joi, 18 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Ei, îmbogățire, înboierire, privilegizare și tupeu. Noi, la protest

  de Valer Mărginean | 13 noiembrie 2023, 8:17 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  7

  (foto: cotidianul.ro)

  N-am crezut niciodată în sinceritatea politicienilor care promit creșteri de salarii și pensii. Nici măcar în a celor care nu doar au promis, ci au trecut chiar la executare. În prosperitate și viață mai bună, promisă cam din patru în patru ani, nici atât. Mereu i-am bănuit, pe toți, indiferent de culoarea politică declarată (în realitate nu au decât culoarea banului) de netrebnicie în scop de boierificare. Sau de înboierire, dacă vă place mai mult – oricum, niciunul nu există, din câte știu, în limba română.

  Așa cum nici cuvântul privilegizare nu există, deși ar trebui inventat pentru că reflectă stadiul în care se află societatea noastră. Cu politicieni deveniți boieri și cu o societate în care aceiași înboieriți și-au „tras” privilegii inimaginabile. Toate astea, în baza celei mai simple rețete: prima dată îmbogățire (prin orice mijloace și cu orice preț) apoi, prin cumpărarea rangurilor boierești, atestate și acum, ca și-n evul mediu, prin diplome.

  Tablou gri murdar cu protest

  De aici, până la intrarea în diverse divane bine plătite și aducătoare de alte privilegii, n-au mai fost de făcut decât câțiva pași. Care, evident, au fost făcuți, sub formă de legi bine ticluite în favoarea lor – nu-mi poate nimeni scoate din minte forma de boierificare găsită de parlamentari, numită „sume forfetare” pe care și le-au pus la dispoziție.

  Parlamentari care, astăzi, sunt în număr de„doar” 466, față de cei 300 pe care cetățenii României i-au aprobat prin referendum. Oamenii ăștia, aleși să ne reprezinte în Parlamentul României încasează lunar, câte 11.500 de euro, din care mai mult de jumătate nu trebuie să-i justifice nici măcar cu o chitanță de la alimentara. Evident, suma asta o încasează în afara salariului (indemnizației) de parlamentar.

  În rezumat, singura preocupare sinceră și constantă a tuturor celor care au guvernat România în ultimii 34 de ani a fost asigurarea celor mai sigure condiții pentru propria îmbogățire în înboierire (despre inobilare nu poate fi vorba pe ritm de manele).

  Cam acesta este, în câteva tușe gri murdar, tabloul societății în momentul apariției, cam de nicăieri, protestul angajaților Caselor de asigurări de sănătate din țară, deci inclusiv din Arad. Tablou la care trebuie adăugate, neapărat, măsurile coaliției menite să reducă deficitul bugetar, dar fără să se atingă de vreun privilegiu al noii boierimi politice. Măsuri care ne vor face (nouă, nu lor) viața grea în anul ce urmează și cumplită în 2025.

  După o săptămână de proteste pașnice, angajații protestatari au fost, în sfârșit băgați în seamă. Nu neapărat respectați, cum au cerut. Au primit și promisiunea că boierimea binevoiește să accepte discuțiile cu reprezentanții protestatarilor. Mare lucru și promisiunea asta, venită de la acești înboieriți.

  Despre protestul din Arad, citiți aici: Ușa CAS Arad e închisă. Angajații caselor de asigurări de sănătate din toată țara au început astăzi, 2 noiembrie 2023, proteste pe termen nelimitat

  și aici:   Angajații Casei de Asigurări de Sănătate continuă protestul

  Posibil ca apropierea anului electoral să-i înmoaie pe conducătorii coaliției – care, conform declarației liderului Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, cunoșteau situația – și să accepte o mărire de salarii pentru protestatari. Nu pentru că ar fi ei convinși că merită, ci pentru a opri protestul ce le poate „fura” din voturi.

  Problema de fond însă va rămâne. Care este reprezentată de incapacitatea tuturor celor care au guvernat și legiferat în țara asta de a adopta o lege cât de cât echitabilă a salarizării. Evident, era și încă este nevoie și de altele, cum ar fi, de exemplu o lege de reglementare a pieței muncii, astfel încât să nu mai poată fi folosiți muncitori necalificați pentru munci calificate – zidari, betonieri, ospătari, barmani, măcelari și așa mai departe.

  Lideri fără vocație

  Nu sunt în măsură să apreciez dacă protestatarii menționați merită sau nu salarii mai mari. Pot doar susține că în cei cinci ani trecuți de la ultima lor mărire de salariu (2018) viața s-a scumpit suficient de mult încât solicitarea să pară cel puțin rezonabilă. Ca să avem și un termen de comparație, în 2018 un primar de oraș mic câștiga pe an, din indemnizație (salariu) aproape 63.000 lei iar în 2022, aproape dublu (cam 108.000 lei). Doar și ei, primarii, s-au înboierit.

  Despre celelalte domenii în care salariile au crescut nu vorbim. S-au făcut în anumite condiții speciale (medicii, de exemplu) și, de multe ori sub presiune. De altfel, probabil pentru că nu au făcut scandal, eventual cu blocarea de drumuri sau instituții, salariații din asigurările de sănătate au fost „săriți” de la majorări. Altfel spus, pentru că nu au lideri de sindicat cu vocație pentru lupta sindicală. Cel puțin în Arad – cum este posibil ca în plin protest, când aveau nevoie să fie băgați în seamă, liderul de sindicat de la CJAS Arad să refuze să discute cu ziariștii, pe care i-a îndrumat spre purtătorul de cuvânt al BNS București?

  Ajunși aici, am putea discuta și despre vocația celor care conduc Casa Națională și Casele Județene. Poate cu altă ocazie, când vom vorbi, iarăși, despre numirile pe criterii politice în funcții de conducere, fără o minimă analiză sau verificare a competențelor acestor numiți – și sper că nu va avea nimeni neobrăzarea să-mi spună ceva despre concursuri pentru ocuparea unor astfel de posturi…

  Dincolo de lipsa de vocație a liderilor de sindicat – o chestiune, la urma urmei, care interesează doar pe cei ce i-au ales – acest protest scoate în evidență o altă problemă, de interes general: lipsa de logică a celor care decid creșterile salariale.

  Exodul tinerilor

  Pentru că n-are logică mărirea salariilor ca urmare a unor proteste, de exemplu. Lipsă de logică, dar și incoerență economică și politică (ca să nu zic chiar umană), carențe incompatibile cu guvernarea. Carențe care, în timp, au generat atât de multe și de grave inechități salariale încât au bulversat chiar piața muncii și – convingere personală – au determinat exodul masiv al tinerilor spre țări normale din acest punct de vedere.

  Cum spuneam, niciun partid nu a avut capacitatea sau, mai degrabă, voința de a lăsa specialiștii să facă o lege echitabilă a muncii. Care să aibă în vedere, la stabilirea nivelului de salarizare atât importanța socială a activității, dar mai ales nivelul de pregătire profesională și abilitățile personale ale angajatului. Nu este normală nivelarea salarizării practicată zeci de ani, prin procedeul măririlor „pompieristice” dictate de sonorul protestatarilor.

  Nivelare din care tinerii, bunăoară, nu înțeleg decât că nu are niciun rost să te chinui să înveți meserie și să te specializezi, pentru că oricum salariul nu reflectă nici volumul, nici calitatea și nici măcar importanța muncii.

  Sincer, nu cred că, într-un viitor cât de cât previzibil vom avea șansa unor conducători capabili să facă ordine în domeniul salarizării și, în general în piața muncii. Ar însemna să apară – de unde? – un partid care să fie dispus să renunțe la boierificare și să intre în competiția deschisă între domenii de activitate, după importanța și calitatea muncii prestate. Ar însemna să aibă bun simț și, deopotrivă, curajul de a-și asuma competiția muncii.

  Ar mai însemna, desigur, să aibă voința de a renunța la privilegii, inclusiv la pensiile nesimțite și la cumulul acestora cu salarii nesimțite „la stat”.

  Nu văd posibilă apariția unui asemenea partid. Pentru că și „cel ce-a fi să vină”, tot din cele care azi ne decid calitatea vieții își va trage seva doctrinară și, mai ales, comportamentală. Partide care, iată, nici măcar în situații de criză majoră, când țara este expusă pericolului de a pierde câteva miliarde de euro de la UE, dumnealor, politicienii înboieriți, nu sunt dispuși să renunțe la privilegii și câștigurile lor nesimțite.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Articolul rezumat ar fi cam ăsta:
   Un stat deturnat de trupe de trepăduși politici. Niște sindicate care revendică de la politicieni bani publici.
   ”Noi” nu existăm în articol deși se face trimitere din titlu.
   Cauzele care au făcut ca statul să fie captiv politrucilor nu se discută.
   Ce este statul este foarte difuz. Pentru unii este o formă de organizare a populației dintr-o anumită zonă geografică. Pentru alții este o mare tarabă de furat, de muls, de extorcat.
   Logic apare o corelare între clasa politică total neadecvată și populație (”Noi”) și sugerează că noi fie suntem proști fie victime ale deturnării statului de către partidele politice și de către jegurile care populează aceste partide.
   Dacă propunem ca premiză faptul că suntem proști atunci nu-i nimic de făcut.
   Poate ar merita analizată și premiza că statul este deturnat de partide și de politicieni. Dar nu, asta nu. Așa ceva nu se discută de nimeni. Stăm bocați în afirmația clișeu a prostiei românilor. Foarte convenabilă împingerea discursului dinspre statul deturnat spre prostia românilor. Convenabil pentru politicieni și devastator pentru o națiune.
   Teza prostiei este rostogolită și pentru că este simplistă. Nici măcar nu trebuie demonstrată. Este evidentă: trăim prost fiindcă suntem proști și avem noroc cu politicienii care ne dau măriri și ne lasă să mergem la budă. Se construiește tot discursul pe o logică a unui popor de slugi proaste. Argumentația beton – în realitate este o non-argumentație.
   Prin comparație analiza cauzelor care au dus la deturnarea statului de partide și politicieni implică o serie deloc neglijabilă de concepte, noțiuni teoretice și abstracte.
   La afirmația că suntem proști trebuie să-i opui argumente complicate. Este evident că teza prostiei câștigă teren în fața unor discursuri stufoase.
   Dacă la toate astea adaugi faptul că presa nu este altceva decât o trupă de impostori, de inculți, de analfabeți civici atunci avem dimensiunea prostirii naționale și vocației ei de manipulare, de perdea de fum, de batistă pe țambal, de năimiți, de slugi la trădători.
   Revin la întrebarea: care este cauza și ce ar trebui făcut? Articolul este corect, ele arată ce este dar mai departe nu-și propune să meargă.
   Este tăcere complice sau lipsă de interes … sau este doar parcursul potrivit pentru o nație de proști?

   +3 voturi
   +1
   -1
   • @ Joaj – n-am susținut niciodată ideea prostiei poporului. Neimplicat, insuficient educat politic, deci ușor de manipulat, credul, uneori până la naivitate, da, dar nu prost.
    Ceea ce spuneți despre „ststul captiv” și despre partide ar merita, cu siguranță o analiză.
    Pentru asta este, însă, nevoie de mult spațiu „tipografic” (știți, cu siguranță, că lumea nu mai are răbdare să citească articole lungi), deci ar trebui scrisă o carte. Poate o va scrie chiar Falcă, mai ales că el cunoaște foarte bine tema.
    Eu nu m-aș încumeta. Sunt doar un simplu jurnalist deci, „impostor, incult, analfabet civic”, nu-i așa?

    +3 voturi
    +1
    -1
  2. @Joaj:
   Am apreciat comentariul tău, dar am să-țu spun unde e FISURA în „logica EXCLUDERII DIN CERCUL VINOVAȚILOR” pt. viața mizerâ a poporului român, pe ÎNSUȘI, EL, POPORUL… 🤔
   .
   Am să-ți dau doar câteva exemple cvasigeneral-aplicabile, a COMPLICITĂȚII cetățenilor tocmai cu cei de a căror prestație se plâng:
   .
   1. Primul lucru pe care vreau să-l lămuresc este că vina poporului nu este DOAR ÎN FAȚA URNELOR (pe cine pune ștampila sau, mai rău, n-o pune defel …), ci MAI ALES, în complicitatea din viața cotidiană!
   .
   2. Primul exemplu care îmi vine minte, este: privește (când ai ocazia), ce face șoferul vinovat imediat după un accident (și nu, NU DOAR CEI „BAZAȚI”), mai ales daca a lovit un pieton:
   – nu, nu de grija celuilalt se îngrijește, ci … DE DAT TELEFOANE!
   Oare de ce…?
   .
   3. Alt exemplu: – uită-te când apare îm public un politician CRITICAT MASIV:
   – majoritatea cetățenilor se înghesuie NU SĂ-L CRITICE și „să-i tragă un perdaf”, ci „să-i pupr moaștele”. 😉
   .
   4. Și ultimul exemplu (dar nu cel din urmă): – cănd un personaj public (nu neapărat politician), considerat corupt, incompetent mincinos, etc. DE MAJORITATEA POPULAȚIEI, ne este cunoscut, în loc să-l rejectăm din cercul nostru de apropiați, majoritate dintre noi „se gudură” pe lângă el, minimizându-i (sau chiar „ștergându-i cu buretele” – că doar e „de-al nostru”…!) TOATE VINOVĂȚIILE , ABATERILE și INCOMPETENȚELE. 😡
   .
   … Și, din păcate, aș mai putea continua la infinit, cu o mulțime de asfel de exemple (FOARTE NOCIVE!) ale melanjului poporului român (să mă scuze cele câteva, puține, EXCEPȚII!), cu infractorii, delicvenții și impostorii care NE GUVERNEAZĂ! 😠
   .
   Când vom știi SĂ NE ASUMĂM această vină și o vom corecta (când vom redescoperi ce însemnă, în mod real, DEMNITATEA, MORALITATEA , CIVISMUL), atunci viața noastră se va schimba.
   Dar până CONTINUĂM SĂ AȘTEPTĂM ca schimbarea să vină de la alții…, vom putea să așteptăm mult-și-bine…. 😣
   Repet, vina NU NE APARȚINE ÎN TOTALITATE, dar avem și noi „felia” noastră de vină, deloc neglijabilă!

   +2 voturi
   +1
   -1
  3. @Dd
   E corect ce spui doar că subiectul discuției era altul.
   Comportamentele la care te referi sunt cauză sau efect? Oamnii au comportamentele astea din cauza sistemului care promovează impostura, politicianismul, prostia, arivismul, atitudinile revanșarde, goane după un confort asimilat unui post la stat unde doar încasezi și n-ai nimic de prestat, a unui sistem care transmite din rărunchi că nu vei scăpa de mizerie decât dacă te dai cu ei, dacă le devii slugă, dacă-i iubești și-i lingi?
   Din intervențaia ta constat că tu ești apologetul tezei prostiei. Avem politicienii pe care-i merităm, răul cel mai mic, de data asta va fi altfel … concepte perene impregnate de o obediență. Ai început prin a vâna motive de desființare, ai căutat ”FISURA” scrisă cu majuscule. La 2. vorbești de șoferi care dau telefoane – păi suntem în epoca aranjamentelor, a corupției generalizate, a nenumărate exemple de persoane publice care au ”rezolvat”. Eu aș spune că oamenii se pliază la sistem tu spui că sistemul e prost fiindcă-s oamenii proști. Nu, oamenii vor să-și rezolve problemele și sistemul nu le asigură o rezolvare corectă: celeritate, echilibru, justețe, claritate, predictibilitate …. Cum remarca un alt comentator – noi nu avem o justiție funcțională ci doar un simulacru penibil. În condițiile astea tu-l condamni pe om? Tu ce ai face în acceași situație? Ăăăăăă … tu ești pieton deci nu te interesează subiectul decât ca argument scos din context, convenabil șiu mulat pe teza elitistă a dăștepților care trtebuie să aibă dreptul să emită judecăți de valoare care nu e pentru toți proștii, e pentru cei mai deștepți care știe că are diplome de entelijență.
   3. Confunzi din confuzie, neclaritatea conceptelor, din aroganță, din misecuvinism poporul român cu turme foarte vizibile care croncăne într-un context fanariot.
   4. Poporul nu are niciun contact cu persoanele publice, nu au ocazia să-l excludă. Prin pita și cuțitul, pixul, accesul la sisteme relaționale insalubre politicianul alege care-i sunt curtenii.
   1. Probabil este prea mult pentru tine să înțelegi că noi la urne nu alegem. Asta cu democrația, statul de drept, alegeri libere, supremația legii, egalitatea în fața legii, economia de piață, competiția, concurența sunt la noi doar niște bazaconii pentru retarzi. Noi votăm liste de partid, nu oameni. Listele și le fac ei. Noi nu-i putem ocoli. Orice facem îi suținem pe tot aceeași. Mai pune și mai citește câte ceva. Nu poți să debitezi la infinit aceleași tâmpenii decât dacă-ți lipsește simțul ridicolului.

   0 voturi
   +1
   -1
  4. @Joaj:
   Răspunsul e simplu și scurt:

   – CÂȚI INDEPENDENȚI (reali, nu „de suprafață”)ai avut „sânge” să votezi?
   … Pt că ei NU SUNT ” pe liste”!
   .
   Bănuiesc că niciunul…
   Atunci nu te mai plânge ca în „Prostia omenească” a lui Creangă, „că-ți pică drobul de sare în cap”, dar tu (și alții ca tine) , DOAR TE LAMENTEZI fără să faci nimic concret !
   .
   … și, ca un român veritabil, ai veșnicele „scuze și explicații” pt. inerția ta/voastră , în care DOAR ALȚII SUNT DE VINĂ. 🤔

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.