump oras din tara astfel ma simt si eu foarte special.

   +2 voturi
   +1
   -1
  3. A rulat obsesiv si la AoA. Ma gandesc ca macar copiii de 11-15 ani gusta melodia asta, asta pana mai cresc si vad cum sta treaba. In fine, apropo de AoA si oamenii administratiei locale si judetene, nu pot sa nu imi vars naduful – in timp ce ATB mixa sau ce-o face el pe scena, am vazut aparand prin stanga si dreapta lui tot felul de personaje dubioase care il fotografiau de parca erau ceva mega-invitati VIP sau sponsori/filantropi ce au facut acest miraculos eveniment posibil – Bilcea, Pistru si un tip durduliu ce efectiv dc nu era pupitrul se lua de gat cu artistul la un selfie. Je-nant. A incheiat VArga cu un }Am facut acest festival impreuna, si pt asta va multumim.{ Impreuna cu cine, ca eu nu am incasat nimic?

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.