joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Începe Recensământul General Agricol și la Arad! Datele personale rămân confidențiale, identitatea gospodarilor fiind secretă

    de Andreea Daniela B. | 6 mai 2021, 4:48 PM | Știri Arad

    0

    (foto: Prefectura Arad)

    Tema conferinței de astăzi la Prefectura Arad a avut în prim plan Recensământul General Agricol pe anul 2020, care va furniza indicatori statistici pentru monitorizarea Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene. Conferința a avut loc deoarece luni începe o nouă etapă importantă, însă acest lucru nu a avut parte de suficientă atenție în ultimul timp, din cauza pandemiei.

    „Am dorit să aducem la cunoștința publicului că va începe această activitate, una foarte importantă având în vedere că din 2010 va fi prima dată când se va realiza acest recensământ care are o importanță deosebită nu doar datorită faptului că după zece ani se va face, ci și datorită faptului că este o obligație a României. Desigur, și din punct de vedere economic este foarte important să cunoaștem cum stăm cu efectivele de animale, dar și folosința terenurilor agricole la nivel național. Avem nevoie de ajutorul cetățenilor pentru o acuratețe a datelor cât mai bună și îi rog pe cei care vor fi căutați de recenzor să fie deschiși”, a spus prefectul Toth Csaba la începutul conferinței.

    „Informațiile pe care le vom colecta se referă la anul 2020. Un recensământul general agricol este o operațiune statistică pentru colectarea, prelucrarea și diseminarea datelor privind structura exploatațiilor agricole, principiul de bază fiind utilizarea terenurilor și deținerea animalelor. În urma acestui recensământ vom asigură date statistice comparabile între statele membre UE, vom asigura informații și date statistice pentru fundamentarea și punerea în aplicare a politicilor în domeniul agricol, vom evidenția schimbările în structura exploataților agricole, vom vedea dimensiunile exploatației și numărul persoanelor care lucrează în domeniul agricol”, a adăugat Florica Grec, directoarea Direcției Județene de Statistică.

    Până acum au avut loc mai multe etape, principalele fiind:

    – Proiectarea infrastructurii și planificarea activităților RGA2020, până la 30 aprilie 2021

    – Activitatea în teren: recensământul de probă în octombrie 2020, recensământul propriu-zis în perioada 10 mai 2021– 31 iulie 2021), și ancheta de control din august 2021

    – Procesarea statistică (validare, corecții, agregare, corelare) care va avea loc în perioada mai 2021– martie 2022

    – Analiza, structurarea și diseminarea rezultatelor:  martie – decembrie 2022

    Colectarea datelor

    Colectarea datelor se efectuează de către recenzori, recenzori șefi și coordonator. Perioada de colectare a datelor este cuprinsă între 10 mai și 31 iulie 2021. Metoda de colectare a datelor va suferi o schimbare, și anume nu va mai fi făcută pe hârtie. Aceasta va fi făcută prin interviu față în față cu capul/şeful exploataţiei agricole sau cu o altă persoană, majoră, din cadrul acesteia, care poate furniza informaţiile solicitate. Datele vor fi înregistrate electronic, utilizând o aplicație IT de colectare a datelor (chestionar electronic) instalată pe un echipament IT portabil (tabletă).

    Sunt o serie de informații care trebuie culese pentru recenzor. Nu este foarte dificil pentru că, în momentul în care se deschide un capitol în tabletă le apare și perioadă de referință. Rugămintea noastră la recenzori a fost să sprijine cetățenii prin întrebări ajutătoare ca să își amintească exact situația care a existat”, a adăugat directorul Florica Grec.

    Cât despre recenzorii existenți la nivelul județului Arad, conform declarațiilor date în timpul conferinței, avem 335 de recenzori care se vor ocupa de acest recensământ. Acestora le-a fost adus la cunoștință faptul că recensământul nu trebuie să fie o povară pentru cetățeni, astfel vor evita pe cât se poate vizitele în zilele de duminică sau la ore care ar putea să deranjeze.

    În cazul celor care au prea multe animale în gospodărie și nu vor să „riște” făcând parte din acest recensământ, este de menționat că recenzorii nu vor verifica acest lucru. Ei vor solicita numărul animalelor existe pentru a le introduce într-o bază de date, iar confidențialitatea proprietarilor va fi păstrată. Datele nu se vor transmite ca individuale și nu vor pleca aceste informații. Dacă nu sunt datele reale va exista riscul de a primi amenzi, atât recenzorii, cât și Direcția de Statistică sau gospodarii.

    Scopul demersului nu este unul de control, iar proprietarii vor fi întrebați în legătură cu animalele deținute până la data de 31.12.2020. Recenzorii nu vor număra animalele personal, datele vor fi luate doar prin declarație. Nu este o activitate de control fiscal, este o strângere de date cu caracter statistic unde acuratețea este importantă pentru rezultatul final. Datele nu vor fi transmise altor organe de control. De asemenea, la acest recensământ răspunsul nu este pe bază de documente, recenzorii neavând voie să solicite alte documente. În schimb, respondenții au dreptul să solicite în momentul în care recenzorul i-a pus o întrebare verificarea tabletei pentru a vedea dacă întrebarea chiar există, același lucru fiind posibil și după ce au dat răspunsul, gospodarii au dreptul să verifice dacă răspunsul a fost introdus corect.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.