În ziua 402 a războiului din Ucraina, Rusia preia președinția rotativă a Consiliului de Securitate al ONU

  de - | 1 April 2023, 5:57 PM | Internaţional

  0

  Masacrul din Bucha/Ucraina

  Sâmbătă, 1 aprilie, Rusia preia președinția rotativă a Consiliului de Securitate al ONU. Potrivit reglementărilor, aceasta va prezida Consiliul timp de o lună. Președinția sa a fost dur criticată de Ucraina și Statele Unite.

  Rusia a prezidat Consiliul de Securitate al ONU în februarie 2022, când a anunțat începutul invaziei sale în Ucraina. 14 luni mai târziu, preia din nou președinția organului executiv al Naţiunilor Unite timp de o lună, conform regulamentului.

  Consiliul de Securitate al ONU este unul dintre cele şase organe ale organizaţiei şi singurul împuternicit să ia decizii care obligă statele membre să-i respecte deciziile. Principala sa responsabilitate este „menţinerea păcii şi securităţii internaţionale”, în numele căreia poate lua decizii şi sancţiuni.

  Președinția acestuia este asigurată de fiecare dintre membrii săi, permanenți și nepermanenți, pe rând, timp de o lună de zile. Conform ordinii alfabetice engleze care se aplică, a venit rândul Rusiei să preia conducerea Consiliului, după Mozambic și înaintea Elveției.

  Ucraina și SUA, nemulțumite de președinția Rusiei la Consiliul de Securitate al ONU

  Ucraina nu a ezitat însă să își arate nemulțumirea în legătură cu acest lucru.

  „Preşedinţia Rusiei a Consiliului de Securitate al ONU la 1 aprilie este o glumă proastă. Rusia şi-a uzurpat mandatul; duce un război colonial; preşedintele său este un criminal de război căutat de CPI pentru răpirea copiilor”, a postat şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, pe Twitter.

  Sursa: Capital.ro

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.