luni, 17 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Încetinitorul de particule: Criza Gunoiului și Adrian Țolea, acest Stan și Bran al tomberoanelor  

  de E. Nola | 30 aprilie 2018, 8:34 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  7

  Noroc cu Fesbukul, altfel n-am ști ce se mai întâmplă în lume și țară.

  Săptămâna care a trecut a fost una deosebită din toate punctele de vedere, ajunge să ne gândim câte am aflat și văzut pe site-ul devenit mai important decât viața noastră personală.

  Nu mă refer acum la postările lui Dani Dascălu, pe care, ca orice arădean adevărat, le urmăresc cu nesaț, nici la pozele din care aflu cu bucurie că sunt destui care arată mai rău ca mine, nici măcar la fotografiile realizate de arădenii mei în excursiile lor minunate din care aflu de asemenea fericit că fără turiști viața este mai linistită.

  Mă gândesc înainte de toate la minunăția că ultimul prinț britanic mi-a făcut onoarea să-mi poarte numele – a fost pentru mine știrea săptămânii –, la întâlnirea istorică dintre liderii celor două Coreei – nu știu dacă mă exprim corect –, iar în final la înălțătoarea știre după care a ajuns și la Klaus vestea despre capacitățile intelectuale mai deosebite ale Vioricăi.

  gettyimages 950369960

  Dar toate astea nu înseamnă nimic pe lângă evenimentele arădene ale săptămânii care a trecut.

  Ce evenimente, a fost doar una, dar bună și urât mirositoare.

  Și chiar dacă toți liderii noștri locali încercau să ne convingă despre neimportanța întâmplării, iată până și ziarele apropiate lor vorbeau de criză.

  De criza gunoiului arădean vorbim și noi, desigur, de momentul iluminator în care am aflat că aleșii nostri, în frunte cu întâiul ales, habar n-au ce înseamnă să administrezi un oraș.

  Ei încă n-au aflat că, spre deosebire de sate, unde cu asta se ocupă fiecare cum poate, la oraș scăparea de gunoaie este o treabă comunală de care se ocupă conducerea aleasă încă de la apariția primelor orașe medievale europene.

  31444732 2090083827947516 1282135419613347840 n 1

  Altfel spus, dincolo de chermeze, festivități, onomastici și adunări electorale, edilul ales, înainte de toate, trebuie să se ocupe de asigurarea condițiilor igenico-sanitare în care trăiește comunitatea care l-a ales, adică să se ocupe de canalizare, apă, scăparea de gunoaie – salubrizare, cum ar fi – iar mai nou și de alte cele precum asigurarea energiei pentru încălzire și iluminat, transport, drumuri și etcetera.

  Pentru mine nu mai este de mult o noutate faptul că edilii noștri se pricep extraordinar la orice altceva în afara administrării orașului. Se îmbracă elegant după ultima modă de pe FB, au mașini scumpe, SUV-uri de preferință că-s mai înalte ca Daciile Logan ale bizonului majoritar, beau șampanie scumpă de ziua lor, dau interviuri kilometrice la televiziunile de buzunar pe care le finanțează mascat și cu asta s-a cam terminat toată știința lor.

  Când e vorba de organizare, pregătire, proiectare și executare, ei mai bine nu se bagă.

  În loc de astea toate țin o cuvântare, dau un interviu sau îl dau afară din primărie pe omul de care nu le convine, însă să ferească Domnul de ceva activități pe bune care presupun pricepere, bun simț, minte limpede și alte chestii dintr-astea bune pentru oamenii de rând.

  Ce era dacă de pe acum vestitul Retim se apuca din timp să-și pregătească întrarea în Arad? Dacă Domnul Primar se uita mai atent prin Timișoara să vadă că timișorenii au o părere nu tocmai pozitivă despre această firmă? Dacă subalternii de partid și de instituție a Domniei Sale aveau și gânduri proprii și nu se mărgineau la lătratul în haită la comanda câinelui-șef?

  Sunt și alte întrebări, unele mult mai generale și care vizează buna-intenție a unei administrații care desființează încet dar sigur întreprinderile de utilitate publică, gen Gospodării Comunale, pentru a „contracta” serviciile publice unor firme de drept privat înființate din bani publici – jumătate din acționari sunt primării! – dar administrate pe criterii comerciale private.

  Adică, pentru cei mai puțini informați în afaceri, nu se știu banii care intră, însă banii care ies nu pot fi urmăriți!

  O adevărată cale regală pentru deturnarea banilor publici.

  Mecanismul este simplu: înființezi în cadrul instituției un serviciu – să spunem ADI Deșeuri – care se va ocupa sub umbrela instituției de problema gunoaielor. Pardon, nu se va ocupa, ci va căuta pe cineva care să se ocupe. V-ați prins?

  A.D.I. Deșeuri de fapt nu face nimic altceva decât produce hârtii și organizează întâlniri, asigurând astfel managementul Sistemului Integrat de Gestionare a Deșeurilor, că sună frumos.

  Este un sistem național pe baza recomandării și coofinațării UE, aplicat în mod creator, cum altfel, în România.

  Situația este diferită de la județ la județ.

  În Cluj, de exemplu, președintele este chiar președintele CJ, din conducere făcând parte și cei doi primari al celor două orașe mai importante din județ: Cluj, respectiv Dej și se numește A.D.I Eco-Metropolitan Cluj. Are site propriu cu informații clare și la zi, organigramă și altele.

  În Arad, A.D.I. Deșeuri nu are site, nimeni nu știe cine și ce se învârte pe acolo în afară de Domnul Adrian Țolea. Cu toate acestea A.D.I nu vine de la Adi Țolea, înseamnă Asociația de Dezvoltare Intercomunitară și este, cum am spus, și la Arad un proiect bazat pe recomandări UE privind metodele moderne de salubrizare, altfel spus un izvor nesecat al banilor europeni, în combinație perfectă cu cei publici, care curge năvalnic spre cei care stau în vârful piramidei administrative din statele și județele mai puțin dezvoltate, cum am fi chiar și noi.

  Ei, și acum începem să-l înțelegem și pe Domnul Adrian Țolea, șef peste o instituție fantomatică, cum se dă de ceasul morții să ne convingă – inclusiv prin comenturi pe site-ul Special Arad – de intențiile sale bune și de neasemuita sa pricepere în deșeuri și gunoaie.

  De fapt, întrebarea este oare la ce se pricepe Domnul Adrian Țolea în afară de a zâmbi inteligent atunci când nu înțelege ce se întâmplă? Sau atunci când înțelege, dar nu vrea ca asta să se vadă și de cei care nu știu încă ce se întâmplă?

  30785249 1882194361833505 743696413 n

  Nu cunosc dedesubturile sordide din PNL-ul arădean strunit cu mână de fier de către Gheorghe Falcă, înțeleg însă că Domnul Țolea s-a trezit președinte la Deșeuri ca un fel de recompensă pentru faptul că „s-a lăsat” marginalizat în partid, viitorul său politic fiind compromis total.

  A primit în schimb o sinecură în care a demonstrat din nou că șeful l-a văzut bine: nu are capacitatea să realizeze ce se întâmplă și să reacționeze adecvat.

  E bun însă, cum au fost și alții înaintea lui și vor fi încă – asta ca să trecem deocamdată peste prestația din fața pubelelor pline la nivelul filmelor cu Stan și Bran al Domnului Călin Bibarț –, să fie aruncați în gura lupului, în timp ce șeful se face că tocmai este ocupat cu lucruri mai importante și n-a mâncat nici ceapă…

  Domnul Adrian Țolea s-a dovedit din nou a fi călduț sau căldicel cum se spune în Apocalipsa ortodoxă. Nici fierbinte, nici rece. Cum îi mai rău!

  Cine nu-și amintește ce pățesc cei ca Domnia Sa, să reviziteze Sfânta Scriptură.

  Apocalipsa, Capitolul 3…

   

  Foto: Imaginea cu cuplul regal britanic este preluată de pe gettyimages

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Duminică am fost la o plimbăreală pe la Ineu. Am luat apă acră de la Mocrea, am mâncat mici (buni!) la Moara cu Noroc, am dat la pește la o baltă privată, etc. Spre seară, am făcut un popas de suflet la schitul Tămand, unde m-am recules în fața icoanelor, doar eu și Dumnezeu. N-am scăpat însă nici acolo de cotidianul tot mai monstruos al Aradului. Nu, nu rânjeau Pistru sau Tripa din vreo zugrăveală cu chipuri de ctitori. Altul a fost momentul care m-a tulburat din rugăciune. Alt Tripa (părintele gunoier fost ceva director la Polaris) cădelnița în altar și bolborosea afurisenii la adresa prim-edilului primăriei arădene, care ar fi cerut constănțenilor o șpagă prea mare pentru a continua contractul. Piei, Satano!

   +5 voturi
   +1
   -1
  2. ATENȚIE concetățeni! Un articol OBLIGATORIU pentru toți arădenii!!!

   Pentru cine nu are timp să urmărească cronologia evenimentelor și a personajelor răspunzătoare de acest furt de resurse, numit „Contractul cu RETIM”, aveți aici, impecabil și magistral scris, pe înțelesul tuturor, scenariul a ceea ce s-a intenționat și ce s-a realizat.
   O nouă gaură neagră, prin care să se facă dsipăruți, mulți, foarte mulți bani, către buzunarele ascunse în paradisuri fiscale, ale lui falcă&co.

   Pe când o AUTOSESIZARE și din partea DNA???
   Alooooo! Se aude?
   Nu este clară FĂCĂTURA?
   Ce mai așteptați?

   +8 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.