În ziua 402 a războiului din Ucraina, Rusia preia președinția rotativă a Consiliului de Securitate al ONU





Sâmbătă, 1 aprilie, Rusia preia președinția rotativă a Consiliului de Securitate al ONU. Potrivit reglementărilor, aceasta va prezida Consiliul timp de o lună. Președinția sa a fost dur criticată de Ucraina și Statele Unite.
Rusia a prezidat Consiliul de Securitate al ONU în februarie 2022, când a anunțat începutul invaziei sale în Ucraina. 14 luni mai târziu, preia din nou președinția organului executiv al Naţiunilor Unite timp de o lună, conform regulamentului.
Consiliul de Securitate al ONU este unul dintre cele şase organe ale organizaţiei şi singurul împuternicit să ia decizii care obligă statele membre să-i respecte deciziile. Principala sa responsabilitate este „menţinerea păcii şi securităţii internaţionale”, în numele căreia poate lua decizii şi sancţiuni.
Președinția acestuia este asigurată de fiecare dintre membrii săi, permanenți și nepermanenți, pe rând, timp de o lună de zile. Conform ordinii alfabetice engleze care se aplică, a venit rândul Rusiei să preia conducerea Consiliului, după Mozambic și înaintea Elveției.
Ucraina și SUA, nemulțumite de președinția Rusiei la Consiliul de Securitate al ONU
Ucraina nu a ezitat însă să își arate nemulțumirea în legătură cu acest lucru.
„Preşedinţia Rusiei a Consiliului de Securitate al ONU la 1 aprilie este o glumă proastă. Rusia şi-a uzurpat mandatul; duce un război colonial; preşedintele său este un criminal de război căutat de CPI pentru răpirea copiilor”, a postat şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, pe Twitter.
Sursa: Capital.ro
Comentariile portalului
Ca și Simion, folosiți această narativă ca o deturnare a situației politice și geopolitice. Da, Simion a spus că nu vrea ieșirea din UE și NATO. Acelaș (...)
Da, cei de la Aradul Civic sunt infricosati de rezultat si o tin cu propaganda sorosista conform careia daca nu iese Nicusor Dan o sa iesim din UE si NATO (...)
Nu vrem să-l apărăm nici pe Iohannis, nici Guvernul, nici MAE, și nu știm ce înțelegeți prin „Zero Izolaționism” (poate ați vrut să (...)