Încă doi ani până la finalizarea tronsonului lipsă de autostradă dintre Arad și Sibiu!





Nu va fi gata nici în 2025 și nici în 2026, ci e nevoie de încă doi ani pentru a finaliza porțiunea lipsă de autostradă dintre Arad și Sibiu, tronsonul Holdea-Margina. O spun acum mai toate vocile, după ce de doi ani de zile au spus-o, fără echivoc, cei de la Asociația Pro Intrastructura.
Motivul? Aceleași tuneluri pentru protecția urșilor.
Potrivit Pro TV, tunelurile pentru protecția urșilor amână cu doi ani finalizarea autostrăzii A1 Lugoj – Deva, deși de 15 ani vorbim despre acest ciot de autostradă. Finalizarea tunelului pe lotul doi al autostrăzii A1 este acum considerat unul dintre cele mai dificile proiecte rutiere din țară, fiind vorba despre primele tuneluri forate din istoria României.

Imagine cu cele două tuneluri. Foto: DRDP Timișoara
Când au început lucrările la tunelurile de pe autostrada lipsă
În februarie 2025, constructorii au început excavarea tunelurilor de pe Lugoj–Deva, pe tronsonul Margina–Holdea, tuneluri în lungime totală de 2,1 kilometri.
Potrivit Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara, aproape 100 de metri din cele două tuneluri de pe porțiunea lipsă a Autostrăzii Lugoj–Deva au fost forați până în prezent, în cele două luni de la începerea lucrărilor.
DRDP Timişoara a publicat imagini de pe șantier şi a precizat, la începutul lunii aprilie, faptul că e „Forfotă mare, zi de zi, pe șantierul lotului 2 al Autostrăzii Lugoj–Deva, între Margina și Holdea. Sunt 700 de muncitori și circa 300 de utilaje, iar lucrările se execută atât la tuneluri, cât și la terasamente și structuri (poduri și pasaje). La tunelul T1, pe partea stângă, au fost forați 66 de metri, iar pe partea dreaptă – 18 metri. Echipele constructorilor lucrează 24 din 24 de ore”, a informat Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara, pe pagina de Facebook a instituției.
Deși lucrările sunt în linie dreaptă, cei nici 9 km de autostradă dintre Holdea și Margina vor fi gata, spun acum mai toţi experţii, în 2027. Pe acest sector, şantierul a început în 2023, dar lucrările efective au demarat, în fapt, doar în vara anului trecut.
Octavian Orz, inginer expert în tuneluri, a declarat, tot pentru Pro TV, că lucrarea a început efectiv la tuneluri, partea de subteran, de aproximativ 40 de zile şi că lucrările care se execută acum sunt cele de excavare a galeriei.
Pe galeria din partea stângă, stadiul lucrărilor este mai avansat, spun specaliştii, care afirmă că, ulterior, echipele vor începe forarea din sens opus, urmând ca cele două fronturi să se întâlnească la mijloc.

Imagine cu tronsonul lipsă de pe Autostrada Arad-Sibiu (Foto: DRDP Timișoara)
Explicaţia pentru încă doi ani de întârziere
Care este explicația pentru lipsa acestei porțiuni de autostradă și cei 15 ani de tergiversări? Faptul că o secțiune se află în zona protejată prin rețeaua Natura 2000, faptul că organizațiile de mediu s-au mobilizat şi au cerut protecţia urşilor şi faptul că, după mobilizare, Comisia Europeană a solicitat noi soluții pentru traversarea în siguranță a autostrăzii de către animalele sălbatice mari.
Oficialii de la Mediu au cerut, încă din 2013, să fie construite tuneluri care să protejeze fauna pe autostrada Lugoj-Deva. Între timp, nici licitațiile nu au mai mers bine pe acest tronson lipsă, iar firmele au abandonat lucrarea. Cea din urmă firmă s-a mobilizat, dar nu suficient.
Cei de la Asociația Pro Infrastructura au indicat de aproape doi ani faptul că termenul fixat de către minister – anul 2026 – nu este realist și că în cel mai fericit caz tronsonul va fi gata la finele lui 2027, pentru că e vorba de tuneluri care sunt excavate, operațiune care durează minimum un an, un an și jumătate.
Unde sunt urșii și cum se circulă acum
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a părut mai degrabă deranjat de lipsa urşilor de pe acest tronson, decât de ritmul lent în care s-au mişcat lucrurile aici, de 15 ani.
„Am sunat aici, în județul meu, să întreb pe cei de la Romsilva dacă existau urși în zonă, în acea perioadă în 2017 nu erau urși”, a spus acesta.
În momentul de faţă, vehiculele care circulă pe Nădlac-Sibiu sunt nevoite să coboare de pe autostradă şi să parcurgă aproape 15 kilometri pe un drum cu două benzi, blocat mai în fiecare zi fie din cauza accidentelor, fie din cauza defecțiunilor mașinilor. Sunt momente în care cei nici 15 km de autostradă lipsă sunt parcurși în 2- 3 ore din pricina incidentelor de aici, sau când pe tronson se execută lucrări de reparații.
Citește și:
Comentariile portalului
beneficiarul are un diriginte de santier care semneaza fiecare etapa, cf proiect. Raspunderea este a acestuia...daca accepta greselile executantului si a proiectantului.
Singurii bugetari ce si merita salariile cu adevarat si nu asteapta nimic de la nimeni!! Pacat ca statul. Roman si Arahat isi bat joc de ei....
Asa este la noi , te gandesti prima data la beneficiile lor nu a cetatenilor , a bolnavilor . Dacă tot s-a construit un spital nou trebuiau sa-l faca la o 100 km de (...)