miercuri, 28 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Enola Day – Falcă vrea ca Piața Catedralei să se numească Piața Regele Mihai. Cu statuie cu tot. Da!

  de Lajos Notaros | 27 octombrie 2022, 7:30 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  8

  Cine știe, poate cei trecuți de patruzeci își mai aduc aminte de Omul cel Nou.

  Pentru cei mai puțin documentați: e vorba de idealul omului comunist, propagat pe aici, pe la noi, mai ales pe vremea lui Ceaușescu. Ideea de bază a omului nou este simplă: el trebuie să uite ce a fost înainte, să refuze identificarea cu cei de dinaintea lui, exploatați de capitaliști vicleni, cruzi și nemiloși, să asculte de partid, să nu se ia după ce zic alții, să fie disciplinat, să nu se piardă în cultură și civilizație, o înșelăciune a exploatatorilor lipsiți de conștiință de clasă.

  Ei, acum, fără Ceaușescu și tromboanele sale, omul nou, născut în anii șaptezeci-optzeci, este puțin cam stingher, dezorientat așa, nu mai știe exact de cine să asculte, din moment ce cultura și civilizația îi lipsesc cu desăvârșire, fiind înlocuite cu slogane de partid, iar mai nou, cu locuri comune și tâmpenii de pe Facebook.

  Așa că se ia după cei pe care îi alege ca model: oameni de succes din politică și afaceri, repetă la nesfârșit aberațiile debitate de aceștia, iar dacă intră în politică, acționează în cel mai pur spirit de activist comunist, considerând că el știe și merită tot din moment ce reprezintă modelul schițat de clasici precum Geniul Carpaților.

  Rezultatele se și văd imediat după ce un astfel de om ajunge într-o poziție de decizie în treburile publice.

  Incult și voluntar, încrezut și fără știința dialogului, preia de-a valma idei auzite de la alții și încearcă să le transforme în realitate în stilul său abrupt, frust și lipsit de orice originalitate.

  Habar nu are de tradiție, nu știe ce-i aia artă, iar cultura este pentru el o lume inventată de fraieri, de cei care nu știu să facă bani, așa că le umblă gura de pomană.

  311379299 675325913948962 6821739804657419085 n 1

  De aproape douăzeci de ani vedem în Arad rezultatele activității unui astfel de om în fruntea orașului. Acest Om Nou local, numit, simplu și gingaș, Gheorghe Falcă, nu face nimic din cele care nu îl interesează, nu pică ceva bani sau pur și simplu nu le înțelege.

  Cetatea Aradului zace între bălării, ștrandul este o amintire a unor arădeni pe cale de dispariție, industria arădeană lasă mai nou urme doar pe Facebook, orașul subțiindu-se pe zi ce trece. Arădenii mai răsăriți pleacă spre alte zări, orașul pierzând în perioada despre care pomenim un sfert dintre locuitorii săi, viața culturală e la nivelul manelelor cântate prin birturi, iar în cele din urmă chiar și în săli de concerte sau de teatru.

  Iar acum avem exemplul tipic al unei administrații de fațadă, preocupată de propria imagine și de amețirea cu slogane de mult depășite. Un exemplu aproape tipic cum să te faci că administrezi, ascunzând faptul că de fapt umbli după bani prin firme de familie și de prieteni care nu le au, cum de altfel nici tu nu le ai, cu interesul orașului sau, Doamne feri, servirea cetățenilor la care le promiți marea și sarea până te aleg.

  Este vorba de „modernizarea” Pieței Catedralei, în mod tradițional piața centrală a orașului, înconjurată de clădiri istorice, în frunte cu Catedrala Veche dedicată Sfântului Ioan Botezătorul, un exemplu de catedrală neobarocă ortodoxă, printre primele și cele mai valoroase din Transilvania și de aiurea.

  În loc să treci la modernizarea ei, desființând clădirile părăginite și vetuste de serviciu, să transformi structura învechită a pieței într-una modernă, elegantă și care dă bine în peisaj, așa cum se întâmplă peste tot mai spre vest, tu pur și simplu o desființezi, ascunzând-o undeva lăturalnic, de parcă ar fi o rușine că orășeanul dintotdeauna își petrece un timp în piețele unde pe lângă cumpărături, socializează, se informează și se destinde în cele din urmă.

  Dacă-i vorba de modernizare, da, puteai înființa o parcare subterană, că loc ar fi, iar mașinile se înmulțesc chiar dacă oamenii pleacă din Arad, puteai să renovezi clădirile istorice din jur, dar nu, tu te apuci să mai dai o lovitură de imagine care dă bine la nepricepuți și neinteresați. Pavezi piața, pui în mijloc o fântână țâșnitoare – vezi doamne una care imită Cetatea în paragină! – și gata. Niște rondouri de flori și vreo treizeci de parcări, în loc de sute, cum e și acum. Și toate cu firme care îți sunt obligate, nu-i așa?…

  Prague peeing statues 1

  Iar cireașa de pe tort o anunți în ultima clipă, între două postări de pe FB cu soția și cu premierul în vizită la Arad: să se numească Piața Regelui Mihai și să se pună o statuie – te pomenești călare – a ultimului rege al României. Nu contează unde, încape undeva pe lângă fântâna în formă de cetate.

  În rest, nu te mai interesează. Boborul va fi încântat, iar tu oricum nu ești din Arad, habar n-ai că regele Mihai pe lângă cetatea Aradului construită de Habsurgi dă ca naiba, mergând până acolo încât să jignească Casa Regală a României. Pentru că habar n-ai că vremea monumentelor care uimesc proștii a trecut de mult, mai nou se pun în piețe și pe străzi opere de artă care interacționează cu oamenii, le vorbesc pe limba lor, fără emfază și demagogie.

  Habar n-ai și nici nu te interesează. Adică, ce mai, ești politicianul arădean care, crescut și educat în spiritul omului nou, îți bați joc pur și simplu de comunitatea pe care ar trebui să o servești.

  Și care, amețită și dezorientată, te mai și aplaudă pentru asta…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. 👏Excelent articol! 👍

   … și, ar fi bine să „se simtă”, nu doar cel vizat direct (Falcă), ci, și restul, care, o bună parte, au aceleași metehne (cum, de alfel, e și specificat clar în articol), dar , de care, mulți se consideră că nu ar fi vizați !

   +10 voturi
   +1
   -1
  2. Falca , Balcea, Bibart, Pistru, Cionca, Glad Varga, niste mameluci de care nu a auzit nimeni ca ar fi avut vreo realizare pana au ajuns in politica Aradului si apoi mai departe, in Parlamentul Romaniei si in cel European.Niste gunoaie de care te apuca scarba cand ii vezi , cand ii auzi si cand isi dau cu parerea despre cum si ce trebuie facut.Nici Fifor nu-i departe de ei.Si-au batut joc de acest Municipiu , care este de rangul 3, respectiv o comuna cu tramvai.Au investit aiurea in calea ferata spre Zona industriala, au montat mii de stalpi verzi si semafoare care nu au functionat niciodata, au dat putere Politiei locale , plina de agramati si analfabeti, si-au batut joc de Stadionul UTA, impreuna cu firmele de casa, gen Tehnodomus si a lui Palcu, au distrus tot ce se putea distruge in Arad.Ultima pe felie este Strandul, unde vor preturi occidentale (7 euro intrare) fara nici o facilitate plus chirii de Saint Tropez pentru agentii economici, etc.Si atinci eu , sunt cetateanul turmentat si intreb eu pe cine votez in ?

   +12 voturi
   +1
   -1
   • Nu e vorba aici de faptul că ești sau nu regalist, ci de modul în care ridici o statuie. E vorba de loc și de oportunitate, înainte de toate. Eu încă de la începutul anilor nouăzeci susțineam public că revenirea la regalitate ar fi o șansă pentru România. Făceam asta fără să fiu neapărat regalist, ci judecând oportunitatea, șansa de a scăpa astfel de neocomuniști, având în vedere caracterul ferm occidental al regalității în România. Vedeți și ”pola” de mâine…

    +4 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  4 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.