duminicã, 25 februarie, 2024

Special Arad Logo

  În timp ce Ghiță și Bibi au bătut palma, polițiștii de la Investigații Criminale au fost „faultați” de disfuncționalitățile sistemului „localilor”

  de Valer Mărginean | 27 septembrie 2022, 8:17 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  0

  (foto: Facebook)

  Cum era anunțat mai pe șest, ca să nu afle presa, viceprimarul Lazăr Faur a avut o întâlnire „de lucru”, cum i-a spus el, cu polițiștii locali. Întâlnire în două etape și nu doar cu cei de la Ordine publică și Circulație rutieră cum se anunțase inițial. Ca să poată fi luați la rost și puși la punct toți nesupușii eminenților Toma și Gudiu, conducătorii de  facto ai Poliției locale Arad (chiar dacă cel din urmă este un ilustru analfabet funcțional, dar suficient de abil încât să se fi făcut util, în fel și chip, nu doar directorului Toma, ci și primarului). Să mai precizăm că Gudiu, lider sindical, deci stâlpul de susținere a drepturilor polițiștilor locali din Arad, a lipsit de la întâlnire pentru că tocmai era plecat din țară.

  Cunoscându-l pe viceprimarul Faur și urmărindu-i luările de poziție față de activitatea și „performanțele” Poliției locale (ca să nu mai amintesc de perioada în care a fost jurnalist), așteptam altceva de la el, nu vorbe goale și amenințări voalate. Cu atât mai mult, cu cât instituția în cauză a intrat în atenția arădenilor nu doar pentru abuzurile comportamentale sau aroganța unor angajați, ci și pentru alte încălcări grave ale normelor legale vizând activitatea în astfel de instituții. Între care, în top este somnul „de frumusețe”, în timpul serviciului la Dispecerat, al absentului lider sindical Gudiu, acest Gollum ce se vede un fel „stăpân al inelelor” în Poliția locală.

  Gudiu Gollum bun
  El lider maximo, Păsulă. Pă dreapta-i Gollum…
  Sursa: Facebook și tutting.files.wordpress.com

  Și, totuși, cum de a fost organizată această întâlnire „de lucru” tocmai când liderul sindical lipsea din țară? Lacună organizatorică sau întâmplare, care spune însă multe despre seriozitatea organizării acestei „ședințe de lucru”, dar și a liderului ce doarme pe bani publici în timpul serviciului la Dispecerat și rămâne nesancționat. Oricum, după organizare și desfășurare, întâlnirea asta nu a fost altceva decât o tentativă de „liniștire a apelor” în Poliția locală Arad, printr-un amestec de amenințări voalate și apeluri la „unitate”, astfel încât problemele să rămână departe de cei din afara instituției – trimitere clară la informațiile deranjante care au apărut în presă și o reformulare a ideii că nu contează abaterile disciplinare, ci contează cine le-a „turnat”.

  După apariția articolului în care arătam cum a fost scăpat de sancțiune Gollumul cel adormit, am fost criticat de unii cititori pe motiv că subiectul este neînsemnat, că nu-i cine știe ce abatere că a dormit și el un pic în timpul serviciului. Posibil să fie un subiect mic și neînsemnat, în raport cu marile probleme cu care ne confruntăm, nu doar pe plan național, ci și local. Să nu uităm însă că micile probleme, ce par neînsemnate, generează problemele mari, un adevăr pe care cei ce (ne) conduc ar trebui să-l știe cel mai bine. Iar când este vorba despre probleme, oricât de mici, într-o instituție care se reclamă de ordine și siguranță publică, capătă alte dimensiuni pentru că în joc este tocmai siguranța cetățenilor. În numele și pentru asigurarea căreia, se cheltuie foarte mulți bani, atât din bugetul național, cât și cele locale.

  Pentru exemplificare, iată un caz recent, care scoate în evidență cât de important este să NU se doarmă în timpul serviciului, atât în Dispecerat, cât și în birourile șefilor.

  adresa bun
  Răspusul halucinant al Poliției locale Arad la solicitarea Biroului de Investigații Criminale

  În noaptea de 23 iulie, între orele 2,30 și 4, în zona pasarelei pietonale ce traversează Mureșul în dreptul Ștrandului Neptun s-a comis o infracțiune suficient de gravă încât să intre în atenția polițiștilor de la Biroul de Investigații Criminale. Pasarela este supravegheată video prin camerele amplasate în zonă, pe bani din bugetul local și care transmit imagini direct la Dispeceratul Poliției locale, condus, deocamdată interimar, de ingenua Delia Moț (pila de suflet a directorului Toma), locul în care doarme, în timpul serviciului, liderul sindical Gudiu – și, probabil, nu numai el. Cu alte cuvinte, ingenua șefă este răspunzătoare pentru tot ce se întâmplă în Dispecerat, inclusiv pentru felul în care sunt monitorizate camerele de supraveghere, în care reacționează dispecerii la faptele ilegale surprinse de camerele de supraveghere, evident, dacă au vreo reacție. Tot dumneaei ar trebui să-și supravegheze oamenii din subordine și, dacă este cazul, să-i sancționeze (mă rog, să propună, motivat, sancționarea lor). Evident, ar trebui să-i și îmdrume, doar că, de unde nu-i, nici Dunmezeu nu poate lua… Din păcate, realitatea ne arată un Serviciu-harababură, un Dispecerat-hotel finanțat generos de Primărie – pentru că dorm în timpul serviciului, dispecerii primesc nu doar salariu, ci și spor de noapte și normă de hrană.

  Revenind la noaptea de 23 iulie, evident dispecerii n-au observat nimic și au aflat de eveniment din solicitarea scrisă a IPJ Arad, Biroul de Investigații Criminale, de a le pune la dispoziție imaginile înregistrate de camerele de supraveghere montate pe pasarelă. De precizat că singurele camere de supraveghere din Arad sunt cele cumpărate și amplasate de primărie, date apoi spre administrare Poliției locale care, tot din bani de la bugetul local, și-a înființat cu această ocazie un Dispecerat. Ar fi multe de discutat despre locurile în care sunt amplasate camerele de supraveghere și despre eficiența utilizării imaginilor furnizate de acestea, în condițiile în care nu există și un program de identificare facială, de exemplu. Dincolo de astea însă, sistemul de supraveghere video a fost implementat tocmai în ideea colaborării între instituțiile de ordine și siguranță publică, imaginile video fiind un real ajutor în munca de identificare a delincvenților, desigur, în scopul asigurării siguranței cetățenilor Aradului. Nu întâmplător s-a discutat mult despre înființarea unui dispecerat unic, în care să fie cooptați repprezentanți ai instituțiilor „de forță”, doar că totul a rămas la stadiul de discuții. Oricum, un Gollum nu și-ar fi găsit loc într-un astfel de dispecerat unic, unde este mai greu de dormit. Dar nici ingenua doamnă n-ar fi putut accede la conducerea unei astfel de structuri, unde era nevoie și de altceva decât de un „chip frumos și prietenos”.

  Delia Mo
  Delia Moț, corifeul hotelului „Dispecerat” al Poliției locale Arad
  Sursa: Facebook

  Cert este că, deși Primăria a cheltuit foarte mulți bani pe întregul sistem de supraveghere video și pe Dispeceratul Poliției locale, deși plătește salarii foarte bune, plus spor de noapte și normă de hrană, rezultatele sunt ca și inexistente. Dovadă este chiar cazul prezentat, pentru că, răspunsul la solicitatea Biroului de Investigații Criminale, răspunsul a fost că „în urma unei disfuncționalități a sistemului de supraveghere video nu deținem înregistrările”. Halucinant! Iar pentru acest răspuns, „profesioniștii” din Serviciul Dispecerat, în frunte cu Delia Moț (cea care va câștiga viitorul concurs pentru ocuparea postului de șef Serviciu Dispecerat), au avut nevoie de o lună… Perioadă în care arădenii au putut vedea cum se doarme în Dispeceratul Poliției locale, adică, imaginea în clar a „disfuncționalității sistemului”.

  Așadar, de surprins în flagrant nu poate fi vorba, pentru că noaptea dispecerii își fac somnul de frumusețe – o activitate pe care conducerea Primăriei și, evident, a Poliției locale o acceptă și o finanțează – dar nici măcar să stocheze imaginile nu sunt în stare.

  Să ne mai mirăm că Aradul a devenit un oraș tot mai nesigur? Nu. Să ne mai mirăm că mult prea multe delicte rămân nesancționate pentru că autorii au rămas necunoscuți? Iarăși, nu. Ne mirăm doar de „enorma” grijă pentru siguranța cetățenilor care-i macină pe cei ce conduc Primăria Arad, dar și pe consilierii locali, cei pentru care problemele din Poliția locală sunt neînsemnate așa că nu și-a bătut capul să spună ceva în ședințele Consiliului local. Ne-am mirat un pic și de regia de platou făcută de viceprimarul Lazăr Faur la pomenitele „întâlniri de lucru”, un spectacol de prost gust, jucat după scenariul fostului său dușman, Toma. Apoi, am înțeles că el este prea mic pentru un spectacol așa de mare, în care Ghiță și Bibi „pupat Piața Independenții”, așa că prietenul lui Bibi și prietenii prietenului ăsta sunt susținuți și de Ghiță.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.