joi, 29 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Încetinitorul de particule – Elon Musk în loc de Dracula la Halloweenul românesc

  de E. Nola | 31 octombrie 2022, 7:30 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  0

  (foto: Twitter @Terror_Alarm)

  Încetinim mai atipic de această dată, având în vedere că în această rubrică discutăm de obicei întâmplările săptămânii trecute din Arad. Este drept, nu vom pierde mare lucru, nimic nou sub soarele gălbior al politicii locale, Ghiță Falcă vrea piață pentru Regele Mihai, Bibi vrea bani mai mulți de la UTA, dar toate acestea nu schimbă riscurile festivalului de la Teatrul de Marionete gata să se huluie peste capul festivalierilor.

  De altfel, avem de a face cu un fenomen general – spunem asta în introducere și ca explicație –, românul nu este interesat de gunoiul de acasă dacă gunoiul de la vecin pare mai spectaculos.

  Numai așa putem înțelege fenomenul din acest sfârșit de săptămână, atunci când prezumtiva vizită la castelul de la Bran a celui care tocmai a achiziționat Twitterul a ocupat spațiul public într-un mod ce ține de simptomatologia unei boli psihice.

  elon musk romania tesla startupcafe

  Totul a pornit de la informația în „exclusivitate mondială” a unei fițuici bucureștene, mediaflux.ro – a nu se confunda cu Mediafax, cea care a preluat știrea de pe Mediaflux – cum că la castelul lui Dracula de la Bran va fi un mega, giga Halloween party în organizarea copilului teribil al businessului mondial, Elon Musk. Fără nimic altceva, întreaga presă românească s-a aruncat pe „informație”, rumegând în fel și chip marele eveniment. Se spunea de participarea Angelinei Jolie și de alții, de fapt toți milionarii din umbra marelui Elon Musk, cel care a dat lovitura prin PayPal, dar mai ales prin mașinile electrice Tesla, primele mașini din istoria omenirii care nu pot fi folosite la capacitatea maximă fiindcă atunci se termină rapid curentul.

  Desigur, înainte de toate cele de cancan, dar până la urmă nimeni nu a rezistat tentației să vehiculeze o știre neconfirmată, dar care poate face ravagii în audiențe. Marile nume, inclusiv televiziunea publică și toate acestea fără nicio confirmare concretă, în timp ce în presa mondială, în frunte cu cea americană, nu puteai găsi nici cea mai mică aluzie la party-ul cu Dracula al lui Elon Musk.

  aglomeratie coloana masini valea prahovei sursa foto Facebook e1656075807358

  Desigur, problema nici măcar nu este dacă până la urmă Musk va fi sau nu, a fost ori este, dacă Angelina, fostă Brangelina, a venit ori a plecat, ci interesul patologic cu care presa românească s-a aruncat asupra știrii. În fond, ce e dacă Elon Musk va fi la castelul Bran – care, de altfel nu are nimic cu Dracula –, ce se schimbă în viața românilor și a societății românești marcate de criza declanșată în vecini prin agresiunea Rusiei.

  Da, normal, înțelegem, în fond e vorba de cel mai bogat om al planetei, un fel de cadavru viu al capitalismului, iar prin asta intră în rândul personajelor înfricoșătoare, devenind un fel de Dracula modern, capabil de lucruri pe care un om normal, în carne și în oase, nici nu visează.

  elon musk grimes
  Foto: captură video YouTube / The Hollywood Fix

  Pe de altă parte, interesul românilor pentru Musk este oarecum explicabil și prin firea sa, am zice, familiară nouă, ajunge să ne gândim la manifestările unui Gigi Becali, și el o vedetă a presei, asta ca să nu mergem mai departe.

  Cert este că de două zile – acum când scriu, duminica la șapte seara, după ora cea nouă, nu de iarnă, ci cea normală – presa românească se zvârcolește în informația neverificată și neverificabilă a prezenței lui Elon la Bran și prin împrejurimi. Informații mai serioase, livrate de instituții de specialitate, cum că avionul particular al miliardarului a fost identificat ultima oară sâmbăta noaptea pe la El Paso, pur și simplu nu sunt băgate în seamă – Adevărul a precizat asta și cu asta basta –, în fond, nu-i așa?, în cazul unora ca Elon Musk, asta contează prea puțin, din moment ce un tip din gașca lui Dracula n-are nevoie de avion ca să fie în același timp în mai multe locuri.

  Rămâne să vedem la ce vom ajunge – dacă păstrăm atmosfera în care ne-am băgat, la nimic confirmabil, în fond, cu vampirii nu ai cum să confirmi ceva –, până atunci ne putem pune mintea la contribuție și să medităm la starea în care a ajuns lumea datorită globalizării digitale, nu în ultimul rând prin contribuția unor personaje cu aspirații de vampir.

  Treburile importante de pe vremuri nu mai par deloc importante, dimpotrivă, cu prima ocazie uităm și de muncă și de disciplină și de rațiune, în fond, lumea aceasta a devenit din ceva stabil și previzibil un tărâm al virtualului infinit în care orice devine posibil, așa că de ce să ne batem capul cu ce avem de făcut mâine și poimâine când, uite, un Elon Musk poate schimba lumea cât ai zice pește.

  qyya7LO1
  Foto: Autoevolution.com

  Pardon, Tesla. Sau, eventual Dracula.

  În ceea ce mă privește – având în vedere și tragedia de la Seul, acolo unde de Halloween au murit peste 100 de oameni, știre nebăgată în seamă de presa românească –, mai stau nițel, poate-poate, până la urmă voi afla ceea ce caut de ieri, de când a pornit această avalanșă bizară în lumea aceasta cu picioarele în sus: a venit ori ba, face ori nu, există pe bune acest personaj ori este de fapt prima formă a vampirului digital.

  Mult peste poveștile de adormit copiii ale lui Bram Stoker. Da, de Elon Musk vorbesc, desigur…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.